Υλικά
250 γρ βούτυρο γάλακτος, λιωμένο 1 κ γλ κοφτό σόδα 1/2 κιλό ζάχαρη 8 αυγά 1 φλ καφέ, κονιάκ 1 κιλό αλεύρι γοχ χυμό από 6 πορτοκάλια 1 κ σ ξύσμα πορτοκαλιού 1/2 κ γλ μαχλέπι σε σκόνη 1/2 κ γλ μαστίχα κοπανισμένη 2 καψουλάκια βανίλια 2 κ σ κοπανισμένα καβουρντισμένα αμύγδαλα 2 κ γλ μπέκιν πάουντερ ζάχαρη άχνη Τρόπος παρασκευής 1. Χτυπάτε τη ζάχαρη με τα αυγά και το λιωμένο βούτυρο. Προσθέτετε το κονιάκ, το χυμό, το ξύσμα, τη σόδα και τα υπόλοιπα μπαχάρια.2. Ανακατεύετε καλά το μείγμα και το αδειάζετε σε καλά βουτυρωμένο και αλευρωμένο στρογγυλό ταψί. Πλένετε ένα μικρό νόμισμα, το σκουπίζετε και το τυλίγετε σφικτά σε αλουμινόχαρτο, ρίχνοντας το μέσα στο μείγμα.
3. Προθερμαίνετε τον αερόθερμο φούρνο στους 160ο και ψήνετε τη βασιλόπιτα στη μεσαία σχάρα, για 1 ώρα και 10′ περίπου.
4. Βγάζετε από το φούρνο και αφήνετε να κρυώσει επάνω σε σχάρα. Ξεφορμάρετε σε πιατέλα και πασπαλίζετε με μπόλικη ζάχαρη άχνη. Σχηματίζετε τη νέα χρονολογία με ασπρισμένα αμύγδαλα και τυλίγετε τριγύρω τη βασιλόπιτα, με μια φαρδιά Χριστουγεννιάτικη κορδέλα, δένοντας έναν περίτεχνο φιόγκο.