Το σχέδιο της κυβέρνησης για το «Μένουμε Σπίτι» το Πάσχα και την αποτροπή της μαζικής εξόδου άρχισε να ξεδιπλώνεται από χθες το απόγευμα. Ήδη, στα διόδια των εθνικών δρόμων και όλους τους κόμβους που αφορούν τις εθνικές οδούς, τους παραδρόμους και το εθνικό περιφερειακό οδικό δίκτυο έχουν ενισχυθεί τα μπλόκα της ΕΛΑΣ για τον έλεγχο των μετακινήσεων.
Εντολή για αντίστοιχους ελέγχους στα πορθμεία έχει λάβει το Λιμενικό Σώμα, ενώ σε λιμάνια, αεροδρόμια, σιδηροδρομικούς σταθμούς και ΚΤΕΛ θα επιτρέπεται μόνο η μετακίνηση των μονίμων κατοίκων κι αυτή εφάπαξ προς τον τόπο της μόνιμης κατοικίας τους. Επίσης, όπως είχε αναφέρει το newsit.gr, διπλασιάζεται στα 300 ευρώ το πρόστιμο για τους παραβάτες που επιχειρούν έξοδο από τα αστικά κέντρα προς την επαρχία, ενώ θ’ αφαιρούνται επί τόπου και για δύο μήνες οι πινακίδες των αυτοκινήτων των παραβατών.
Απομένουν έτσι οι ανακοινώσεις για το ψήσιμο του οβελία, ενώ στο τραπέζι βρίσκονται και σενάρια για πλήρη απαγόρευση της κυκλοφορίας ανήμερα το Πάσχα στην Αττική ή και σε άλλες περιοχές της χώρας, τα οποία θα εκτιμηθούν και θα ενεργοποιηθούν εάν αυτό χρειαστεί, αναλόγως με την εξέλιξη των κρουσμάτων τα επόμενα 24ωρα και τις εισηγήσεις των ειδικών.
Την αντίδραση της κυβέρνησης, εξάλλου, προκάλεσε η πρόθεση δημάρχων – όπως της Αργυρούπολης και του Ελληνικού – να διανείμουν κατ’ οίκον το Άγιο Φως το βράδυ της Ανάστασης. Κάτι τέτοιο εγκυμονεί κινδύνους για τη διασπορά του ιού και γι’ αυτό επικοινώνησε ήδη με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Δημήτρη Παπαστεργίου ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ζητώντας του να μην προχωρήσουν οι δήμοι σε τέτοιες ενέργειες.
Τι θα γίνει με τις Πανελλαδικές
Σε ό,τι αφορά τα σχολεία, είναι πολύ πιθανό να γίνουν ακόμη και σήμερα – ή το αργότερο αύριο – οι ανακοινώσεις από το Υπουργείο Παιδείας για την εξεταστέα ύλη των πανελλαδικών εξετάσεων. Όπως είχε γράψει το newsit.gr, η εξεταστέα ύλη θα είναι ούτως ή άλλως μειωμένη και πρακτικά θα θεωρηθεί πως διδάχτηκε μόνον ό,τι έγινε με τη φυσική παρουσία των μαθητών στην τάξη, ήτοι έως τις 10 Μαρτίου.
Όπως επίσης είχε γράψει το newsit.gr, εξαιρετικά πιθανό είναι το σενάριο – εφόσον αυτές είναι οι εισηγήσεις των ειδικών – να μην ανοίξουν ξανά τα σχολεία και να διεξαχθούν απευθείας οι πανελλαδικές εξετάσεις είτε στο πρώτο 15νθήμερο του Ιουνίου είτε στο πρώτο του Ιουλίου. Πάντοτε, βέβαια, υπάρχει και το ενδεχόμενο του Σεπτεμβρίου, εφόσον ξανά οι εισηγήσεις των ειδικών κινούνται προς την κατεύθυνση της αποφυγής του συγχρωτισμού και τους καλοκαιρινούς μήνες. Είναι χαρακτηριστικά όσα είπε στον Νίκο Ευαγγελάτο και το Live News του Mega η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως: «Ο μόνος τρόπος να γίνουν οι εξετάσεις το Σεπτέμβριο είναι να το πει ο κ. Τσιόδρας».
Από το Υπουργείο Παιδείας τονίζεται πως επιδίωξη είναι οι εξετάσεις να γίνουν το καλοκαίρι παρά το φθινόπωρο, ενώ για το άνοιγμα των σχολείων έχει ήδη ξεκινήσει διάλογος σε επιστημονικό επίπεδο και σε άλλες χώρες, καθώς υπάρχουν θέματα που έχουν να κάνουν με τη σωστή ιχνηλάτηση, τα σωστά τεστ και την ανίχνευση αντισωμάτων. Η Ελλάδα συμμετέχει, μάλιστα, ενεργά σ’ αυτές τις συζητήσεις σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο και θα διαμορφώσει τη στρατηγική της με βάση και αυτά τα ευρήματα και τις πρακτικές έως τις 27 Απριλίου. Ακόμη και στο αισιόδοξο σενάριο πάντως, τα σχολεία θ’ ανοίξουν τελευταία, καθώς θ’ ακολουθηθεί η αντίστροφη πορεία σε σχέση με το κλείσιμο σχολείων, δικαστηρίων, καταστημάτων εστίασης, εμπορικών κέντρων κτλ. κι υπενθυμίζεται ότι τα σχολεία είχαν κλείσει πρώτα στις 10 Μαρτίου.
“Fake news”
Σημειώνεται πάντως ότι για μία ακόμη φορά διαψεύστηκε αρμοδίως από την κυβέρνηση – διά του κ. Χαρδαλιά – ότι υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία άρσης των περιοριστικών μέτρων. «Πρόκειται για fake news. Είναι παντελώς αβάσιμα, ανυπόστατα και επικίνδυνα τέτοια δημοσιεύματα. Κάποιοι παίζουν σε βάρος των πολιτών και της υπομονής τους. Τέτοια κείμενα εμπίπτουν στις διατάξεις του νόμου περί διακίνησης ψευδών ειδήσεων», ανέφεραν χαρακτηριστικά κυβερνητικά στελέχη.
Αιμίλιος Περδικάρης | newsit