Υλικά για 12-14 κομμάτια
5 λεμόνια | ξύσμα από ένα από τα λεμόνια | 1 πακέτο φύλλα κρούστας για γλυκά | 250 γρ ζάχαρη | 250 γρ γάλα πλήρες | 2 βανίλιες | 3 αυγά | 1 φακ μπέκιν πάουντερ | 1 κ γλ κοφτό μαγειρική σόδα.
Για το σιρόπι
500 γρ νερό | 700 γρ ζάχαρη | 1/2 λεμόνι κομμένο στα 4 και 1 ξύλο κανέλλας
Τρόπος παρασκευής
1. Πρώτα ετοιμάζουμε το σιρόπι για να κρυώσει. Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη και τα μυρωδικά. Όταν λιώσει η ζάχαρη και πάρει μια βράση το σιρόπι προσθέτουμε τον χυμό από τα 3 λεμόνια και αφήνουμε να πάρει ακόμα 2-3 βράσεις. Σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει το σιρόπι.
2. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 120ο αερόθερμο, ανοίγουμε την συσκευασία του φύλλου κρούστας, ξετυλίγουμε ένα ένα τα φύλλα και τα τοποθετούμε το ένα δίπλα στο άλλο σε μεγάλο ταψί του φούρνου. Τα βάζουμε στον φούρνο και τα αφήνουμε να ψηθούν τόσο όσο να ξεραθούν για 20-25′ περίπου. Τα βγάζουμε και μόλις κρυώσουν τα σπάμε με τα χέρια μας σε κομμάτια.
3. Βράζουμε τα 2 λεμόνια σε 2 ποτήρια νερό για 45′, τα κόβουμε στη μέση, αφαιρούμε τα κουκούτσια και στίβουμε για να φύγουν τα πολλά νερά. Τα πολτοποιούμε στο μιξεράκι και τα κρατάμε σε μπολάκι. Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη στο μίξερ, μέχρι να ασπρίσουν και προσθέτουμε το γάλα χλιαρό. Ρίχνουμε τα πολτοποιημένα λεμόνια, την σόδα, το ξύσμα και το μπέκιν και ανακατεύουμε απαλά να ομογενοποιηθούν.
4. Βγάζουμε τον κάδο και ρίχνουμε σε δόσεις τα σπασμένα φύλλα, ανακατεύοντας πολύ καλά με σπάτουλα, ώστε να βεβαιωθούμε ότι δεν θα κολλήσουν τα φύλλα μεταξύ τους.
5. Βουτυρώνουμε ένα παραλληλόγραμμο ταψί και το αλευρώνουμε καλά, τινάζοντας το περιττό αλεύρι. Αδειάζουμε μέσα το μείγμα και με σπάτουλα το ισιώνουμε καλά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160ο για 45′-50′ μέχρι να ροδοκοκκινίσει η λεμονόπιτα και την βγάζουμε από τον φούρνο. Την τρυπάμε με ένα καλαμάκι ξύλινο σε πολλά μέρη και την σιροπιάζουμε με το κρύο σιρόπι.
6. Την αφήνουμε να κρυώσει τελείως και βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να την σερβίρουμε σε κομμάτια. Την συνοδεύουμε με παγωτό βανίλια.