Ο εμπαιγμός της κοινωνίας εκ μέρους της κυβέρνησης Μητσοτάκη, μετά τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ τον Σεπτέμβριο του 2019 και την εκτίναξη των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας με ευθύνη της κυβέρνησης, συνεχίζεται.
Το μέτρο αναστολής πληρωμής των χρεώσεων Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) για τους αγρότες για την περίοδο 1.11.2021 με 31.3.2022, μετάθεσης της πληρωμής τους δηλαδή στο μέλλον, είναι κάτι παραπάνω από κοροϊδία μπροστά στην εκτίναξη του κόστους της αγροτικής παραγωγής, λόγω και της εκρηκτικής αύξησης των τιμών των αγροτικών εφοδίων, που απειλούν τη βιωσιμότητα του κλάδου.
Η «ασπιρίνη» των κκ Σκρέκα και Λιβανού εξαφανίζεται μπροστά στην επιβάρυνση των αγροτών από την αύξηση στους λογαριασμούς ρεύματος που φτάνει έως και τα 2.000 ευρώ το μήνα!
Φτάνουμε στο σημείο να αναρωτιόμαστε εάν αυτές οι δηλώσεις είναι αποτέλεσμα άγνοιας ή καθαρής υποκρισία.
Ξεκαθαρίζουμε ότι:
· Το πρόσφατο μέτρο αναστολής των χρεώσεων ΥΚΩ δεν περιλαμβάνει τους αγρότες που είναι συνδεδεμένοι στη χαμηλή τάση και λαμβάνουν υπέρογκους λογαριασμούς, όπου οι επιβαρύνσεις είναι έως διπλάσιες των χρεώσεων κατανάλωσης ρεύματος παρά την ελάχιστη επιδότηση των 9, 18 και 39 ευρώ το μήνα. Αν δεν τους ξέρουν οι υπουργοί να τους στείλουμε και μάλιστα από τις εκλογικές τους περιφέρειες.
· Το μέτρο αναστολής των χρεώσεων ΥΚΩ δεν περιλαμβάνει την παρελθούσα περίοδο άρδευσης, αλλά θα εφαρμοστεί μόνο στη μέση τάση για τους μήνες Νοέμβριο-Μάρτιο όπου οι αγροτικές καταναλώσεις ρεύματος είναι χαμηλότερες. Άρα δεν μειώνει τις υψηλές χρεώσεις.
· Η αναστολή των χρεώσεων ΥΚΩ απλά μεταθέτει την επιβάρυνση την άνοιξη και άρα δεν ελαφρύνει τους αγρότες, ενώ η επίπτωση στους λογαριασμούς των ΤΟΕΒ και των αγροτών που είναι συνδεδεμένοι στη μέση τάση είναι ελάχιστη. Περιορίζεται στο 5-10% του λογαριασμού που καλούνται να πληρώσουν.
Θυμίζουμε στους κκ Υπουργούς ότι οφείλουν να μειώσουν τα υψηλότατα κόστη ηλεκτρισμού που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος και όλη η ελληνική παραγωγή και κοινωνία και όχι να αναλώνονται σε καθυστερημένες, υποκριτικές τροπολογίες που μεταθέτουν τις υποχρεώσεις των αγροτών στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον.
Με ορατό πλέον τον κίνδυνο εγκατάλειψης δυναμικών καλλιεργειών, η κυβέρνηση οφείλει να λάβει ουσιαστικά μέτρα στήριξης της αγροτικής παραγωγής, και επομένως και όλων των καταναλωτών, όπως έχει ήδη προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μέσω μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, επιστροφής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο σε όλους τους αγρότες χωρίς εξαιρέσεις, ελέγχου και ρύθμισης της αγοράς ενέργειας, και ανάκτησης του δημόσιου ελέγχου στους ενεργειακούς φορείς που ξεπουλάει σωρηδόν η κυβέρνηση Μητσοτάκη την ίδια περίοδο.
Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος
Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σταύρος Αραχωβίτης