Συνέντευξη στο CNNi και τη δημοσιογράφο Τζούλια Τσάτερλι έδωσε το μεσημέρι της Πέμπτης ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την οποία έστειλε σαφές μήνυμα κατά των τουρκικών προκλήσεων, επισημαίνοντας ότι εν μέσω της γεωπολιτικής κρίσης λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, το τελευταίο που χρειάζεται το ΝΑΤΟ είναι νέα αστάθεια και στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα αντιμετωπίζει τις προκλήσεις της Άγκυρας στη βάση του διεθνούς δικαίου.
«Έχουμε δει προκλήσεις από την πλευρά της Τουρκίας, αλλά πιστεύω ότι ο Ταγίπ Ερντογάν θα τα καταφέρει καλύτερα αν αναβιώσει την τουρκική οικονομία αντί την Οθωμανική αυτοκρατορία» υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Επισήμανε, δε, ότι η Ελλάδα θα είναι πάντα παράγοντας ευθύνης και σταθερότητας, αλλά δεν θα επιτρέψει παραβιάσεις και αμφισβητήσεις εθνικής κυριαρχίας.
Παράλληλα, στη διάρκεια της συνέντευξης τέθηκαν τα ζητήματα της ενεργειακής κρίσης, της περικοπής των ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη και των σχετικών αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι στόχος της ΕΕ είναι «να στείλουμε σαφές μήνυμα στην αγορά ενέργειας» και εξήγησε τον τρόπο που θα μπορούσαν να λειτουργήσει η μείωση κατανάλωσης κατά 15% στο φυσικό αέριο, αλλά και τις ελληνικές προτάσεις επί του ζητήματος.
«Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις για όσο καιρό χρειαστεί καθώς η οικονομία μας υπεραποδίδει, συνεχίζουμε να επιδοτούμε τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, καλύπτοντας έως και το 90% των αυξήσεων» διεμήνυσε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε μάλιστα απευθυνόμενος προς τους Ευρωπαίους ομολόγους του, αλλά και την θεσμική ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ότι «πρέπει να δράσουμε πριν από τον επερχόμενο χειμώνα, ώστε να δείξουμε όχι μόνο αλληλεγγύη, αλλά και αποτελεσματικότητα».
Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι ορισμένοι βγάζουν πολλά χρήματα σε βάρος των κυβερνήσεων και εν τέλει των ευρωπαίων πολιτών και ότι αυτό θα πρέπει να σταματήσει.
Ερωτηθείς, δε, σχετικώς, ο πρωθυπουργός επανέλαβε τα κύρια σημεία της πρότασης, που υπέβαλε μέσω επιστολής του προς την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, προ ολίγων ημερών για την δημιουργία ενός πανευρωπαικού μηχανισμού για τη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου στη βιομηχανία έναντι αποζημίωσης με στόχο να μπορέσει η Ευρώπη να αντιμετωπίσει τις απώλειες, που θα προκύψουν σε περίπτωση διακοπής του φυσικού αερίου από τη Ρωσία. «Πρέπει να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τις αγορές πως η προσέγγιση μας είναι αξιόπιστη» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ακόμη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία να αντιπαραβάλλει την οικονομική κατάσταση και την πολιτική κρίση στην Ιταλία με το ελληνικό περιβάλλον, για να τονίσει ότι η Ελλάδα έχει πολιτική σταθερότητα και οικονομία που αναπτύσσεται δυναμικά, κάτι που επιβραβεύεται από τις αγορές, όπως φαίνεται από τις τιμές στις οποίες διαπραγματεύονται τα ελληνικά ομόλογα και τις αναβαθμίσεις των διεθνών πιστοληπτικών οίκων.
«Δεν θα θυσιάσω την πολιτική σταθερότητα της χώρας για να κερδίσω πολιτικό πλεονέκτημα, οι αγορές μας επιβραβεύουν γιατί είμαστε θεσμικά σοβαροί». Ο Έλληνας πρωθυπουργός υπενθύμισε πως δεσμεύτηκε δημόσια ότι η κυβέρνηση του θα εξαντλήσει την 4ετία, εκφράζοντας την ελπίδα πως στο τέλος αυτής οι Έλληνες πολίτες θα δώσουν στην κυβέρνηση του ακόμη μία 4ετία.
Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε επίσης για τον Τουρισμό, που αποτελεί και τη «βαριά βιομηχανία» της χώρας, για να απαντήσει ότι η χώρα αναμένει ένα εκατομμύριο τουρίστες στις αρχές Αυγούστου. Επισήμανε ότι οι εξελίξεις είναι πολύ θετικές στον τομέα του Τουρισμού και υπογράμμισε ότι στόχος της χώρας είναι να αναβαθμιστούν οι υπηρεσίες προς τους επισκέπτες, αλλά και η διεύρυνση της τουριστικής σεζόν.
Σε αυτό το πλαίσιο, υπενθύμισε ότι υπάρχουν ροές επισκεπτών όλο τον χρόνο στην Ελλάδα και όχι μόνο το καλοκαίρι. Τόνισε ότι η χώρας μας είναι προορισμός όχι μόνο διακοπών, αλλά και εργασίας, υπενθυμίζοντας ότι έχουν αυξηθεί κατακόρυφα οι ροές digital nomads, δηλαδή εργαζομένων που προτιμούν την Ελλάδα για να εργαστούν με τηλεργασία στη χώρα από την οποία προέρχονται.