Στρατηγικές συμβάσεις πολιτιστικής ανάπτυξης για την Πελοπόννησο

Όλα όσα υπέγραψαν ο Δημήτρης Πτωχός και η Λίνα Μενδώνη

Σειρά προγραμματικών συμβάσεων, που στοχεύουν στην επιτάχυνση των πολιτιστικών έργων και στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Πελοποννήσου, υπέγραψαν ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, και η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, κατά τη διάρκεια συνάντησής τους στο Υπουργείο Πολιτισμού στην Αθήνα.

Ανάμεσα στα έργα αυτά, ξεχωρίζει το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίας Μεσσήνης, το οποίο θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην προβολή της ιστορικής κληρονομιάς της περιοχής. Η προγραμματική σύμβαση διασφαλίζει την ολοκλήρωση των απαραίτητων μελετών, εξασφαλίζοντας την ομαλή εξέλιξη του έργου. Παράλληλα, προωθείται η κατασκευή του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης, με στόχο τη δημοπράτηση του έργου τον Δεκέμβριο του 2024, μετά την έκδοση της οικοδομικής άδειας που έγινε τον Σεπτέμβριο.

Επιπλέον, παρατάθηκαν για δώδεκα μήνες οι εργασίες αποκατάστασης στην Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής Ροΐτσας στην Ανατολική Μάνη, ενώ υπογράφηκε σύμβαση για την εκπόνηση μελετών που αφορούν την αποκατάσταση του Αρχοντικού Νοταρά στα Άνω Τρίκαλα.

Δήλωση Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Δημήτρη Πτωχού: «Η υπογραφή αυτών των προγραμματικών συμβάσεων αποτελεί ένα αποφασιστικό βήμα προς την ταχύτερη υλοποίηση σημαντικών πολιτιστικών έργων που αναδεικνύουν την πλούσια κληρονομιά της Πελοποννήσου. Σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, προχωράμε με σχέδιο και συνέπεια, διασφαλίζοντας την ολοκλήρωση των έργων που όχι μόνο προστατεύουν την ιστορική μας ταυτότητα, αλλά και ενισχύουν την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών. Μέσα από αυτές τις στοχευμένες παρεμβάσεις, η Πελοπόννησος ενδυναμώνει τη θέση της ως πολιτιστικός προορισμός, ενώ παράλληλα δημιουργεί νέες ευκαιρίες για τον τουρισμό και την τοπική οικονομία».