Σημαντικές εξελίξεις αναμένονται στη Μεγαλόπολη

Τι προέκυψε ύστερα από τη συνάντηση Νίκα - Παπαθανάση

“Η υπόθεση της Μεγαλόπολης και η δίκαιη αναπτυξιακή της μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα για μας ως Περιφέρεια και κάνουμε το καλύτερο δυνατό. Είναι πολύ σημαντικά αυτά που έχουν γίνει μέχρι τώρα και ακόμα πιο σημαντικό είναι ότι η Μεγαλόπολη, μέσα από το νέο ΕΣΠΑ ΔΑΜ, θα ενισχυθεί περισσότερο από κάθε άλλη περιοχή ώστε να έχουμε επενδύσεις στον συγκεκριμένο χώρο -και με χαροποιεί το γεγονός ότι υπάρχει ενδιαφέρον για επενδύσεις”.

Τα παραπάνω σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, στη συνάντηση που είχε στην έδρα της Περιφέρειας, στην Τρίπολη, με τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκο Παπαθανάση και Πελοπίδα Καλλίρη, διοικητή της ΕΥΔΑΜ (Ειδική Υπηρεσία Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης).

Νωρίτερα, τα κυβερνητικά στελέχη είχαν βρεθεί στη Μεγαλόπολη, όπου -συνοδευόμενα, εκ μέρους της Περιφέρειας, από τον αρμόδιο για την δίκαια μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή αντιπεριφερειάρχη Διοίκησης και Οικονομίας Χρήστο Λαμπρόπουλο- παρουσίασαν στον δήμαρχο Θανάση Χριστογιαννόπουλο και το Δημοτικό Συμβούλιο το νέο ΕΣΠΑ ΔΑΜ.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΚΑΙΗΣ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ

Πρόκειται, όπως σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός, για το πρώτο σχετικό πρόγραμμα που εγκρίνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αφορά στα εδαφικά σχέδια δίκαιης μετάβασης της Ελλάδας, τα οποία καθορίζουν τα εδάφη που είναι επιλέξιμα για στήριξη από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης.

Η Ε.Ε. τις προηγούμενες ημέρες ενέκρινε, ειδικότερα, τροποποίηση του χάρτη περιφερειακών ενισχύσεων της Ελλάδας με την οποία παρέχεται η δυνατότητα για υψηλότερα μέγιστα ποσά ενίσχυσης στα εν λόγω εδάφη, τα οποία επίσης βρίσκονται εντός περιοχών επιλέξιμων για ενίσχυση, επιτρέποντας τη χορήγηση ενισχύσεων για τη στήριξη των πλέον μειονεκτουσών περιοχών.

Τα ανώτατα ποσά ενισχύσεων σε δικαιούχους εγκατεστημένους στις εν λόγω περιοχές -ως προς τις επιλέξιμες επενδυτικές δαπάνες στις περιφερειακές ενότητες Αρκαδίας και Μεσσηνίας της Πελοποννήσου και στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, μεταξύ άλλων- θα αυξηθούν από 40% σε 50%.

ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

“Παρουσιάσαμε σήμερα στη Μεγαλόπολη το νέο ΕΣΠΑ ΔΑΜ με τους άξονες και ταυτόχρονα με τα εδαφικά -και αξίζει να σημειώσουμε ότι η Μεγαλόπολη παίρνει τα υψηλότερα ποσοστά στήριξης από όλη την επικράτεια -όπως και η Κοζάνη και η Φλώρινα- δημιουργώντας ως αποτέλεσμα την επιθυμητή κινητικότητα ώστε οι επιχειρήσεις να εγκατασταθούν εκεί” δήλωσε ο Ν. Παπαθανάσης, ο οποίος πρόσθεσε:

“Αυτή την εβδομάδα ανακοινώνουμε ότι θα έχουμε το πρώτο καθεστώς στον αναπτυξιακό νόμο, αυτό της μεταποίησης, κάτι που σηματοδοτεί και την έναρξη των προγραμμάτων που στηρίζονται από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και ταυτόχρονα με την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στις περιοχές αυτές.

Το ΠΔΕ, το ΕΣΠΑ 2021 – 2027, η συλλειτουργία με το Ταμείο Ανάκαμψης, είναι εργαλεία επενδυτικά και αναπτυξιακά τα οποία θα δώσουν στις περιοχές αυτές αυτή την αλλαγή, θα στηρίξουν υποδομές και την βελτίωση της ποιότητας ζωής προετοιμάζοντας ταυτόχρονα την επόμενη ημέρα, την ημέρα χωρίς λιγνίτη -κι ενώ συνεχίζεται η παραγωγή, μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού για αύξηση κατά 50% της εξόρυξης λόγω της ενεργειακής κρίσης”.

Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας εξέφρασε ευχαριστίες προς τον αναπληρωτή υπουργό “για τις προσπάθειες που καταβάλει και σε εθνικό επίπεδο για την πορεία της χώρας και την επίλυση των αναπτυξιακών ζητημάτων που έχουμε ως τόπος”, για βνα προσθέσει ότι “είναι αναγνωρισμένο από τον ευρύτερο πολιτικό χώρο το έργο που προσφέρει”.

Αναφερόμενος ειδικότερα στο θέμα της μετάβασης της Μεγαλόπολης στη μεταλιγνιτική εποχή και στην αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής, ο Π. Νίκας τόνισε:

“Η υπόθεση της Μεγαλόπολης και η δίκαιη αναπτυξιακή της μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα για μας ως Περιφέρεια και κάνουμε το καλύτερο δυνατό. Είναι πολύ σημαντικά αυτά που έχουν γίνει μέχρι τώρα και ακόμα πιο σημαντικό είναι ότι η Μεγαλόπολη, μέσα από το νέο ΕΣΠΑ ΔΑΜ, θα ενισχυθεί περισσότερο από κάθε άλλη περιοχή ώστε να έχουμε επενδύσεις στον συγκεκριμένο χώρο -και με χαροποιεί το γεγονός ότι υπάρχει ενδιαφέρον για επενδύσεις”.

Ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε και στην “αρμονική συνεργασία” με τον ομόλογό του της Δυτικής Μακεδονίας Γιώργο Κασαπίδη, σημειώνοντας ότι υπάρχει κοινός βηματισμός, με αποτέλεσμα να έχουν επιτευχθεί ιδιαίτερα σημαντικά αποτελέσματα μέχρι τώρα.

Οπως επισήμανε ο Π. Νίκας χαρακτηριστικά, “παρ’ όλα τα ζητήματα που προκαλούνται από τον πόλεμο στην Ουκρανία, εμμένουμε ως Περιφέρεια στη συγκεκριμένη διαδικασία της δίκαιης μετάβασης στη μεταλιγνιτική εποχή, καθώς συνιστά εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση να κερδίσουμε -ως χώρα αλλά και ως παγκόσμια κοινότητα- το στοίχημα της μετάβασης από τον λιγνίτη στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στη νέα εποχή, στην αντιμετώπιση προβλημάτων τα οποία συνδέονται με την κλιματική αλλαγή”.

Καταλήγοντας, ο περιφερειάρχης εξέφρασε για μία ακόμα φορά ευχαριστίες, τόσο προς τον αναπληρωτή υπουργό Ν. Παπαθανάση, όσο και προς τον διοικητή της ΕΥΔΑΜ Π. Καλλίρη “για την συμβολή τους στην πορεία της Μεγαλόπολης προς το μέλλον”, τονίζοντας ότι είναι πολύ σημαντικά αυτά που έχουν γίνει μέχρι τώρα “και ακόμα πιο σημαντικό είναι ότι η Μεγαλόπολη θα ενισχυθεί περισσότερο από κάθε άλλη περιοχή ώστε να έχουμε επενδύσεις στον συγκεκριμένο χώρο. Με χαροποιεί το γεγονός ότι υπάρχει ενδιαφέρον για επενδύσεις στη Μεγαλόπολη” δήλωσε ο Π. Νίκας.