Συνταγή για Ριζότο θαλασσινών

Δια χειρός Μαίρης Παναγάκου

Υλικά
250 γρ βούτυρο
600 γρ ρύζι τύπου Αρμπόριο
2 κύβους ζωμό κοτόπουλου
2 λίτρα ζεστό νερό
200 γρ λευκό κρασί
2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
120 γρ τριμμένη παρμεζάνα
100 γρ γαρίδες, (ψίχα) καθαρισμένες
100 γρ μύδια (ψίχα) καθαρισμένα
100 γρ χταπόδι βρασμένο, κομμένο σε φετάκια
λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι και πιπέρι

Τρόπος παρασκευής
1. Βράζουμε σε κατσαρόλα το νερό με τους κύβους, μέχρι να διαλυθούν. Σε μικρότερη κατσαρόλα ρίχνουμε το βούτυρο να λιώσει σε δυνατή θερμοκρασία. Προσθέτουμε το κρεμμύδι
και το ρύζι και σοτάρουμε μέχρι να πάρουν ένα ελαφρά χρυσαφί χρώμα. Σβήνουμε με το κρασί και ανακατεύουμε μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά.
2. Με μια βαθειά κουτάλα παίρνουμε από τον ζωμό μια ποσότητα και την ρίχνουμε μέσα στο ρύζι. Ανακατεύουμε μέχρι να απορροφηθεί ο ζωμός από το ρύζι. Επαναλαμβάνουμε, μέχρι να
χυλώσει το ρύζι και να είναι μαλακό.
3. Εάν δεν είναι αρκετός ο ζωμός και το ρύζι κρατάει, προσθέτουμε λίγο χλιαρό νερό. Ρίχνουμε την παρμεζάνα και την ανακατεύουμε στο χυλωμένο ριζότο.
4. Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε 50 γρ βούτυρο και σοτάρουμε τα θαλασσινά. Τα σβήνουμε με 50 γρ λευκό κρασί και τα αφήνουμε νια πιούν τα υγρά τους. Ανακατεύουμε τα θαλασσινά με το
έτοιμο ριζότο και αλατοπιπερώνουμε, δοκιμάζοντας γιατί τα θαλασσινά περιέχουν αλάτι.
Σερβίρουμε το ριζότο ζεστό, πασπαλίζοντας με λίγη παρμεζάνα και μαϊντανό