Μέτρα για την στήριξη των αμπελουργών και των οινοποιών του Δήμου Νεμέας από τις συνέπειες που έχει επιφέρει η πανδημία του κορονοϊού, τόσο στον αγροτικό, όσο και τον επιχειρηματικό τομέα, ζητεί ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Φρούσιος με επιστολή του προς τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα.
Στην επιστολή, η οποία προωθήθηκε ήδη από την Περιφέρεια στο κατ’ εξοχήν αρμόδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο δήμαρχος Νεμέας κάνει λόγο για “άμεσα οικονομικά προβλήματα, προερχόμενα από την πανδημία στον Δήμο Νεμέας” και καλεί την Περιφέρεια να συνδράμει την στήριξη της κατανάλωσης προϊόντων σταφυλιού στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό δίνοντας, μεταξύ άλλων, “έμφαση στις δράσεις μέσω ηλεκτρονικών μέσων, αλλά και καμπάνιες”.
Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Ειδικότερα, στην επιστολή του ο δήμαρχος Νεμέας αναφέρει:
“Μέσα σ’ αυτή την «περιδίνηση» της ελληνικής κοινωνίας αλλά και του πλανήτη θεωρώ ότι πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και για την άλλη ημέρα.
Είμαι υποχρεωμένος λοιπόν να σας γνωστοποιήσω τα βασικά και άμεσα προβλήματα που θα προκύψουν σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία για όλους στην περιοχή της Νεμέας.
Η περίοδος που διανύουμε είναι κρίσιμη για την εκτέλεση αγροτικών εργασιών όπως η φύτευση αμπέλου, είτε πρόκειται για νέες φυτεύσεις, είτε για αναδιάρθρωση αμπελώνων. Τα φυτά βρίσκονται ήδη στα ψυγεία των φυτωριούχων, αλλά και των ενδιαφερομένων αμπελουργών/οινοποιών, ενώ οι ελεγκτές των ΔΑΟΚ δηλώνουν, είτε αδυναμία μετακίνησης, είτε σώρευση φόρτου εργασίας λόγω των έκτακτων συνθηκών.
Στην δύσκολη περίοδο που βιώνουμε, λόγω της διασποράς του COVlD-19, είναι απαραίτητη η μεγιστοποίηση της ελαστικότητας εκ μέρους της Διοίκησης προκειμένου να μπορέσει ο αγροτικός τομέας και ιδιαίτερα ο αμπελοοινικός κλάδος να αντεπεξέλθει.
Με το ξέσπασμα της κρίσης, φάνηκε ότι η ελληνική οινοποιία δεν θα μπορούσε να διοχετεύσει στην αγορά τα αποθέματα οίνου που διαθέτει.
• Η βέβαιη συρρίκνωση της τουριστικής δραστηριότητας.
• Η ακύρωση παραγγελιών από το εξωτερικό.
• Το πλαίσιο ανασφάλειας και αβεβαιότητας στο οποίο θα κινηθούν οι αγορές μετά την πανδημία, καθιστούν απαραίτητη τη λήψη έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση των παραπάνω.
Ηδη έχουν θεσπιστεί μειώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές, μεταχρονολόγηση επιταγών και άτοκη χρηματοδότηση στις επιχειρήσεις. Το μέτρο όμως που θα αποφορτίσει σε μεγάλο βαθμό τους οινοποιούς είναι η απόσταξη. Μια παρέμβαση που πρέπει να γίνει με μια συμφέρουσα πριμοδότηση.
Ομως, επειδή έχουν ήδη αρχίσει να παρατηρούνται φαινόμενα κατάχρησης και αισχροκέρδειας από «λίγους» επιχειρηματίες, απαραίτητο θα ήταν να υπάρξει ασφαλιστική δικλείδα ώστε τα μέτρα αυτά να χρησιμεύσουν για την αποπληρωμή του τρυγητού του 2019.
Το ζήτημα δεν αφορά μόνο τους οινοποιούς, αλλά σε ίσο βαθμό και μάλλον περισσότερο τους αμπελουργούς, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος να καταρρεύσουν οι τιμές του σταφυλιού στον ερχόμενο τρύγο, λόγω ύπαρξης μεγάλων αποθεμάτων οίνου.
Η νομική βάση για ένα τέτοιο μέτρο παρέχεται από τον Κανονισμό 1308/2013 και απαιτεί, αφ’ ενός την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αφ’ ετέρου την εύρεση των κονδυλίων για την αποζημίωση των αποθεμάτων προς απόσταξη.
Προβλήματα μεγάλα είναι σίγουρο πως θα δημιουργηθούν και με την Κορινθιακή σταφίδα, ένα προϊόν που κατά βάση εξάγεται σε χώρες της Βόρειας Ευρώπης.
Παραδοσιακά και σταθερά, οι Περιφέρειες και οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης στηρίζουν δράσεις για την προβολή και προώθηση των τοπικών προϊόντων. Οι έκτακτες συνθήκες που ζούμε, επιβάλλουν την αναδίπλωση των ενεργειών προκειμένου να δοθεί έμφαση στις δράσεις μέσω ηλεκτρονικών μέσων, αλλά και καμπάνιες για την στήριξη της κατανάλωσης στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.
Είναι λοιπόν πιο απαραίτητη από ποτέ η στήριξή σας σε αυτές τις δράσεις για να διασωθεί η μακρόχρονη και κοπιώδης συλλογική προσπάθεια για τα ελληνικά προϊόντα.
Με εκτίμηση
Ο Δήμαρχος Νεμέας”