Στη Βουλή οι καταστροφές από την κακοκαιρία στην Πελοπόννησο

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Περιβάλλοντος & Ενέργειας και
Υποδομών & Μεταφορών

Θέμα: Για τις καταστροφές από τον κυκλώνα “Ζορμπά” που προκλήθηκαν στην Πελοπόννησο.

Καταστροφές από τον κυκλώνα “Ζορμπά” προκλήθηκαν στην Πελοπόννησο το Σάββατο 29/9/18. Η κακοκαιρία έπληξε την Μεσσηνία, την Λακωνία, και ιδιαίτερα περιοχές στην Κορινθία (Κιάτο, Βέλο, Ξυλόκαστρο, δημοτικά διαμερίσματα του Δ. Κορινθίων και της Νεμέας) και την Αργολίδα (Άργος, Νέα Κίος, και Κιβέρι), όπου σημειώθηκαν πλημμυρικά φαινόμενα από υπερχείλιση ρεμάτων.

Στο Άργος ξεχείλισε ο χείμαρρος Ξεριάς με αποτέλεσμα το νερό να εισχωρήσει σε μέρος της πόλη, παράλληλα το ποτάμι Πάνιτσα “έσπασε” και μπήκε στην Νέα Κίο, με αποτέλεσμα να γίνουν εκκενώσεις κατοικιών. Στο Κιάτο υπερχείλισαν και τα τέσσερα ρέματα της πόλης, το ίδιο έγινε στο Βραχάτι στο ύψος του γεφυριού της ΠΕΟ και στα υπόλοιπα χωρία της παραλιακής ζώνης της Κορινθίας.

Έγιναν ζημίες σε σπίτια, καταστήματα, αυτοκίνητα, στο οδικό δίκτυο, σε δίκτυα αποχέτευσης και ύδρευσης. Ειδικότερα στο Κιάτο, με αποτέλεσμα για πολλές μέρες ένα μέρος της πόλης να μην έχει νερό.

Επίσης η κακοκαιρία έπληξε και την αγροτική παραγωγή κυρίως τα ελαιόδεντρα και τα κηπευτικά.

Καταστροφές που οι περιοχές αυτές δεν είναι πρώτη φόρα που τις αντιμετωπίζουν. Αναδεικνύεται έτσι, για μια ακόμα φορά, η διαχρονική, τραγική έλλειψη υποδομών και κεντρικού σχεδιασμού για την προστασία από τα φυσικά φαινόμενα.

Όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις και τώρα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, η Περιφέρεια Πελοποννήσου (που απέφυγε να τοποθετηθεί για την ανάγκη αντιπλημμυρικής θωράκισης στη συνεδρίαση του ΠεΣυ που έγινε στις 1/10/18 δυο ημέρες μετά τις καταστροφές ενώ προκλητικά μοίρασε 1.485.000 ευρώ στην “Πελοπόννησο ΑΕ”) άλλοι αρμόδιοι κρατικοί φορείς και οι δημοτικές αρχές έχουν τεράστια ευθύνη.

Η έλλειψη σήμερα ενός ολοκληρωμένου πλαισίου αντιμετώπισης του κινδύνου από τις πλημμύρες δεν αποτελεί τεχνοκρατικό πρόβλημα. Οφείλεται στην ανισόμετρη καπιταλιστική ανάπτυξη με γνώμονα το κέρδος.

Τα έργα της Ολυμπίας οδού και του Προαστιακού σιδηρόδρομου έχουν συμβάλει στην επιδείνωση του πλημμυρικού φαινόμενου, γιατί στη βάση του μεγαλυτέρου κέρδους δεν συνυπολογίζεται το σύνολο των επιδράσεων που επιφέρουν.

Αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά η αδυναμία του καπιταλιστικού δρόμου να προχωρήσει σε έργα και ενέργειες για τις λαϊκές ανάγκες. Τα έργα ολοκληρωμένης αντιπλημμυρικής προστασίας δεν υλοποιούνται, γιατί δεν είναι ιδιαίτερα “θελκτικά” για τους καπιταλιστές, αφού δεν αποδίδουν το αναμενόμενο και μακροπρόθεσμο ποσοστό κέρδους. Αντίθετα, τα έργα που συνδέονται με εμπορική ή ανταποδοτική χρήση και γι’ αυτό είναι επιλέξιμα και από την Ε.Ε, όπως η ανάπλαση της πλ. Αγ.Πέτρου και της λαϊκής αγοράς του Άργους, η πλ. Π.Τσαλδάρη (Περιβολάκια) στην Κόρινθο κ.ά., υλοποιούνται γρήγορα, με fast track διαδικασίες.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε:
• Να καταγραφούν οι ζημιές, να υπάρξουν μέτρα ανακούφισης των πληγέντων και αποζημίωσης στο 100% των ζημιών σε κατοικίες, μικρές επιχειρήσεις και στην αγροτική παραγωγή.

• Να αποκατασταθούν οι ζημιές στις υποδομές (οδικό δίκτυο, δίκτυα ύδρευσης κ.ά.).

• Να ξεκινήσουν άμεσα και να υλοποιηθούν στο σύνολό τους τα αναγκαία μέτρα ολοκληρωμένης αντιπλημμυρικής προστασίας στην Πελοπόννησο.

Οι βουλευτές
Νίκος Καραθανασόπουλος
Νίκος Μωραΐτης