Υλικά
500 γρ φύλλα κρούστας
500 γρ σουσάμι
250 γρ έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
100 γρ τριμμένη φρυγανιά
100 γρ ψιλοκομμένη καρυδόψιχα
ξύσμα ενός πορτοκαλιού
1/2 κ σ κανέλα σε σκόνη
1/2 φλ τσ ζάχαρη
μερικά γαρυφαλάκια για στόλισμα
Για το σιρόπι
2 ποτήρια πετιμέζι
1 ποτήρι νερό
1 ποτήρι ζάχαρη
2 βανίλιες
Τρόπος παρασκευής
1. Καβουρντίζετε το σουσάμι σε αντικολλητικό τηγάνι και όπως είναι ζεστό το χτυπάτε στο γουδί μαζί με τη φρυγανιά και το καρύδι. Βάζετε το μείγμα σε μια λεκάνη και προσθέτετε
όλα τα υλικά της γέμισης εκτός από το λάδι, τα φύλλα και τα γαρυφαλάκια.
2. Ζεσταίνετε ελαφρά το λάδι, ρίχνετε λίγο στο ταψί και στρώνετε 3 φύλλα ραντίζοντας το καθένα με ζεστό λάδι. Σκορπίζετε αρκετή από τη γέμιση και συνεχίζετε με φύλλο, λάδι και γέμιση,
ώσπου να τελειώσουν τα υλικά. Στο τέλος απλώνετε τα 3 τελευταία φύλλα.
3. Χαράζετε τη σουσαμόπιτα σε κομμάτια σχήματος ρόμβου, καρφώνετε στο κέντρο του κάθε ρόμβου από 1 γαρύφαλλο και περιχύνετε με το υπόλοιπο λάδι. Ψήνετε για 1 1/2 ώρα στους 180ο,
σε προθερμασμένο αερόθερμο φούρνο.
4. Αφήνετε τη σουσαμόπιτα να κρυώσει καλά και ετοιμάζετε το σιρόπι. Βράζετε σε ένα κατσαρολάκι το νερό και πετιμέζι, προσθέτετε τις βανίλιες και τη ζάχαρη και βράζετε για 5′, ανακατεύοντας.
Περιχύνετε την κρύα πίτα με το καυτό σιρόπι και αφήνετε να απορροφηθεί πριν την κόψετε.