Σούπα βελουτέ με γαρίδες
Υλικά για 4-6 άτομα
1 1/2 κιλό γαρίδες με το κέλυφος
1 1/2 νεροπότηρο λευκό ξηρό κρασί
4-5 φρ. κρεμμυδάκια
2 κ σ μαϊντανό
1 κ σ εστραγκόν τριμμένο
1 φύλλο δάφνης
1 κ γλ αλάτι και 1/2 κ γλ πιπέρι
χυμό από 1 λεμόνι
180 ml κρέμα γάλακτος για μαγειρική
60 γρ ροκφόρ, λιωμένο με πηρούνι
κρουτόν για το γαρνίρισμα
Τρόπος παρασκευής
1. Πλένετε καλά τις γαρίδες. Βάζετε σε κατσαρόλα 1 λίτρο νερό, το κρασί, τα κρεμμυδάκια καθαρισμένα ολόκληρα, τον μαϊντανό, το εστραγκόν,τη δάφνη και το αλατοπίπερο.
Τα βράζετε σε δυνατή φωτιά για 10′.
2. Περνάτε το ζουμί από λεπτό σουρωτήρι και το ξαναβάζετε να βράσει. Ρίχνετε τις γαρίδες και τις αφήνετε να βράσουν για 5′ από την στιγμή που θα πάρουν βράση. Τις βγάζετε από
την κατσαρόλα με τρυπητή κουτάλα και τις καθαρίζετε. Κρατάτε μερικές για το γαρνίρισμα και τις υπόλοιπες τις πολτοποιείτε.
3. Προσθέτετε τον πολτό στο ζουμί, μαζί με την κρέμα γάλακτος, το ροκφόρ και τον χυμό λεμονιού. Βράζετε τη σούπα 2′-3′ ακόμη και την σερβίρετε καυτή. Γαρνίρετε το κάθε πιάτο
με κρουτόν, λίγο μαϊντανό και τις καθαρισμένες γαρίδες που κρατήσατε.