Στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ο Νεοκλής Κρητικός

Στο επίκεντρο βρέθηκαν ο κανονισμός ΕΛΓΑ, τα εσπεριδοειδή και η Αλιεία

Στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για μια πρώτη συζήτηση με τη νέα πολιτική ηγεσία, βρέθηκε ο βουλευτής Π.Ε. Λακωνίας, Νεοκλής Κρητικός.

Αρχικά, στον Υπουργό, Κώστα Τσιάρα. Ο κ. Υπουργός τού μίλησε για τον επικείμενο Κανονισμό ΕΛΓΑ, ο οποίος θα εφαρμοσθεί από τις αρχές του 2025 και θα σταθμίζει κινδύνους, οι οποίοι μέχρι σήμερα δεν προβλέπονταν και έχουν ενταθεί λόγω της κλιματικής κρίσης. Επίσης, για τα επίπεδα ασφάλισης καλλιεργειών: επίπεδο υποχρεωτικής για κάθε καλλιέργεια και επίπεδο προαιρετικής ασφάλισης, που θα επιλέγει ο παραγωγός για πρόσθετους κινδύνους. Επισημαίνεται, πως ο νέος Κανονισμός θα ενσωματώνει την ασφάλιση καλλιεργειών που έως τώρα δε συμπεριλαμβάνονται ή δεν είχαν υποχρεωτικό χαρακτήρα.

Από την κουβέντα τους δε θα μπορούσε να λείπει το θέμα των εσπεριδοειδών και η φετινή μειωμένη ανταγωνιστικότητά τους. Ο κ. Τσιάρας τού μετέφερε τις θέσεις που υποστήριξε και στο πρόσφατο Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας, οι οποίες συνοψίζονται: στην ύπαρξη ασφαλιστικών δικλείδων και στην τήρηση όλων των προτύπων παραγωγής στην εισαγωγή αγροτικών προϊόντων από τρίτες χώρες, εκφράζοντας την πεποίθηση πως τα παραπάνω θα εφαρμοσθούν, προκειμένου να διατηρηθεί η ανταγωνιστικότητα των προϊόντων που παράγονται στις χώρες της ΕΕ.

Ακολούθως, στον Υφυπουργό, αρμόδιο για θέματα Αλιείας & Κτηνοτροφίας, Χρήστο Κέλλα. «Ευχήθηκα καλή δύναμη και στον κ. Κέλλα, ενώ του έδωσα υπόμνημα του Σωματείου Ψαράδων Νεάπολης, στο οποίο εκτίθενται τα σημαντικά προβλήματα του κλάδου της παράκτιας αλιείας», σημείωσε ο κ. Κρητικός.