Στον Υπουργό Παιδείας ο Νεοκλής Κρητικός

Για Παλαιό Πρωτοδικείο, Σχολικές Μονάδες Λακωνίας και μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών

Συνάντηση στο γραφείο του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκου Πιερρακάκη είχε την περασμένη Πέμπτη ο βουλευτής Ν. Λακωνίας, Νεοκλής Κρητικός.

Ο λόγος επίσπευσης της επίσκεψής του, αφορά στο ζήτημα του «Παλαιού Πρωτοδικείου». Ειδικότερα, διατύπωσε τον προβληματισμό του αναφορικά με τη χορήγηση νέας Παράτασης -τρίμηνης- στην προθεσμία της σύμβασης με αντικείμενο: «Επικαιροποίηση Μελέτης Εφαρμογής και Τευχών Δημοπράτησης», η οποία κρίθηκε αναγκαία, προκειμένου να ολοκληρωθεί και να εγκριθεί το μελετητικό αντικείμενο της σύμβασης της μελέτης του θέματος.

Είχαν προηγηθεί αντίστοιχα αιτήματα του αναδόχου, τα οποία έγιναν αποδεκτά και εκδόθηκαν οι Αποφάσεις χορήγησης Παράτασης, τόσο αναφορικά με την προθεσμία της σύμβασης για τη μελέτη, όσο και για το αντικείμενο του θέματος.

Ο κ. Κρητικός τόνισε στον κ. Πιερρακάκη, ότι πρόκειται για ένα εκπεφρασμένο αίτημα όχι μόνο του Δικηγορικού Συλλόγου Σπάρτης και των ΓΑΚ Λακωνίας, αλλά σύσσωμης της σπαρτιατικής κοινότητας. Ο κ. Υπουργός συμμερίσθηκε τον προβληματισμό του, λέγοντας πως η 10η Οκτωβρίου, ως συμβατική προθεσμία της σύμβασης, θα είναι και η καταληκτική.

Επίσης, έθεσε το ζήτημα του αποχαρακτηρισμού -με Υπουργική Απόφαση του 2018- του Νηπιαγωγείου και Δημοτικού Σχολείου της Ρειχιάς από την κατηγορία «δυσπρόσιτο» (ο κ. Κρητικός είχε υποβάλει σχετική Ερώτηση), τονίζοντας πως ανήκουν στον ορεινό όγκο της Δ.Ε. Ζάρακος, περιοχής δύσκολα προσβάσιμης και με δύσκολες συνθήκες διαβίωσης. Το Υπουργείο εξετάζει στην προσεχή σχετική Υ.Α., να προβεί στο χαρακτηρισμό των συγκεκριμένων σχολικών μονάδων ως δυσπρόσιτες.

Έθεσε το αίτημα των μελών του Συμβουλίου της Τ.Κ. Καρυών, αναφορικά με τη μη κατάργηση του Νηπιαγωγείου της περιοχής, λόγω της διαφαινόμενης συμπλήρωσης από το σχολικό έτος 2025-2026, του απαιτούμενου αριθμού μαθητών για τη λειτουργία του τμήματος. Παρέθεσε τις σχετικές Αποφάσεις του Συμβουλίου, που αιτιολογούν το αίτημά του, υπογραμμίζοντας πως «πρέπει να συνεχισθεί για ακόμη μία χρονιά η αναστολή λειτουργίας του, διότι ενδεχόμενη κατάργηση, μας φέρνει ενώπιον τελεσίδικου γεγονότος».

Τέλος,  συζήτησαν για τις 10.000 μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων, οι οποίες προστίθενται στον κύκλο των χιλιάδων προσλήψεων που άνοιξε πριν από 2 χρόνια. Ο κ. Υπουργός τού ξεκαθάρισε πως «εκτός από την έμφαση στην ειδική αγωγή και στο ειδικό διδακτικό προσωπικό, θα δοθεί προτεραιότητα στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, ενώ τα επόμενα χρόνια το ίδιο θα συμβεί και στις άλλες εκπαιδευτικές βαθμίδες».