Σχολικές Δράσεις του Ε.Κ.Φ.Ε. Λακωνίας για το ελαιόλαδο

Σε συνεργασία με το Μουσείο Ελιάς κι Ελληνικού Λαδιού

Η επιτυχημένη πολυετής συνεργασία του Εργαστηριακού Κέντρου Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Φ.Ε.) Λακωνίας και του Μουσείου Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού (Μ.Ε.Ε.Λ.) , συνεχίζεται κατά το σχολικό έτος 2024-2025, με έμφαση στην ελιά, το ελαιόλαδο και την ελαιοπαραγωγική δραστηριότητα του νομού μας. Οι βιωματικές εκπαιδευτικές δράσεις απευθύνονται σε μαθητές και εκπαιδευτικούς της Λακωνίας και υλοποιούνται στο ευρύτερο πλαίσιο της καλλιέργειας του επιστημονικού εγγραμματισμού διά της εργαστηριακής διδασκαλίας των Φυσικών Επιστημών:

1. “Από το δικό μας λάδι, στο δικό μας σαπούνι” (Σαπωνοποίηση)

Μια απλή και διδακτική εργαστηριακή άσκηση και, παράλληλα, μια ελκυστική δραστηριότητα διεπιστημονικού και βιωματικού χαρακτήρα, η οποία προάγει την κατανόηση της Επιστήμης της Χημείας μέσω της επαφής των παιδιών με την παραδοσιακή τεχνογνωσία. Οι μαθητές/τριες συμμετέχουν ενεργά στην παρασκευή σαπουνιού από μη κατάλληλο προς βρώση ελαιόλαδο, χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της ψυχρής σαπωνοποίησης.

2. “Ξέρεις από καλό λάδι;” (Ογκομετρικός προσδιορισμός οξύτητας ελαιολάδου)

Οι μαθητές/τριες της Γ΄ τάξης των Γενικών Λυκείων μπορούν να κατανοήσουν βαθύτερα επιστημονικές έννοιες και χημικά φαινόμενα, ενισχύοντας την προετοιμασία τους για τις εισαγωγικές εξετάσεις και εμπλουτίζοντας τα γνωστικά τους εφόδια για την ενήλικη ζωή. Δεδομένου ότι το ελαιόλαδο είναι σημαντικό οικονομικό αγαθό για τη Λακωνία, οι μαθητές/τριες αποκτούν σημαντική εμπειρία αναφορικά με την αξία και την ποιότητα του τοπικού προϊόντος.

Συμμετοχή

Στις εργαστηριακές δραστηριότητες του σχολικού έτους 2023-2024 συμμετείχαν συνολικά περισσότεροι από 500 μαθητές και περίπου 25 εκπαιδευτικοί του νομού Λακωνίας!

Εκπαιδευτική Μεθοδολογία

Οι δραστηριότητες ακολουθούν τη μεθοδολογία STEAM (Science, Technology, Engineering, Art, Mathematics), προσφέροντας μια ολιστική και ευχάριστη διαδικασία μάθησης. Τα παιδιά εργάζονται ομαδοσυνεργατικά, με διακριτούς ρόλους, συμμετέχοντας ενεργά στη διαδικασία της αναζήτησης λύσεων σε πραγματικά προβλήματα. Μετά την ολοκλήρωση των εργαστηρίων, έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν στους χώρους του Μουσείου, συνδυάζοντας έτσι την εργαστηριακή άσκηση με εκπαιδευτική επίσκεψη σε Μουσείο.

Υλικοτεχνική Υποδομή

Το Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού παρέχει την απαιτούμενη υλικοτεχνική υποδομή (σκεύη, επιστημονικά όργανα, υλικά) για την υλοποίηση των εργαστηριακών ασκήσεων. Οι χώροι του Μουσείου είναι κατάλληλοι για την πρόσβαση ατόμων με κινητικές δυσκολίες. Η υλοποίηση των ασκήσεων πραγματοποιείται με έγκριση από ειδικό τεχνικό ασφάλειας.

Περίοδος Υλοποίησης

Το πρόγραμμα υλοποιείται κατά τη διάρκεια της ελαιοπαραγωγικής και ελαιουργικής διαδικασίας στον νομό, από τον Νοέμβριο έως τα μέσα Απριλίου. Η συμμετοχή είναι δωρεάν.

Επίλογος – Συμπεράσματα

Οι δράσεις αυτές προσφέρουν στα παιδιά και στους/στις εκπαιδευτικούς την ευκαιρία να εμβαθύνουν σε επιστημονικές έννοιες, να κατακτήσουν δεξιότητες ζωής και να αναπτύξουν στάσεις επωφελείς για τους εαυτούς τους και για το περιβάλλον.

Η διεξαγωγή των εργαστηρίων στον χώρο του Μουσείου προσθέτει στην εργαστηριακή εκπαιδευτική δραστηριότητα τον χαρακτήρα μιας ευχάριστης και εποικοδομητικής εκδρομής, ενισχύοντας τα παραγόμενα μαθησιακά αποτελέσματα.

Η συνεργασία του Ε.Κ.Φ.Ε. Λακωνίας με το Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού αποτελεί παράδειγμα επιτυχημένης εκπαιδευτικής πρωτοβουλίας που συνδέει τη σχολική γνώση με την καθημερινή ζωή και τις τοπικές παραδόσεις. Ευελπιστούμε να αποτελέσει παράδειγμα για ευρύτερες συνεργασίες με στόχο την ευεργετική σύνδεση του σχολείου με την κοινωνία, την παραγωγή και την οικονομία του τόπου!

Ενδεικτικό φωτογραφικό υλικό, στη διεύθυνση: https://photos.app.goo.gl/cdzn8BRaK9YQCWTo7

Ηλεκτρονική διεύθυνση επικοινωνίας: mail@ekfe.lak.sch.gr

Η Υπεύθυνη του Ε.Κ.Φ.Ε. Λακωνίας

Ελένη Παλούμπα

Χημικός