Οι περιφερειακοί Σύμβουλοι του ΚΚΕ τονίζαμε στη συνεδριακή του Περιφερειακού Συμβουλίου για το 10ο Αναπτυξιακό Συνέδριο της Πελοποννήσου: «Ο λαός έχει πείρα από παλαιοτέρα αλλά και πρόσφατα Συνέδρια σε άλλες περιοχές. Ηταν φιέστες αποπροσανατολισμού και εξαπάτησης… Ο λαός της Πελοποννήσου δεν έχει να ωφεληθεί τίποτα από την συνάντηση της «δίκαιης ανάπτυξης» του κυρίου Τσίπρα με την «υγιή επιχειρηματικότητα» του κυρίου Τατούλη».
Και επιβεβαιωθήκαμε:
Οσο και να ψάξει κανείς, δεν θα βρει ούτε μια αναφορά, στην ομιλία του πρωθυπουργού σε έργα αντισεισμικής ή αντιπλημμυρικής θωράκισης, πυροπροστασίας και δασικής προστασίας. Έργα αναγκαία για βασικές ανάγκες σε μια περιοχή που έχει πληγεί αρκετά συχνά από σχετικά φαινόμενα. Είναι έργα που ελάχιστα ενδιαφέρουν το κεφάλαιο, αφού δεν βλέπουν εκεί μεγάλα περιθώρια κέρδους.
Απαρίθμησε όμως συγκεκριμένα μέτρα που διευκολύνουν τους επιχειρηματικούς ομίλους, που διευρύνουν το πεδίο κερδοφορίας τους. Παρουσίασε τους εχθρικούς για το λαό στόχους του κεφαλαίου ως τάχα διέξοδο για τους εργαζόμενους, τους φτωχούς αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους, τη νεολαία.
Για τους αγρότες:
Αφού επισκέφτηκε επιχείρηση που απομυζά τους αγρότες, απευθυνόμενος με την ομιλία του στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους, δεν βρήκε κουβέντα να πει για την φοροληστεία τις υπέρογκες εισφορές και συνολικά για την Κοινή Αγροτική Πολιτική που τους ξεκληρίζει. Αναφέρθηκε στην ανάγκη να ενισχυθεί η «εξωστρέφεια» των προϊόντων τους, στόχος που αφορά βέβαια μεγαλοεξαγωγείς και μεγαλοαγρότες.
Για τον τουρισμό:
Δεν βρήκε κουβέντα να πει για τους εργαζόμενους στο κλάδο, τους αυτοαπασχολούμενους, τα πλατειά λαϊκά στρώματα που είναι όνειρο για αυτούς οι διακοπές, η αναψυχή.
Έταξε όμως στους βιομηχάνους της Πελοποννήσου 15 εκατομμύρια ευρώ μόνο από το νέο αναπτυξιακό νόμο, συν άλλα κονδύλια από άλλα προγράμματα. Ξεχωριστή αναφορά έκανε και στα πάνω από 120 εκατομμύρια «ζεστό» χρήμα από το ΕΣΠΑ, συν άλλα κονδύλια π.χ. από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, που κατευθύνονται στις τσέπες του τουριστικού κεφαλαίου, με αντίστοιχες προτροπές στο τουριστικό κεφάλαιο της περιοχής να εκμεταλλευτεί ακόμα καλύτερα μνημεία, αξιοθέατα και φυσικές ομορφιές του τόπου.
Σαν έτοιμη από καιρό η Περιφέρεια την επόμενη μέρα από την ομιλία του πρωθυπουργού, στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου παίρνει απόφαση να δοθούν στη Πελοπόννησο ΑΕ 600.000 ευρώ για οργάνωση συνεδρίου για τον τουρισμό. Εχει προηγηθεί το 1 εκατομμύριο ευρώ πέρσυ για το συνέδριο των Βρετανών τουριστικών πρακτόρων.
Απορρίμματα – Ενέργεια – Υποδομές:
Πήρε πάνω του ο κύριος Τσίπρας την παράδοση της διαχείρισης των απορριμμάτων στο μεγάλο κεφάλαιο, με την προώθηση της Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) με τη ΤΕΡΝΑ, που τρία χρόνια πριν χαρακτήριζε μέγα σκάνδαλο.
Υπερασπίστηκε την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και των ορυχείων της Μεγαλόπολης στο μεγάλο κεφάλαιο.
Έδωσε υποσχέσεις για «παρεμβάσεις» στις υποδομές με ζεστό παραδάκι από το λαό για τις κατασκευαστικές και τις εκμεταλλεύτριες των έργων εταιρείες, σε οδικούς άξονες και φράγματα που χρυσοπληρώνει ο λαός και για την κατασκευή αλλά και για τη χρήση τους.
Παρουσίασε τους στόχους του κεφαλαίου κάτω από το αφήγημα της «δίκαιης ανάπτυξης» προσπαθώντας να ενσωματώσει τους εργαζόμενους σε αυτή την πορεία.
Αστυνομοκρατία:
Οι εργαζόμενοι όμως, οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι της Πελοποννήσου οι συνταξιούχοι δεν «τρώνε κουτόχορτο». Διαδήλωσαν μαζικά και αγωνιστικά προβάλλοντας τα δικά τους αιτήματα που απαντούν στις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες. Βρήκαν απέναντί τους μια πρωτόγνωρη για την Τρίπολη κινητοποίηση αστυνομικών και κατασταλτικών δυνάμεων που είχαν φτιάξει ένα μεγάλο σιδερένιο κλουβί αρκετών οικοδομικών τετραγώνων, για να προστατέψουν από τον εχθρό λαό, όλους αυτούς που είχαν συνωστιστεί στη φιέστα κυβέρνησης – περιφέρειας.
Σε μια φιέστα που έλειπαν οι εργαζόμενοι και τα σωματεία τους, όπως ομολογήθηκε από τους διοργανωτές στη συνεδρία για τα εργασιακά, παρουσία της ηγεσίας του Υπουργείου εργασίας.
Ο αγώνας συνεχίζεται.
Νίκος Γόντικας