Υλικά για 300 περίπου κομμάτια
2 ποτήρια χυμό πορτοκαλιού
1 ποτήρι λάδι
50 γρ κανέλα σε σκόνη
25 γρ γαρύφαλλα
2 ποτήρια νερό
5 κιλά αλεύρι γ.ο.χ.
5 φακελάκια ξηρή μαγιά
αρκετό ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Τρόπος παρασκευής
1. Σε 2 ποτήρια νερό βράζετε την κανέλα με τα γαρύφαλλα για 5′, αφ’ ότου πάρει βράση το νερό. Το ανακατεύετε με τον χυμό πορτοκαλιού και διαλύετε την μαγιά.
Αυτό θα το χρησιμοποιήσετε για το ζύμωμα.
2. Τρίβετε το αλεύρι με το 1 ποτήρι λάδι, με τα δυο σας χέρια, να γίνει “ψιχουλιαστό”. Αρχίζετε να πλάθετε, ρίχνοντας τον χυμό που έχετε με το κανελόζουμο και την μαγιά.
Η ζύμη πρέπει να γίνει τόσο σφιχτή, ώστε να πλάθεται, (αν χρειαστεί προσθέτετε λίγο χλιαρό νερό).
3. Βάζετε αρκετό λάδι στην κατσαρόλα να κάψει και πλάθετε τα λαλάγγια σε στενόμακρα μπαστουνάκια, πάχους ενός δάκτυλου. Τα διπλώνετε στα τρία, πατώντας τα ελαφρά
στην άκρη να κολλήσουν. Τα ρίχνετε στην κατσαρόλα να ψηθούν και τα βγάζετε με τρυπητή κουτάλα σε απορροφητικό χαρτί.
4. Στο ξεκίνημα, το πρώτο ζυμάρι που πέφτει στο λάδι έχει το σχήμα του σταυρού και στο τελείωμα το σχήμα από τα “καλικαντζαράκια” σαν ζυμαρένια κουκλάκια, που είναι τόσα όσα τα
παιδάκια της οικογένειας.
Καλή επιτυχία και καλές γιορτές!