Οι οικογένειες των χωριών, που καταπατούνται οι ιδιοκτησίες τους, τις οποίες νέμονται εδώ και εκατοντάδες χρόνια, ζητούν τη στήριξη όλων των πολιτιστικών φορέων της περιοχής και των οικολογικών κινημάτων της χώρας στον αγώνα τους κατά του έργου αυτού και ζητούν τη συμμετοχή όλων στον άνισο αγώνα που διεξάγουν τους τελευταίους μήνες εναντίων διεθνών και εγχώριων συμφερόντων μέσα σε ένα ήδη ασφυκτικό οικονομικά περιβάλλον.
Τα δύο αιολικά πάρκα που έχουν εγκριθεί προς ανοικοδόμηση (Α/Π ΜΑΚΡΥΛΑΚΚΩΜΑ και Α/Π ΣΑΓΙΑΣ) και οι είκοσι τέσσερις ανεμογεννήτριες θα εκτίνονται σε όλη σχεδόν την οροσειρά Σαγγιάς, που είναι ουσιαστικά η φυσική απόληξη του Ταϋγέτου ως το ακρωτήριο Ταίναρο. Ήδη, αυτός ο αριθμός είναι τεράστιος για μια τόσο περιορισμένη και στενή λωρίδα ορεινού όγκου με τους περισσότερους οικισμούς να βρίσκονται αρκετά κοντά στις κορυφές, που υποτίθεται ότι θα τοποθετηθούν οι εν λόγω ανεμογεννήτριες, ύψους 120 μέτρων. Πρόκειται για μια περιοχή μήκους 35 χλμ και 7 χλμ μέσου πλάτους που περιλαμβάνει 94 από τους 118 παραδοσιακούς οικισμούς της Πελοποννήσου με πυργόσπιτα, παλαιοχριστιανικούς ναούς και εκκλησίες βυζαντινής αρχιτεκτονικής τεχνοτροπίας, αλλά και αρχαίους μεγαλιθικούς οικισμούς, παλαιόχωρες και σπήλαια.
Ας φανταστεί λοιπόν κανείς τη ζημιά που θα υποστούν οι άνθρωποι που ζουν από την κτηνοτροφική δραστηριότητα στο Σαγγιά αλλά και την αλλοίωση που θα προκαλέσει στην περιοχή ένα τέτοιου, -κατά τα άλλα οικολογικού χαρακτήρα- μεγέθους έργο. Ευνόητο είναι ότι οι επιπτώσεις στον τουρισμό θα είναι δραματικές, καθώς θα καταστραφεί η μοναδική ομορφιά του τοπίου, ενώ η ορνιθοπανίδα και η μεγάλη ποικιλία χλωρίδας της περιοχής που προσφέρεται για παρατήρηση από φυσιολάτρες, πεζοπόρους και λοιπούς επισκέπτες από την Ευρώπη και τον κόσμο θα οδηγηθεί σε εξάλειψη. Αναρωτιούνται λοιπόν, οι κάτοικοι της Μάνης, αν αυτά τα ιδιοφυή κρατικά και ιδιωτικά μυαλά, που βρίσκονται εδώ και καιρό σε αγαστή συνεργασία μεταξύ τους στο σχεδιασμό και την εκτέλεση αυτού του επονείδιστου έργου, γνωρίζουν την ιδιαιτερότητα της περιοχής μας.
Η Μάνη είναι ο ένας από τους 17 βοτανικούς κήπους της χώρας, είναι ενταγμένη στο δίκτυο NATURA και στη Ζώνη Ειδικής Προστασίας, ως ένα από τα δύο μεταναστευτικά περάσματα πτηνών της Ελληνικής Επικράτειας με τουλάχιστον δύο απειλούμενα είδη αετών. Επιπλέον, η Μάνη λόγω της ξεχωριστής αισθητικής ομορφιάς με λάκκες, πεζούλες, δεξαμενές και κορυφές, με μονοπάτια και παλαιούς οικισμούς, πυργόσπιτα και βυζαντινές εκκλησίες μεγάλης λαογραφικής και ανθρωπολογικής σημασίας έχει προταθεί για να ενταχθεί στο κατάλογο της UNESCO για την προστασία των μνημείων και χώρων παγκόσμιας κληρονομιάς.
Ειδικότερα, στην περιοχή του χωριού Δρύαλος, η υπεύθυνη για το έργο ιδιωτική εταιρεία με τη στήριξη των τοπικών και εθνικών αρχών προέβησαν σε καταπατήσεις και καταστροφές ιδιοκτησιών διανοίγοντας δρόμους χωρίς την έγκριση των άμεσα ενδιαφερομένων ιδιοκτητών. Στον ορεινό αυτόν όγκο εδώ και εκατοντάδες χρόνια αγρότες και κτηνοτρόφοι έχουν καλύβες, μάντρες και στέρνες που χρησιμοποιούν σχεδόν όλο το χρόνο για τις ανάγκες της εργασίας τους. Τα βουνά δε της περιοχής δεν είναι δημόσιες δασικές περιοχές, όπως εσφαλμένα μας ενημέρωσαν οι εγκάθετοι της εταιρείας ανεμογεννητριών, αλλά αποτελούνται από ιδιοκτησίες με βοσκότοπους, ποιμενοστάσια, μάντρες, δεξαμενές και μικρά καταλύμματα, που χρησιμοποιούνται από τους κτηνοτρόφους για την εξυπηρέτηση των κοπαδιών τους. Τους καλοκαιρινούς μάλιστα μήνες υπάρχει αυξημένη παρουσία στο βουνό λόγω των αναγκών της βοσκής και του ποτίσματος των κοπαδιών, με επιτακτική την ανάγκη για διανυκτέρευση των κτηνοτρόφων στις καλύβες τους, ακριβώς δηλαδή εκεί που σκοπεύουν να εγκαταστήσουν τις ανεμογεννήτριες. Αλήθεια με πόση ειλικρίνεια και φόβο Θεού κατέθεσαν στο δικαστήριο οι υπεύθυνοι της δασικής υπηρεσίας ότι δεν υπάρχουν ιδιοκτησίες στα βουνά της εν λόγω περιοχής; Αιδώς!
Οι οικογένειες του χωριού Δρύαλος και οι ενδιαφερόμενοι πολίτες των παρακείμενων οικισμών, που έχουν αντιδράσει εδώ και καιρό στο έργο αυτό, ομόφωνα έχουν αποφασίσει να αντισταθούν στις αισχρές αποφάσεις που πήραν οι τοπικές αρχές. Ζητούν επιτακτικά ξεκάθαρες απαντήσεις από το Δήμαρχο της περιοχής κ. Ανδρεάκο Πέτρο, ο οποίος εδώ και καιρό κρύβεται πίσω από εγκάθετους, χωρίς να έχει τη γενναιότητα να αντιπαρατεθεί δια ζώσης με τις οικογένειες της περιοχής. Ζητούν επίσης από τον Περιφερειάρχη κ. Τατούλη Πέτρο και όλους τους βουλευτές του Νομού Λακωνίας να πάρουν θέση και ενεργό ρόλο επί του θέματος και όχι μόνο να αρκούνται σε αντιπολιτευτικές κορώνες. Οι οικογένειες των χωριών θα συνεχίσουν να αγωνίζονται για την προστασία της περιουσίας τους κατά του επαίσχυντου αυτού έργου. Δεν θα κάνουν πίσω. Θα αμυνθούν, όπως αρμόζει στην ιστορία των προγόνων τους και θα εναντιωθούν σε κάθε προσπάθεια καταστροφής του τόπου τους. Τέλος, συμβουλεύουν όλους όσους έχουν άμεσα οικονομικά συμφέροντα με την εν λόγω επένδυση να μην απεργάζονται υποδόριους τρόπους ώστε να επηρεάσουν τις οικογένειες που γενναία τους αντιστέκονται. Το ηθικό τους αυξάνεται και δυναμώνει με τέτοιες αξιοκαταφρόνητες απόπειρες. Αποφασισμένοι και πιστοί στα ιδανικά των προγόνων τους οι κάτοικοι θα προστατέψουν τα βουνά και τις ιδιοκτησίες τους με αυτοθυσία και θα χρησιμοποιήσουν όλα τα ένδικα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους.
Με εκτίμηση
Κουτράκος Ιωάννης
Γούδης Γεώργιος
Μαυροειδόγγωνας Νικόλαος