Στα 1880 , κατά την κατεδάφιση κτηρίων της Σπάρτης , στη γωνία Παλαιολόγου και Διοσκούρων , αποκαλύφθηκαν δυο υπέροχα ψηφιδωτά δάπεδα με θέμα , το ένα την «Αρπαγή της Ευρώπης» και το άλλο «Ο Ορφέας γοητεύει τα άγρια ζώα».
Τα κτήρια απαλλοτριώθηκαν , αλλά τα ψηφιδωτά έμειναν «φυλακισμένα» , από τότε έως και σήμερα , μαζί με άλλα που μεταφέρθηκαν εκεί , αφού ο χώρος μετατράπηκε σε αποθηκευτικό .
Πρόσφατα (2018 και 2019) ανακοινώθηκε επισήμως ότι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος θα χρηματοδοτήσει , με δωρεά που έχει εγκριθεί ήδη από το 2015 , την κατασκευή , στον συγκεκριμένο χώρο , Μουσείου Ψηφιδωτών , του οποίου η ολοκλήρωση αναμένεται μέσα στο 2019 . Να σημειωθεί ότι το 2018 , στα πλαίσια του Φεστιβάλ ΣΠΑΡΤΗ – ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΟΛΗ , η αρχιτέκτων κ. Μαγνήσαλη είχε παρουσιάσει και τη μελέτη του νέου Μουσείου ενώ η όλη προσπάθεια είχε προέλθει από πρωτοβουλία του Σωματείου ΦΙΛΟΙ ΤΩΝ ΨΗΦΙΔΩΤΩΝ ΤΗΣ ΣΠΑΡΤΗΣ και προσωπική παρέμβαση του Προέδρου του κ. Γ. Βαρβιτσιώτη.
Κι ενώ φαινόταν πως το Μουσείο Ψηφιδωτών Σπάρτης ήταν μέσα στο πακέτο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος μαζί με το Νοσοκομείο , το Αρχαιολογικό Μουσείο , τη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής και άλλων σημαντικότατων για τον τόπο έργων , η κοινή γνώμη ενημερώθηκε πως στις 3 Οκτωβρίου 2019 η Περιφέρεια Πελοποννήσου συζήτησε με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης « για το έργο προστασίας και προβολής του αρχαιολογικού χώρου στη συμβολή των οδών Διοσκούρων και Παλαιολόγου, στη Σπάρτη» .
Τα ερωτήματα εύλογα : Πρόκειται για δυο παράλληλες πορείες και προσπάθειες που θα αποδυναμώσουν το έργο ή υπάρχει κοινός δρόμος και κοινή συνισταμένη που θα οδηγήσει σε υλοποίηση , το γρηγορότερο δυνατόν , ένα έργο που το έχει ανάγκη ο τόπος και το οποίο έχει καθυστερήσει ενάμισι , περίπου , αιώνα ;
Βαγγέλης Μητράκος