Σαλάτα με ρύζι και φακές
Υλικά
1 φλ τσ φακές μέτριες
1 φλ τσ ρύζι καρολίνα
4 κρεμμύδια
2 σκελίδες σκόρδου
1/3 κ γλ κίμινο
1/3 κ γλ κόλιαντρο
1/2 φλ τσ ελαιόλαδο
1 φύλλο δάφνης
αλάτι και πιπέρι
Τρόπος παρασκευής
1. Σε μπόλικο νερό πλένετε και στραγγίζετε τις φακές. Βράζετε ξεχωριστά το ρύζι και τις φακές. Καθαρίζετε τα κρεμμύδια, τα κόβετε σε ροδέλες και τις χωρίζετε σε δαχτυλίδια.
2. Σε κατσαρόλα ζεσταίνετε το λάδι και ρίχνετε τα κρεμμύδια, τις σκελίδες του σκόρδου ψιλοκομμένες, τα μπαχάρια και αλατοπιπερώνετε.
3. Σοτάρετε ελαφρά και ρίχνετε το ρύζι και τις φακές. Ανακατεύετε, κατεβάζετε από την φωτιά και σερβίρετε την σαλάτα χλιαρή ή κρύα.΄
Φακές με λαχανικά
Υλικά
1 1/2 φλ τσ φακές
1/3 φλ τσ ελαιόλαδο
1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι
1 μεγάλο καρότο κομμένο σε ροδέλες
1 πιπεριά πράσινη ψιλοκομμένη
1 πιπεριά κίτρινη ψιλοκομμένη
1 κουτί ψιλοκομμένα αποφλοιωμένα ντοματάκια
1/2 φλ τσ λευκό κρασί
1 κ γλ ψιλοκομμένο σέλινο
1 κ γλ ψιλοκομμένο μαϊντανό
1/3 κ γλ πάπρικα
1/3 κ γλ τσίλι
αλάτι και πιπέρι
Τρόπος παρασκευής
1. Σε μπόλικο νερό πλένετε και στραγγίζετε τις φακές. Τις μισοβράζετε και τις κρατάτε στην άκρη. Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι, το καρότο και τις πιπεριές.
Ρίχνετε τις φακές, ανακατεύετε και σβήνετε με το κρασί.
2. Προσθέτετε τα ντοματάκια, το σέλινο, τον μαϊντανό, τα μπαχάρια και αλατοπιπερώνετε. Ανακατεύετε και σιγοβράζετε για 20′ περίπου.
3. Κατεβάζετε από την φωτιά και σερβίρετε. Συνοδεύετε το φαγητό με γιαούρτι.