Τα 5,37 ευρώ έπιασε το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στη Λακωνία

Με τους ρυθμούς που κινείται η αγορά, το ελαιόλαδο δεν θα αργήσει να τελειώσει

Με τη Λακωνία να σπάει το φράγμα των 5.30 ευρώ/κιλό με όπλο το εξαιρετικά έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και τη ζωηρή ζήτηση, κύλησε η εβδομάδα. Τα προηγούμενα 24ωρα επεφύλασσαν θετικές εξελίξεις για τους παραγωγούς δύο σημαντικών συνεταιρισμών του νομού, καθώς ο ΑΣ Μολάων – Πακίων έκλεισε ποσότητα 150 τόνων ελαιολάδου σε τοπική επιχείρηση εξαγωγής ελαιολάδου με τιμή στα 5.35 ευρώ/κιλό, όπως αναφέρει η Ύπαιθρος.

Όπως τονίζει ο κύριος Ντανάκας, “συμφωνήσαμε με την τοπική Λακωνική εταιρεία εξαγωγών ελαιολάδου Χελιώτης.  Η ποσότητα της πράξης ανέρχεται στους 150 τόνους και η οξύτητα του έξτρα παρθένου ήταν 0,3. Ακόμα υπάρχουν διαθέσιμες σημαντικές ποσότητες που εκτιμώ ότι στην περιοχή αγγίζουν το 40%. Η τιμή αυτή την περίοδο έχει παγιώθει στα 5.35 για τα πολύ ποιοτικά έξτρα παρθένα. Εκτιμώ ότι θα ανακοινώσουμε τις επόμενες πράξεις μας από τις 21 Απριλίου και έπειτα”.

Σύμφωνα με πήγες από το Συνεταιρισμός Συκιάς Λακωνίας, την Τετάρτη το βράδυ έκλεισε συμφωνία σε δημοπρασία για 1+1 βυτία (περίπου 50 τόνοι) έξτρα παρθένου ελαιολάδου οξύτητας 0,26 στα 5,37 ευρώ/κιλό. Ο πλειοδότης  έκλεισε αρχικά ένα βυτίο και στη συνέχεια ζήτησε και δεύτερο, με τους παραγωγούς να καλούνται να αποφασίσουν  αν το επιπλέον βυτίο θα διατεθεί.

Τις εξελίξεις στην αγορά σχολίασε στην ΥΧ ο πρόεδρος της ΚΑΣΕΛΛ, Νίκος Γραματικάκης: “Μετά από μια μικρή  κοιλιά, βλέπουμε ότι η εικόνα της ζήτησης είναι πολύ θετική. Όσον αφορά τα αποθέματα στη Λακωνία στα νότια, εκεί όπου υπάρχει Αθηνολιά, οι ποσότητες τελειώνουν. Αντίθετα, στο κέντρο των Μολάων υπάρχουν ακόμα διαθέσιμες σοβαρές ποσότητες, που ξεπερνούν το 45% της παραγωγής, ίσως και παραπάνω. Εκτιμώ ότι απομένουν προς διάθεση  7.000 τόνοι. Με τους ρυθμούς που κινείται η αγορά, το ελαιόλαδο δεν θα αργήσει να τελειώσει”.