Υλικά
10 ξερά σύκα
2 μήλα πράσινα
2 κ σ ξανθή ζάχαρη
3 κ σ ηλιέλαιο
2 κ σ καρύδια
1 κ σ σταφίδες
1/2 κ γλ κανέλα
1 κομματάκι μαστίχας κοπανισμένη με λίγη άχνη ζάχαρη
2 κ σ κονιάκ
2 φύλλα ζύμης κουρού
ζάχαρη άχνη και κανέλα για το πασπάλισμα
Τρόπος παρασκευής
1. Βάζετε τα σύκα και τις σταφίδες σε χλιαρό νερό με την 1 κ σ κονιάκ, για 10′ να φουσκώσουν. Έπειτα τα σουρώνετε και τα αφήνετε να στραγγίσουν.
2. Κόβετε τα μήλα σε μέτριους κύβους. Τα τοποθετείτε σε κατσαρολάκι με τη ζάχαρη και το ηλιέλαιο. Τα αφήνετε να σιγοψηθούν για 5′-6′ και τα σβήνετε με το υπόλοιπο κονιάκ.
3. Ρίχνετε τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύετε και αφήνετε το μείγμα να κρυώσει εντελώς.
4. Ξετυλίγετε και απλώνετε στον πάγκο της κουζίνας σας, το ένα φύλλο της ζύμης κουρού και μοιράζετε επάνω στην φαρδιά του πλευρά τη μισή γέμιση. Αφήνετε περιθώριο στα πλαϊνά ώστε όταν το τυλίξετε να “κλειστεί” μέσα η γέμιση.
5. Κάνετε το ίδιο και με το άλλο φύλλο. Προθερμαίνετε τον αερόθερμο φούρνο στους 160ο κι τοποθετείτε τα στρούντελ σε μακρόστενο ταψί, στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.
Βουτυρώνετε ελαφρά την επιφάνεια τους, χαράζετε ελαφρά και λοξά σε 2-3 σημεία (για να βγει ο ατμός) και πασπαλίζετε με λίγη καστανή ζάχαρη.
6. Ψήνετε για 40′-45′, γαρνίρετε με ζάχαρη άχνη και κανέλα και σερβίρετε σκέτο ή συνοδεία παγωτού.