Στα ύψη εκτοξεύτηκε η τιμή της πατάτας στην Αρκαδία, αναπτερώνοντας το ηθικό των παραγωγών που είδαν την παραγωγή τους να μειώνεται σημαντικά εξαιτίας των βροχοπτώσεων του Ιουνίου και του Ιουλίου.
Όπως εξηγεί στην «ΥΧ» ο Γιώργος Κλαδούρης, πατατοπαραγωγός και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Αρκαδίας: «Είχαμε μία μείωση της παραγωγής λόγω των βροχοπτώσεων και αρκετά κτήματα είναι δηλωμένα στον ΕΛΓΑ ,περιμένοντας να μάθουν αν θα αποζημιωθούν. Η μείωση έφτασε το 30% και σε κάποιες περιοχές παραπάνω, αφού οι βροχές ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο».
Παράλληλα, όμως, καταγράφεται μείωση της παραγωγής και στις ανταγωνιστικές χώρες λόγω ξηρασίας και έτσι διαμορφώθηκε ένα ευνοϊκό τοπίο για τους Έλληνες παραγωγούς. Η τιμή της πατάτας κυμάνθηκε στα 40-43 λεπτά, ενώ την περασμένη χρονιά δεν ξεπέρασε τα 16 λεπτά. Εκείνο που φαίνεται να απασχολεί ιδιαίτερα τους παραγωγούς είναι η αύξηση του κόστους παραγωγής. «Φέτος, το κόστος καλλιέργειας έφτασε από 800 έως 1.100 ευρώ το στρέμμα. Ο εισαγόμενος σπόρος αυξήθηκε κατά 20%-30%, ενώ το πετρέλαιο έφθασε το 1,50 ευρώ». Ο υπεύθυνος του εμπορικού τμήματος της Ένωσης, Κώστας Ζάβος, σημειώνει ακόμη ότι «οι βροχές που έπεσαν ανάγκασαν τους παραγωγούς να κάνουν περισσότερους ψεκασμούς, με αποτέλεσμα να αυξηθεί το κόστος καλλιέργειας». Και συμπληρώνει ότι «από την περσινή παραγωγή ένα μέρος έμεινε τελικά αδιάθετο και έγινε ζωοτροφή, σε αντίθεση με τη φετινή, που εξαντλήθηκε».