Σε πορεία επανεκκίνησης φαίνεται να εισέρχεται -έπειτα από αρκετά χρόνια αδράνειας- ο μεταλλευτικός χώρος των Μολάων. Και τούτο διότι ευρίσκεται σε εξέλιξη η Β΄ φάση του διαγωνισμού, για την εκμίσθωση των μεταλλευτικών δικαιωμάτων του Ελληνικού Δημοσίου, σε τμήμα, έκτασης 9,8 km2, του Δημόσιου Μεταλλευτικού Χώρου Μολάων.
H προκήρυξη του έργου εντάσσεται στον προγραμματισμό του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της Γενικής Γραμματείας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας και του αποθεματικού δυναμικού των σημαντικών δημόσιων μεταλλευτικών χώρων.
Ειδικότερα, αφορά σε δημόσιο διεθνή ανοιχτό διαγωνισμό που θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις, τη Φάση Α΄ η οποία ολοκληρώθηκε και αφορούσε την Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος και τη Φάση Β΄, η οποία σχετίζεται με την Υποβολή Δεσμευτικών Προσφορών. Ως καταληκτική ημερομηνία για τη Β΄ Φάση του διαγωνισμού ορίζεται η 22 Δεκεμβρίου 2021.
Το κοίτασμα των Μολάων Λακωνίας που ανακαλύφθηκε βάσει των ερευνών της ΕΑ.Γ.Μ.Ε. (πρώην ΙΓΜΕ) είναι ηφαιστειακού τύπου Kuroko. Τα κύρια ορυκτά του είναι ο σφαλερίτης (ορυκτό του ψευδαργύρου), με αξιοσημείωτη παρουσία σιδηροπυρίτη, γαληνίτη και αργύρου. Παλαιά μελέτη σκοπιμότητας αφορούσε υλοποίηση μονάδας εμπλουτισμού δυναμικότητας 200.000t/έτος μεταλλεύματος. Επίσης, τόσο η ίδια η περιοχή των Μολάων, όσο και γειτονικές της, είναι ελπιδοφόρες για την ύπαρξη και νέων κοιτασμάτων.
Τρεις διεκδικητές
Αξίζει να σημειωθεί πως την πρόκληση του διεθνούς διαγωνισμού την προκάλεσε η εταιρεία Rockfire Resources με επιστολές της προς τη Γενική Διεύθυνση Ορυκτών Πρώτων Υλών, ενεργοποιώντας έτσι το άρθρο 144 του Μεταλλευτικού Κώδικα (ΦΕΚ 277/Α/5-10-1973). Το πολυμεταλλικό κοίτασμα με άργυρο, ψυεδάργυρο, μόλυβδο και κάδμιο, που βρίσκεται στην παραχωρούμενη έκταση 9,8 τ.χλμ, του δημόσιου μεταλλευτικού χώρου, μπορεί να αποτελέσει την πηγή πρώτων υλών κρίσιμων για τη βιομηχανία. Ακόμη και για την κατασκευή συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας (μπαταρίες νέας γενιάς).
Πρόκειται για τις εταιρείες ΜΕΤΕ ΑΕ, την κοινοπραξία ΙΚΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΡΥΚΤΑ με την αυστραλιανή ROCKFIRE RESOURCES και η ΕΛΛΗΜΕΤ -ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΑΕ.
Η εταιρεία Rockfire Resources (LON: ROCK) που εκκίνησε το διαγωνισμό, με επιστολές της προς τη Γενική Διεύθυνση Ορυκτών Πρώτων Υλών, διαθέτει στο χαρτοφυλάκιο της τα ερευνητικά projects Lighthouse, Copper Dome και Copperhead στο Κουίνσλαντ. Το πρώτο έχει αποθέματα 208.000 ουγκιών χρυσού και θεωρείται ως ένα από τα πλουσιότερα μεταλλεία χρυσού στον κόσμο.
Η «ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ – ΕΜΠΟΡΙΚΗ –ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ» (ΜΕΤΕ) εδρεύει στη Φλώρινα και ιδρύθηκε το 1986 από τον Γεώργιο Κ. Μεσσήνη Μηχανικό Μεταλλείων – Μεταλλουργό. Σήμερα το σύνολο των μετοχών της εταιρίας ανήκει στην οικογένεια της Σταματούλας Μεσσήνη. Η εταιρεία διαθέτει μεταξύ άλλων ένα κοίτασμα λιγνίτη στο Προσήλιο της Κοζάνης και ένα λατομείο χαλαζία στη Μελίτη της Φλώρινας.
Η τρίτη συμμετέχουσα ΕΛΛΗΜΕΤ – ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ Α.Ε., είναι η πρώην «Μεταλλεία Γρεβενών – Κοζάνης Α.Ε.» στην οποία μέτοχος ήταν ο επιχειρηματίας και μεταλλειολόγος Δημήτρης Κούτρας. Σήμερα η εταιρεία ανήκει μετοχικά σε μέλη της οικογένειας του και πρόεδρος της είναι η κόρη του Φωτεινή Κούτρα.
Η ΕΛΛΗΜΕΤ είναι ο μεταλλειοκτήτης των οριστικών παραχωρήσεων χρωμίτη περιοχής Κοζάνης-Γρεβενών. Έχει ξεκινήσει μεταλλευτική έρευνα, αρχικά για τις περιοχές Αετοράχες, Ριζό και Μουτσάρα, με στόχο την επέκταση και στις άλλες μεταλλευτικές θέσεις.
Με πληροφορίες από mononews.gr & monemvasianews
Φωτο: oryktosploutos.net