Σπιτική σάλτσα κέτσαπ από τη Μαίρη Παναγάκου

Υλικά
2 1/2 κιλά ντομάτες ώριμες | 100 γρ γλυκόζη | 1 κ γλ κρεμμύδι, αποξηραμένο σε σκόνη |
125 γρ νερό | 2 κ σ ζάχαρη | 1/2 κ γλ σκόρδο, αποξηραμένο σε σκόνη | 1 1/2 κ γλ αλάτι

Πως φτιάχνεται
1. Πλένουμε τις ντομάτες χωρίς να αφαιρέσουμε το πράσινο κοτσανάκι. Τις χαρακώνουμε σταυρωτά στο κάτω μέρος και τις βουτάμε για 3-4′ σε καυτό νερό για να τις ξεφλουδίσουμε πιό εύκολα.

2. Με ένα μυτερό μαχαιράκι αφαιρούμε τη φλούδα από τις ντομάτες και τις κόβουμε σε μέτρια κομμάτια και ψιλοκόβουμε το κοτσανάκι.

3. Τις βάζουμε μαζί με το νερό σε κατσαρόλα με βαρύ πάτο και σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά. Βράζουμε για 10′ από τη στιγμή που θα πάρουν βράση.

4. Μεταφέρουμε το μείγμα στο μύλο λαχανικών ή σε σίτα και με το εργαλείο του πουρέ αρχίζουμε να πολτοποιούμε το μείγμα. Συνεχίζουμε μέχρι να μείνουν μόνο τα υπολείματα
απο τις φλούδες.

5. Περνάμε το μείγμα που συλλέξαμε για δεύτερη φορά από σχετικά λεπτή σίτα για να συγκρατήσει τυχόν σπόρους ή φλούδες. Σιγοβράζουμε για 1/2 ώρα περίπου, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να έχουμε μια πηχτή σάλτσα χωρίς καθόλου υγρά.

6. Αφήνουμε την κέτσαπ να γίνει χλιαρή και την αποθηκεύουμε σε αποστειρωμένα βάζα ή μπουκάλια. Την διατηρούμε στο ψυγείο για 6 μήνες ή για 1 μήνα αφού την ανοίξουμε.