Υλικά
3/4 φλ τσ ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο | 1/2 φλ τσ χυμό απο φρέσκο πορτοκάλι | 1 1/2 φλ τσ πετιμέζι | 1/2 κ γλ σόδα | 1 κ σ ξύσμα πορτοκαλιού | 1 κ σ κανέλλα σε σκόνη | 1/2 κ σ γαρύφαλλο σε σκόνη | 700-750 γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
Τρόπος παρασκευής
1. Κοσκινίζουμε το αλεύρι, για να αποκτήσει όγκο και ανακατεύουμε με την κανέλλα και το γαρύφαλλο.
2. Βάζουμε στον κάδο του μίξερ, το λάδι, το πετιμέζι και με το φτερό ανακατεύουμε ελαφρά. Διαλύουμε την σόδα στον χυμό πορτοκαλιού και το προσθέτουμε στο μείγμα.
3. Σταδιακά προσθέτουμε το αλεύρι, μέχρι να πάρουμε μια ζύμη που ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου και δεν κολλάει στα χέρια. Δοκιμάζουμε να πλάθεται σε κορδόνι,
την σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε να μείνει για 15-20’.
4. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160ο αερόθερμου και στρώνουμε ταψιά με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
5. Πλάθουμε τα μουστοκούλουρα σε ότι σχήμα θέλουμε και τα τοποθετούμε στα ταψιά. Ψήνουμε για 15-20’ και τα δοκιμάζουμε με το χέρι μας να είναι πολύ μαλακά,
γιατί όσο κρυώνουν θα σκληραίνουν.