SOS | Βουλιάζουν στη λάσπη οι βασιλικοί τάφοι της Πελλάνας

«Απούσα η Πολιτεία Ελλάδας και Λακωνίας στην απειλή των Βασιλικών Τάφων της Πελλάνας»

Εικόνες βιβλικής καταστροφής αντίκρισαν οι κάτοικοι της Πελλάνας. Όταν στις πρόσφατες ακραίες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν,

το βασιλικό νεκροταφείο της αρχαίας Πελλάνας πλημμύρησε από τον υδροφόρο ορίζοντα. Το κίνδυνο επιφέρει κάθε φορά το παρακείμενο ρέμα. Δεν είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται το φαινόμενο αυτό, αλλά είναι πρωτοφανής στα χρονικά η στάθμη του νερού που ξεπέρασε επικίνδυνα ακόμα και τα δύο μέτρα, σε ύψος.

Λίγο έλειψε ο μεγάλος Βασιλικός Τάφος να βυθιστεί ολοκληρωτικά και να χαθεί κάτω από τα νερά, θυμίζοντας ακριβώς τις περιγραφές του Πλάτωνα από την χαμένη  Ατλαντίδα. Η πρόσβαση στους τάφους γίνεται πλέον μόνο από ομάδες υποβρυχίων καταστροφών (Ο.Υ.Κ.) και καλά εκπαιδευμένους βατραχανθρώπους

Ως ιδιοκτήτης του κτήματος (όπου βρίσκονται οι βασιλικοί τάφοι) εκφράζω την αγανάκτησή μου, βλέποντας την περιουσία μου, αλλά και τα μνημεία να καταστρέφονται. Καλώ απεγνωσμένα την Πολιτεία, καθώς και την αρμόδια Αρχαιολογική υπηρεσία της Σπάρτης, να λάβει μέτρα για τη διάσωση αυτού του σπουδαίου μνημείου Παγκόσμιας Κληρονομιάς, πριν είναι πολύ αργά.

Εδώ και χρόνια προσπαθώ να έρθω σε επαφή με ανθρώπους του υπουργείου Πολιτισμού και με φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, για να εκπονηθεί μια μελέτη αποστράγγισης των υδάτων, αλλά δυστυχώς «φωνή βοώντος εν τη ερήμω».

Αξίζει να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με τον αρχαιολόγο ανασκαφέα Θεόδωρο Γ. Σπυρόπουλο, ο μεγαλοπρεπής αυτός Βασιλικός Τάφος ανήκει πιθανότατα στο βασιλιά Τυνδάρεω, πατέρα της Ωραίας Ελένης και των Διοσκούρων Κάστωρ και Πολυδεύκη.

Στην ίδια ακριβώς τοποθεσία πριν από 13 χρόνια, το Πάσχα του 2002, το υπουργείο Πολιτισμού μπάζωσε, με τρόπο σκανδαλώδη, μια μισοτελειωμένη ανασκαφή ενός καλοδιατηρημένου Βασιλικού Τάφου, κάτω από 250 τόνους νταμαρίσιο χαλίκι.

Όχι μόνο δεν ενημέρωσαν τον υπεύθυνο ανασκαφέα τον κ. Σπυρόπουλο για την ενέργειά τους, αλλά παραβίασαν και τις ρητές οδηγίες της Διεύθυνσης Αναστηλώσεως Αρχαίων Μνημείων, οι οποίες προειδοποιούσαν ότι ο τάφος πρέπει να ταφεί με ποταμίσια άμμο και λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης που βρισκόταν ο ευαίσθητος θόλος του νεκρικού θαλάμου, έπρεπε να θαφτεί προσεκτικά με τα χέρια.

Δεν δίστασαν ακόμα και να ανεβάσουν τα βαριά σκαπτικά οχήματά τους (μπουλντόζες και φορτηγά) πάνω στο ήδη γεμάτο με ρηγματώσεις τάφο. Αυτό θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα την κατάρρευση της οροφής του θολωτού θαλάμου του Βασιλικού Τάφου από το υπερβολικό βάρος και την πρόκληση ανεπανόρθωτων ζημιών στο επιβλητικό αυτό μνημείο. Αυτό δυστυχώς είναι κάτι που δεν πρόκειται να μάθουμε ποτέ γιατί έγινε…

Δυστυχώς το Ελληνικό Κράτος όσων αφορά την ανάδειξη και προστασία των αρχαιοτήτων μας, δεν σέβεται τίποτα και δεν διαφέρει καθόλου, και λυπάμαι που το λέω αυτό… Αναρωτιέμαι τι περισσότερο θα έκαναν οι τζιχαντιστές, οι οποίοι στο βόρειο Ιράκ και συγκεκριμένα στη Μοσούλη επιδίδονται σε διάφορα ανοσιουργήματα, καίγοντας τη βιβλιοθήκη της πόλης και καταστρέφοντας μέσα στο αρχαιολογικό μουσείο με βαριοπούλες και τρυπάνια, αγάλματα ανεκτίμητης αξίας, που χρονολογούνται από τον 9ο έως τον 7ο αιώνα π.Χ, καθώς επίσης και εκθέματα της ελληνιστικής περιόδου…

Γράφει ο Νίκος Μπακής
Μέλος «ΕΛΠΙΔΑ ΚΙΝΗΜΑ ΠΟΛΙΤΩΝ»
μέλος Δ.Σ. Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Δήμου Σπάρτης
Φωτογραφίες: Νίκος Μπακής