Ριζότο λεμονιού με μανιτάρια

Μία ακόμη μοναδική συνταγή από την Μαίρη Παναγάκου

Υλικά
350 γρ ρύζι αρμπόριο ή καρολίνα καλής ποιότητας
1 κρασοπότηρο λευκό ξηρό κρασί
1 λίτρο ζωμό λαχανικών
1 λεμόνι, ξύσμα και χυμό
1 μικρό κρεμμύδι
4 κ σ τριμμένη παρμεζάνα
300 γρ φρέσκα μανιτάρια, κομμένα σε φετούλες
1 σκελίδα ψιλοκομμένο σκόρδο, αν σας αρέσει
1-2 κλωνάρια θυμάρι ή δεντρολίβανο
5 κ σ ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι

Τρόπος παρασκευής
1. Ζεσταίνετε σε κατσαρόλα 2 κ σ ελαιόλαδο και σοτάρετε ελαφρά το κρεμμύδι. Ρίχνετε και το ρύζι και ανακατεύετε για λίγα λεπτά. Σβήνετε με το κρασί και προσθέτετε λίγο από το ζεστό ζωμό, το ξύσμα και  το χυμό του λεμονιού.
2. Προσθέτετε 2 ακόμα δόσεις από το ζωμό (όσο είναι απαραίτητος) και ανακατεύετε. Ο κόκκος του ρυζιού πρέπει να “κρατάει” λίγο, να είναι “al dente” ενώ το ριζότο σας παράλληλα θα είναι κρεμώδες και ζουμερό.
3. Το αποσύρετε από τη φωτιά και αφήνετε για 3′-4′ λεπτά να ξεκουραστεί. Όσο βράζει το ριζότο, ζεσταίνετε σε αντικολλητικό τηγάνι, 3 κ σ ελαιόλαδο και σοτάρετε το σκόρδο με τα μανιτάρια. Αλατοπιπερώνετε, ρίχνετε το μυρωδικό,, ανακατεύετε και σιγοψήνετε για μερικά λεπτά μέχρι να στεγνώσουν τα μανιτάρια από τα υγρά που θα αποβάλουν.
4. Αφαιρείτε και το μυρωδικό που τυχόν είχατε βάλει. Όταν είναι έτοιμο το ριζότο, σερβίρετε σε πιάτα και στο κέντρο κάθε πιάτου συμπληρώνετε μερικές κουταλιές μανιτάρια.
5. Γαρνίρετε το πιάτο κάνοντας έναν κύκλο με κρέμα βαλσαμικού ξιδιού γύρω από τα μανιτάρια που είναι στο κέντρο του πιάτου με το ριζότο.
Οι Ιταλοί λένε για το ριζότο, “το περιμένεις στο τραπέζι και δεν σε περιμένει ποτέ”!