Μοναδικές συνταγές για τους αναγνώστες του FLYNEWS.GR & και τους ακροατές του FLY 89.7 δια χειρός Μαίρης Παναγάκου
Ρύζι με κοτόπουλο, μπαχάρια και γιαούρτι
Υλικά για 4 άτομα
1 κιλό στήθος κοτόπουλο
350 γρ ρύζι μπασμάτι ή τύπου Αμερικής
2 ξερά μέτρια κρεμμύδια σε χοντρό τρίφτη
1 πράσινη καυτερή πιπεριά
1 κ γλ πιπερόριζα τριμμένη
2 σκελίδες σκόρδου
1 ματσάκι μέντα και 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κ γλ κύμινο
2 κ γλ σπόρους κάρδαμου
1 ξυλάκι κανέλλα
λίγες ίνες Κρόκου Κοζάνης
2 κ σ ξανθές σταφίδες
120 γρ στραγγιστό γιαούρτι
250 ml γάλα
60 γρ βούτυρο
2 κ σ σησαμέλαιο
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Τρόπος παρασκευής
1. Κόβετε το κοτόπουλο σε κυβάκια και σοτάρετε το κρεμμύδι στο σησαμέλαιο. Σε ένα μπολ ανακατεύετε το κρεμμύδι, την πιπερόριζα, το σκόρδο, την πιπεριά, τον μαϊντανό και
την μέντα ψιλοκομμένα και το γιαούρτι. Περιχύνετε το κοτόπουλο με το μείγμα και το αφήνετε να μαριναριστεί για 2 ώρες.
2. Στο μεταξύ βράζετε σε νερό το κύμινο, το κάρδαμο και την κανέλλα. Βγάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτετε το ρύζι και αφήνετε να ξεκουραστεί για 5′. Στραγγίζετε το ρύζι
και αφαιρείτε τα μπαχαρικά.
3. Ρίχνετε το κοτόπουλο με τη μαρινάτα σε ένα μεγάλο τηγάνι και σιγοψήνετε για 10′, ανακατεύοντας κάθε τόσο. Βάζετε το μισό ρύζι σε μια αντικολλητική κατσαρόλα, που να μπαίνει
στον φούρνο, σκορπίζετε από πάνω το κοτόπουλο με τη σάλτσα του και καλύπτετε με το υπόλοιπο ρύζι.
4. Διαλύετε τον Κρόκο Κοζάνης στο χλιαρό γάλα και περιχύνετε το φαγητό. Σκορπίζετε το βούτυρο κομμένο σε κομματάκια, καλύπτετε με αλουμινόχαρτο και σιγοψήνετε για 40′ σε φούρνο
με αντιστάσεις στους 150′ χωρίς να ανακατέψετε το φαγητό.
5. Μαλακώνετε τις σταφίδες σε χλιαρό νερό, τις στραγγίζετε και τις σοτάρετε σε ένα τηγάνι με λίγο βούτυρο. Βάζετε το ρύζι σε μια πιατέλα και προσθέτετε τις σταφίδες.
Ανακατεύετε και σερβίρετε.