Ο κ. Βορίδης, ως Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μίλησε για ανάπτυξη, για περιβάλλον, για ευφυή αγροτική ανάπτυξη και για τη νέα ΚΑΠ.
Με χαρά βλέπουμε να υιοθετεί τη στρατηγική που έχει διαμορφώσει η πολιτική ηγεσία του Yπουργείου Aγροτικής Aνάπτυξης και Τροφίμων επί ΣΥΡΙΖΑ για τη νέα ΚΑΠ, δηλαδή προστασία των μικροκαλλιεργητών από την ανάληψη πολύπλοκων δεσμεύσεων και απλοποίηση διαδικασιών. Τη στιγμή που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διεκδίκησε και δια στόματος του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα την επαρκή χρηματοδότηση της ΚΑΠ, χωρίς την οποία η νέα ΚΑΠ δεν θα ικανοποιεί τους στόχους για την προστασία του εισοδήματος των αγροτών και την αγροτική ανάπτυξη, δεν ακούσαμε καμία αναφορά από τον Υπουργό σε θέσεις για επαρκή χρηματοδότησή της, σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Μπροστά στον κίνδυνο μείωσης του συνολικού διατιθέμενου κονδυλίου για την Αγροτική πολιτική, πολύ δε περισσότερο μπροστά στον κίνδυνο επιπτώσεων από το Brexit, η αφωνία του Υπουργού πρέπει να ανησυχεί τον αγροτικό κόσμο της χώρας μας.
Ακομα δε περισσότερο, δεν ακούσαμε τις θέσεις του νέου Υπουργού για την απόκρουση πιθανής εξωτερικής σύγκλισης. Η υιοθέτηση της εξωτερικής σύγκλισης από τις χώρες-μέλη, μερικής και ιδιαίτερα ολικής, θα έχει τραγικές επιπτώσεις στη διασφάλιση του εισοδήματος για τους αγρότες της χώρας μας.
— Στην οργάνωση των παραγωγών δεν ακούσαμε την κατεύθυνση στην οποία θα κινηθεί η θεσμική εκπροσώπηση των παραγωγών. Όσο για την οργάνωση σε επίπεδο παραγωγής, ο Υπουργός αναφέρθηκε μόνο στις ομάδες παραγωγών. Δεν αναφέρθηκε καθόλου στους συνεταιρισμούς, οι οποίοι είναι η βασική οικονομική οργάνωση των παραγωγών. Δεν αναφέρθηκε στα κίνητρα συμμετοχής των παραγωγών. Δεν αναφέρθηκε στην αντιμετώπιση των προβλημάτων στους παλιούς συνεταιρισμούς που διαλύθηκαν επί των ημερών τους. Δεν αναφέρθηκε καθόλου στη χρηματοδότησή τους και στην ρύθμιση των χρεών που δημιουργήθηκαν μετά το ξεπούλημα της Αγροτικής Τράπεζας. Αλλά και συνολικότερα δεν αναφέρθηκε στη χρηματοδότηση της παραγωγής και της ρύθμισης των χρεών των αγροτών που είναι το βασικό πρόβλημα μετά το 2012. Η τοποθέτησή του λοιπόν, ως προς την οργάνωση των παραγωγών και της παραγωγής αλλά και για τη χρηματοδότηση, είναι μάλλον απλές επικεφαλίδες, χωρίς περιεχόμενο και κατεύθυνση.
—- Σε ό,τι αφορά στις ελληνοποιήσεις, ο Υπουργός ξέχασε ότι οι ποινές έχουν ήδη αλλάξει προς το αυστηρότερο, σε σύνδεση με τον κύκλο εργασιών της επιχείρησης αλλά και λουκέτα στην περίπτωση υποτροπής της παράβασης. Επί των ημερών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, είχε δημιουργηθεί συντονιστικό κέντρο που οδήγησε σε αυστηρούς ελέγχους και λουκέτα σε επιχειρήσεις με παραβάσεις. Επομένως, δεν είναι ζήτημα νομοθετικού πλαισίου, είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης.
— Σε ό,τι αφορά στις αποζημιώσεις, ο ΕΛΓΑ πλέον πληρώνει το 70% σε λιγότερο από οκτώ μήνες και όχι δύο χρόνια που γινόταν παλιά. Ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία της αλλαγής του κανονισμού ασφάλισης που είναι από τη δεκαετία του 1980. Ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει μιλήσει για τη δυνατότητα καταβολής ή προκαταβολής στους πληγέντες αγρότες. Ο νέος Υπουργός είπε για την είσοδο ιδιωτικής ασφάλισης στην αγροτική παραγωγή.
Μην προσπαθείτε να κοροϊδέψετε ξανά τους αγρότες. Ο αγρότης ξέρει ότι η ιδιωτική εταιρεία θα πρέπει να έχει κέρδη, σε αντίθεση με το δημόσιο οργανισμό ασφάλισης που επιστρέφει το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών στους αγρότες. Ο ιδιώτης για να παράξει κέρδη, προφανώς δεν θα αποζημιώσει στο σύνολό της τη ζημιά.
ΔΕΝ ΑΚΟΥΣΑΜΕ:
1. Είναι ο πρώτος υπουργός που στις προγραμματικές δηλώσεις του δεν κάνει αναφορά στο αγροτικό εισόδημα και με ποιό τρόπο αυτό θα προστατευθεί/ενισχυθεί και ταυτόχρονα δεν υπάρχει ούτε μία αναφορά στο κόστος παραγωγής (εφόδια, ρεύμα, νερό). Ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε προαναγγείλει την επαναφορά του αγροτικού πετρελαίου.
2. Δεν ακούσαμε για πολιτικές ή μέτρα αντιμετώπισης των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.
3. Δεν ακούσαμε κουβέντα για την αλιεία, για τους παράκτιους αλιείς, για την επαγγελματικότητα και την προστασία του εισοδήματός τους.
4. Είναι ο πρώτος υπουργός που στις προγραμματικές δηλώσεις του δεν υπάρχει ούτε μία αναφορά στην κτηνοτροφία και τους έλληνες κτηνοτρόφους.
5. Δεν ακούσαμε κουβέντα για τη δακοκτονία. Η ελαιοκαλλιέργεια είναι η σημαντικότερη καλλιέργεια στη χώρα.
6. Δεν ακούσαμε τίποτα επίσης για τη φορολογία των αγροτών, για τη διατήρηση των τριών αφορολογήτων, για τη μείωση του φορολογικού συντελεστή για φυσικά πρόσωπα αγρότες ή συνεταιρισμούς. Δεν υπάρχει αναφορά για μείωση φορολογίας στους συνεταιρισμούς (προεκλογική δέσμευση της ΝΔ δια στόματος κ. Μητσοτάκη). Ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε εξαγγείλει τη μείωση του τζίρου κατά 10% από το εισόδημα από το ποσό που περνάει μέσα από τους συνεταιρισμούς. Είχε επίσης εξαγγείλει την υιοθέτηση ενός νέου αντικειμενικού συστήματος φορολόγησης.
7. Δεν ακούσαμε επίσης τίποτα για τη μαύρη και παράνομη διακίνηση αγροτικών προϊόντων, που καταστρέφει το εισόδημα του αγρότη.
8. Δεν υπάρχει αναφορά για τις μεγάλες επενδύσεις σε κάνναβη που δρομολογήθηκαν.
9. Τέλος δεν ακούσαμε καμία άλλη θεσμική παρέμβαση για την προώθηση των εξαγωγών, για τη σύναψη επωφελών διεθνών συμφωνιών ούτε για την εξωστρέφεια της ελληνικής παραγωγής, αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας.