Στον σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ο αθλητικός τουρισμός στην περιφερειακή ανάπτυξη, αλληλοεπιδρώντας στην απαραίτητη σύνδεση του τουρισμού με τον πρωτογενή τομέα, αναφέρθηκε ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, χαιρετίζοντας την έναρξη του 9ου Παγκρήτιου web forum Προώθησης Κρητικών Προϊόντων.
Παρουσία των Υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνη Γεωργιάδη, Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη, του Περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρου Αρναουτάκη και του Προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας (ΚΕΕΕ), Κωνσταντίνου Μίχαλου, ο κ. Αυγενάκης υπογράμμισε ότι:
«Ο πρωτογενής τομέας είναι η ατμομηχανή της ανάπτυξης για την Κρήτη και ο τουρισμός είναι η ναυαρχίδα της κρητικής οικονομίας. Το “πάντρεμα” αυτών των δύο τομέων θα συμβάλλει τα μέγιστα τόσο στην περαιτέρω ανάπτυξη του τόπου μας, όσο και στην οικονομία της χώρας μας. Στο πλαίσιο αυτό, βεβαίως, σπουδαίο ρόλο μπορεί να διαδραματίσει ο αθλητικός τουρισμός. Είναι μία αναπτυσσόμενη δραστηριότητα που μπορεί να προσφέρει σημαντικά στην περιφερειακή ανάπτυξη».
Ο Υφυπουργός Αθλητισμού επισήμανε, επιπλέον, πως ο αθλητικός τουρισμός αναπτύσσεται ραγδαία τα τελευταία χρόνια:
«Πριν από την περίοδο της πανδημίας, ο αθλητικός τουρισμός κατείχε ήδη το 12,12% της παγκόσμιας τουριστικής αγοράς, ενώ στις περισσότερες αναπτυγμένες χώρες αντιστοιχεί στο 20% του τουρισμού. Μεταξύ του 2017 και 2021 το ποσοστό ετήσιας ανάπτυξης υπολογιζόταν σε 41,45%».
Παράλληλα, ο κ. Αυγενάκης τόνισε ότι «η επένδυση στον αθλητικό τουρισμό είναι στρατηγικής σημασίας. Η Πολιτεία θα πρέπει να είναι αρωγός σε αυτήν την προσπάθεια, αφαιρώντας τα εμπόδια και ενισχύοντας την προσπάθεια, μέσω στοχευμένων παρεμβάσεων χρηματοδότησης, εξοπλισμού και παροχής εκπαίδευσης και τεχνογνωσίας».
Το 9ο Παγκρήτιο web forum Προώθησης Κρητικών Προϊόντων, διοργανώνουν τα Επιμελητήρια Χανίων, Ρεθύμνου, Ηρακλείου και Λασιθίου, το παράρτημα Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΓΕΩΤΕΕ), οι ενώσεις Ξενοδόχων Κρήτης και ο Παγκρήτιος Σύλλογος Διευθυντών Ξενοδοχείων, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης.
Ολόκληρος ο χαιρετισμός του Υφυπουργού Αθλητισμού:
«Η Ελλάδα είναι μια πλούσια χώρα, σε φυσική ομορφιά, σε κάθε λογής τοπία και σε ποιοτικά προϊόντα. Είναι και μια χώρα, επίσης, με ομορφιά σε ανθρώπους, σε κουλτούρα, σε πολιτισμό και πολυσύνθετη παράδοση.
Και αν υπάρχει μια περιοχή στην χώρα μας, η οποία να μπορεί να συγκεντρώσει ταυτόχρονα όλα αυτά τα χαρακτηριστικά και τις ομορφιές που κρύβει η Ελλάδα, αν μπορεί ένα νησί να γεμίσει με εικόνες, με άρωμα, με γεύση και με αναμνήσεις Ελλάδας έναν επισκέπτη, τότε αυτό το νησί δεν είναι άλλο από την Κρήτη.
“Αν δεν παινέψεις το σπίτι σου”, λένε, “θα πέσει να σε πλακώσει”.
Όμως, δεν θα πω πολλά για τις ομορφιές του νησιού και την προτίμηση που του δείχνουν οι επισκέπτες και οι τουρίστες από όλο τον κόσμο.
Δεν υπάρχει ανάγκη. Τις γνωρίζω και τις γνωρίζετε πολύ καλά, και είμαστε ευλογημένοι να ζούμε στον τόπο αυτό.
Άλλωστε, η τουριστική σημασία και αναγνώριση του νησιού μας είναι αναμφισβήτητη και επιβεβαιώνεται κάθε χρόνο:
· πριν λίγες εβδομάδες, η Κρήτη ψηφίστηκε από διάφορα ταξιδιωτικά sites ως το 2ο πιο όμορφο νησί στην Ευρώπη,
· είναι ο 1ος και δημοφιλέστερος προορισμός στις προτιμήσεις Βρετανών και Γερμανών για το 2021,
· και ο 4ος δημοφιλέστερος προορισμός παγκοσμίως!
Την ίδια στιγμή, η κρητική γη, μας προσφέρει εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα, τα οποία είναι γνωστά παγκοσμίως, όχι μόνο για την ποιότητά τους, αλλά και για τις ευεργετικές τους ιδιότητες.
Η Κρητική διατροφή αποτελεί το πρότυπο της Μεσογειακής δίαιτας, η οποία έχει αναγνωριστεί ως η ιδανική για τη διατήρηση της υγείας και της μακροζωίας.
Ο πρωτογενής τομέας αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα για τη χώρα μας και ειδικά για την Κρήτη.
Η ρακή, το ελαιόλαδο, το κρασί, τα οπωροκηπευτικά, τα φρούτα, το γάλα, το κρέας και όλα τα προϊόντα, που πλουσιοπάροχα παράγει η κρητική γη, σε συνδυασμό με το μεράκι και την παράδοση των αγροτών και των κτηνοτρόφων μας, αποτελούν προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας.
Η διασύνδεση του τουρισμού με τον αγροδιατροφικό τομέα είναι εξαιρετικά σημαντική.
Φιλοξενούμε τόσα εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο, που καταναλώνουν τα προϊόντα μας και γεύονται την κρητική μας παράδοση. Όλοι αυτοί μπορούν να γίνουν και οι καλύτεροι πρεσβευτές των κρητικών προϊόντων την επόμενη μέρα στο εξωτερικό.
Η συνεργασία, λοιπόν, τουριστικού και πρωτογενή τομέα, ξενοδόχων και παραγωγών, θα είναι ωφέλιμη και για τους δύο, και για τον τόπο μας.
Είναι προς όφελος της τοπικής οικονομίας, προς όφελος όλων μας να συνδέσουμε την αγροτική παραγωγή με άλλους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, όπως τον τουρισμό και την εστίαση, τη βιομηχανία καλλυντικών και φαρμακευτικών φυτών, τη χημική βιομηχανία και τη βιομηχανία τροφίμων.
Η προώθηση των κρητικών προϊόντων στα ξενοδοχεία και την εστίαση της Κρήτης, είναι το απαραίτητο πρώτο βήμα! Το κρητικό πρωινό πρέπει να υπάρχει σε κάθε ξενοδοχείο του νησιού μας.
Ο πρωτογενής τομέας είναι η ατμομηχανή της ανάπτυξης για την Κρήτη και ο τουρισμός είναι η ναυαρχίδα της κρητικής οικονομίας. Το πάντρεμα αυτών των δύο τομέων θα συμβάλλει τα μέγιστα τόσο στην περαιτέρω ανάπτυξη του τόπου μας, όσο και στην οικονομία της χώρας μας.
Στο πλαίσιο αυτό, βεβαίως, σπουδαίο ρόλο μπορεί να διαδραματίσει ο αθλητικός τουρισμός. Είναι μία αναπτυσσόμενη δραστηριότητα που μπορεί να προσφέρει σημαντικά στην περιφερειακή ανάπτυξη.
Οι δυνατότητες και οι προκλήσεις που ανοίγονται μπροστά μας είναι αξιόλογες. Ο αθλητικός τουρισμός μπορεί να συμβάλει στην προσπάθεια προβολής του τόπου μας, προώθησης της κρητικής διατροφής και ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.
Τα νούμερα μιλούν από μόνα τους:
· πριν από την περίοδο της πανδημίας, ο αθλητικός τουρισμός κατείχε ήδη το 12,12% της παγκόσμιας τουριστικής αγοράς, ενώ στις περισσότερες αναπτυγμένες χώρες αντιστοιχεί στο 20% του τουρισμού
· ο αθλητικός τουρισμός έχει ποσοστό ετήσιας ανάπτυξης 41,45% μεταξύ του 2017 και 2021.
Είναι αντιληπτό, συνεπώς, ότι η διασύνδεση του αθλητικού τουρισμού τόσο με τον τομέα του τουρισμού, όσο και με τον πρωτογενή τομέα και τα εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα της κρητικής γης, είναι στρατηγικής σημασίας επένδυση.
Η ημερίδα αυτή μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά στην επίτευξη αυτού του στόχου.
Η Πολιτεία θα πρέπει να είναι αρωγός σε αυτήν την προσπάθεια, αφαιρώντας όλα τα εμπόδια και ενισχύοντας την προσπάθεια, μέσω στοχευμένων παρεμβάσεων χρηματοδότησης, εξοπλισμού και παροχής εκπαίδευσης και τεχνογνωσίας.
Εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες της Ημερίδας σας και αναμένω με ενδιαφέρον τα συμπεράσματά της».