Στη Βουλή τα προβλήματα λειτουργίας στο Κάστρο Γερακίου

Γρηγοράκου: «Η συνέπεια και η οργάνωση στη λειτουργία είναι«κλειδί» για να αυξήσει ένας αρχαιολογικός χώρος την επισκεψιμότητά του»

Τα προβλήματα λειτουργίας του αρχαιολογικού χώρου του κάστρου Γερακίου συζητήθηκαν στη Βουλή μετά από Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε η Βουλευτής Λακωνίας με το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, κα Νάγια Γρηγοράκου, προς την Υπουργό Πολιτισμού, κα Λίνα Μενδώνη.

Απευθυνόμενη στην Υπουργό Πολιτισμού και θέτοντας εξαρχής τα υπαρκτά προβλήματα λειτουργίας του αρχαιολογικού χώρου, η Βουλευτής ξεκίνησε την πρωτολογία της σημειώνοντας: «Την προηγουμένη εβδομάδα και συγκεκριμένα 1,2 και 3 Ιουλίου με έκτακτη ανακοίνωση  ο αρχαιολογικός χώρος στο κάστρο Γερακίου ήταν κλειστός για λόγους ανωτέρας βίας. Σύμφωνα, με επόμενη ανακοίνωση της Εφορίας Αρχαιοτήτων Λακωνίας θα παρέμενε κλειστός έως και τις 9/7 και τελικά, με νεότερη ανακοίνωση, ο χώρος άνοιξε και πάλι στις 4/7».

Η Νάγια Γρηγοράκου επεσήμανε πως ο αρχαιολογικός χώρος δεν μπορεί να λειτουργεί αδιάλειπτα και εύρυθμα όταν έχει μόλις έναν μόνιμο νυχτοφύλακα και μία συμβασιούχο αρχαιοφύλακα ορισμένου χρόνου, αφού στην περίπτωση ασθένειας του ενός από τους δύο είναι προφανές ότι δεν υπάρχει αντικαταστάτης.  

Παράλληλα, αναφερόμενη στην επισκεψιμότητα του χώρου που παραμένει χαμηλή, ζήτησε από την Υπουργό να εντάξει τον αρχαιολογικό χώρο σε συγκεκριμένες δράσεις προβολής που θα συμβάλουν στην συνολική ανάδειξη και τουριστική ανάπτυξη του Γερακίου.

Κατά τη δευτερολογία της τόνισε πως η επισκεψιμότητα του χώρου συνδέεται ευθέως με την εύρυθμη λειτουργία του, καθώς κανένα τουριστικό γραφείο δεν θα ρισκάρει να βάλει στο πρόγραμμά του έναν χώρο που μπορεί να είναι «εκτάκτως κλειστός».

«Η συνέπεια και η οργάνωση στη λειτουργία είναι το «κλειδί», προκειμένου ένας αρχαιολογικός χώρος να αυξήσει την επισκεψιμότητά του.  Επιπλέον, για να αυξηθεί η επισκεψιμότητα απαιτούνται οργανωμένες και συνεχείς δράσεις προβολής. Απαιτείται ο χώρος να είναι ανοιχτός και προσβάσιμος για εναλλακτικές δράσεις όσο το δυνατόν περισσότερο. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα γι’ αυτό. Μέσα στον Ιούλιο προγραμματιζόταν μία θεατρική παράσταση – έχουν μάλιστα τυπωθεί και σχετικές αφίσες – μέσα στο κάστρο. Δυστυχώς όμως δεν θα γίνει γιατί το κάστρο δεν μπορεί να είναι ανοιχτό βραδινή ώρα», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Κλείνοντας ζήτησε από την Υπουργό να δεσμευτεί πως θα διαθέσει 2 μόνιμους αρχαιοφύλακες για τον αρχαιολογικό χώρο Γερακίου όταν ολοκληρωθεί ο σχετικός διαγωνισμός για τις μόνιμες προσλήψεις αρχαιοφυλάκων που βρίσκεται ακόμη σε εκκρεμότητα.

Η Υπουργός Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη, απαντώνταςπαραδέχτηκε τα προβλήματα λειτουργίας του αρχαιολογικού χώρου λόγω έλλειψης προσωπικού.Ωστόσο, ανέφερε πως αφενός ο αριθμός των συμβασιούχων αρχαιοφυλάκων αν και είναι αυξημένος φέτος για τον Νομό Λακωνίας δεν μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω εξαιτίας συγκεκριμένων περιορισμών και αφετέρου πως θα ήταν πρόωρο να δεσμευτεί για την τοποθέτηση 2 μόνιμων αρχαιοφυλάκων στο Γεράκι, καθώς η διαδικασία του σχετικού διαγωνισμού δεν έχει ολοκληρωθεί.

Επιπλέον, αναφερόμενη στις δράσεις προβολής που αφορούν το Γεράκι, σημείωσε ότι η υφαντική τέχνη για τη δημιουργία κιλιμιών στον όρθιο αργαλειό που αναπτύσσεται στο Γεράκι, εντάχτηκε πρόσφατα στο ευρετήριο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας σε μια προσπάθεια συνολικής ανάδειξης και προβολής του Γερακίου.