Υλικά για 6 άτομα
2 πράσα (το λευκό μέρος), κομμένα σε λεπτές ροδέλες
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, λεπτοκομμένο
6 κ σ ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδου (προαιρετικά)
4 καρότα σε κύβους
2 κλωνάρια σέλερι, σε ροδέλες
200 γρ αρακάς
3 μέτριες πατάτες, σε μικρούς κύβους
1 κονσέρβα ντοματάκια, χωρίς το ζουμί, κομμένα σε κύβους
2 λίτρα ζωμό κοτόπουλου ή 2 κύβους σε 2 λίτρα βραστό νερό
2 φύλλα δάφνης
150 γρ λευκά φασόλια μικρά, βρασμένα
100 γρ κοφτό μακαρονάκι ή κριθαράκι (βρασμένα)
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 κ σ μηλόξιδο και 6 κ σ παρμεζάνα τριμμένη (προαιρετικά)
Τρόπος παρασκευής
1. Σε βαθειά απλωτή κατσαρόλα, ρίχνετε τα πράσα και τα κρεμμύδια και τα αχνίζετε με 1/3 φλ τσ νερό, σε μέτρια φωτιά για 15′. Δυναμώνετε τη φωτιά, προσθέτετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε για μερικά λεπτά
μέχρι να γυαλίσουν τα κρεμμύδια.
2. Προσθέτετε το σκόρδο, τα καρότα, το σέλερι, τον αρακά, τις πατάτες, τα ντοματάκια και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 4′-5′ ακόμα. Προσθέτετε το ζωμό και τη δάφνη και σιγοβράζετε τη σούπα για 15′.
3. Κατόπιν, ρίχνετε τα φασόλια και το ζυμαρικό, αλατοπιπερώνετε και συνεχίζετε το μαγείρεμα για άλλα 15′. Αν είναι πολύ πηχτή, προσθέστε λίγο ακόμα ζεστό ζωμό ή νερό.
4. Σερβίρετε με λίγες σταγόνες ελαιόλαδο, το μηλόξιδο και πασπαλίζετε με τριμμένη παρμεζάνα. Αν έχει βαρυχειμωνιά, προσθέστε 5-6 φέτες καπνιστό μπέϊκον ή σίγκλινο, σοταρισμένο σε αντικολλητικό τηγάνι,
σε χαμηλή φωτιά για να είναι τραγανό.