Στον αέρα είναι τα σχέδια για απορρόφηση του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος από το Πανεπιστήμιο Πατρών, καθώς η Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου είναι κάθετα αντίθετη στο εγχείρημα. Η θέση της είναι ιδιαίτερα βαρύνουσα τόσο λόγω του τεχνολογικού χαρακτήρα του ΤΕΙ όσο και επειδή στο ΤΕΙ υπάρχει Σχολή Τεχνολογίας. Μάλιστα, από την Πολυτεχνική Σχολή εκφράζεται δυσφορία για τη στάση της πρυτάνεως του Ιδρύματος κ. Βενετσάνας Κυριαζοπούλου, η οποία επικρίνεται ότι δεν έχει προχωρήσει σε διάλογο με τους διδάσκοντες, ενώ ούτε η Σύγκλητος έχει τοποθετηθεί θετικά. Βολές δέχονται και οι δύο διδάσκοντες της Σχολής που μετέχουν σε επιτροπή που ορίστηκε από το υπουργείο Παιδείας για να μελετήσει την απορρόφηση.
Ειδικότερα, η Πολυτεχνική Σχολή Πατρών σε ψήφισμα που παρουσιάζει η «Κ», αναφέρει ότι «θεωρεί εσφαλμένη την ουσιαστική κατάργηση της Τεχνολογικής Εκπαίδευσης και πιστεύει αντιθέτως ότι πρέπει να αναβαθμιστεί και να αναδρομολογηθεί στην κατεύθυνση της κάλυψης των παραγωγικών αναγκών της χώρας. Πιστεύει κατ’ αρχάς ότι η οποιαδήποτε συγχώνευση/απορρόφηση ή η σε αυτό το πλαίσιο ίδρυση νέων τμημάτων θα υποβαθμίσει αναπόφευκτα το Πανεπιστήμιο, με όποιον τρόπο και αν γίνει και θα έχει ιδιαίτερα αρνητικό αντίκτυπο στην Πολυτεχνική.
Μάλιστα, η Πολυτεχνική θεωρεί ότι η διαδικασία που ακολουθείται είναι «αντικανονική και αντίθετη με την αυτονομία των ΑΕΙ, ενώ η σειρά νομοσχεδίων για τις συγχωνεύσεις σε άλλα πανεπιστήμια δεν αφήνει κανένα περιθώριο ακαδημαϊκής προσέγγισης (π.χ. ένταξη διδασκόντων χωρίς εφαρμογή της διαδικασίας εκλογής μελών ΔΕΠ σύμφωνα με τη νομοθεσία) και υποβαθμίζει την ποιότητα των σπουδών (π.χ. αριθμός εισακτέων, επαγγελματικά δικαιώματα Μηχανικών)».
Και ξεκαθαρίζει προς την ηγεσία του ΑΕΙ αλλά και προς το υπουργείο Παιδείας ότι «δεν αποδέχεται την οποιαδήποτε εμπλοκή της στη διαδικασία της συγχώνευσης, είτε άμεσα μέσω της απορρόφησης των φοιτητών και της ένταξης των καθηγητών ΤΕΙ σε θέσεις ΔΕΠ και της δημιουργίας νέων τμημάτων ή σχολής τεχνολογικής κατεύθυνσης, είτε έμμεσα μέσω της δημιουργίας “Γενικών Τμημάτων” άνευ αντικειμένου. Στη δεδομένη συγκυρία, είναι πιο επιτακτική από ποτέ η ενίσχυση της Σχολής σε ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους και υποδομές, η μείωση των εισακτέων και η αναζήτηση κάθε πρόσφορης διαδικασίας αναβάθμισης και ανάπτυξης της Σχολής σε όλα τα επίπεδα σύμφωνα με τις διεθνείς τάσεις και πρότυπα».
Το ψήφισμα έχει τεθεί εις γνώσιν των καθηγητών της Σχολής, και θα απασχολήσει την επόμενη γενική συνέλευσή της, την προσεχή Τρίτη. Ανάλογες θέσεις έχουν λάβει και τα επιμέρους τμήματά της. Οπως τόνισε, μιλώντας στην «Κ», ο κοσμήτωρ της Πολυτεχνικής Σχολής του Παν. Πατρών, Δημήτρης Ματαράς, καθηγητής του τμήματος Χημικών Μηχανικών, «η ιδέα της συγχώνευσης ΑΕΙ-ΤΕΙ πάσχει από κάθε άποψη. Η εφαρμογή της στο Πανεπιστήμιο Πατρών, όπως κι αν υλοποιηθεί, θα οδηγήσει σε μη αντιστρεπτή υποβάθμιση και τα δύο ιδρύματα. Η Πολυτεχνική Σχολή ως εθνικός πόλος αριστείας και παράγων ανάπτυξης για την περιοχή και τη χώρα, θα πληγεί ιδιαίτερα και αντιτίθεται συνολικά».
Πελατειακή ρύθμιση ζητεί η ΠΟΣΔΕΠ
Η εκτελεστική γραμματεία της ομοσπονδίας των πανεπιστημιακών (δηλαδή, η διοίκησή της) ζητεί από το υπουργείο Παιδείας να μονιμοποιήσει σε θέσεις διδασκόντων το Ειδικό Διδακτικό Προσωπικό ΕΔΙΠ των πανεπιστημίων, με κλειστές διαδικασίες αξιολόγησης. Στη χθεσινή συνεδρίαση ο πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ κ. Στάθης Ευσταθόπουλος έθεσε το θέμα των ΕΔΙΠ, προτείνοντας η ομοσπονδία να ζητήσει από το υπουργείο να τους ανοίξει τον δρόμο για θέσεις πανεπιστημιακών. Επίσης, πρότεινε η ΠΟΣΔΕΠ να ζητήσει την επαναφορά της μονιμότητας στη βαθμίδα του λέκτορα. Ο κ. Ευσταθόπουλος, μιλώντας χθες στην «Κ», ανέφερε ότι έθεσε το αίτημα με το επιχείρημα ότι αφού το υπουργείο «μετατρέπει» τους καθηγητές εφαρμογών των ΤΕΙ σε λέκτορες, πρέπει να δώσει στους ΕΔΙΠ τη δυνατότητα να κριθούν για προαγωγή στη βαθμίδα του λέκτορα. Εάν γίνει δεκτό το αίτημα, μπορούν να ζητήσουν να προβιβαστούν σε λέκτορα περίπου 1.200 μέλη ΕΔΙΠ σε όλα τα πανεπιστήμια.
Το αίτημα του κ. Ευσταθόπουλου έγινε δεκτό από την πλειοψηφία της εκτελεστικής γραμματείας, όχι, όμως, από όλους. «Τα επιχειρήματα της σχετικής πρότασης στερούνται ακαδημαϊκού ήθους», δήλωσε στην «Κ» το μέλος της ΠΟΣΔΕΠ κ. Γιώργιος Λιτσαρδάκης, συνδέοντας το αίτημα με την ανακοίνωση του κ. Ευσταθόπουλου ότι δεν θα θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για την ηγεσία της ΠΟΣΔΕΠ στο συνέδριο του Φεβρουαρίου, αλλά για πρύτανης στο ΕΚΠΑ τον προσεχή Μάιο.