Με νόμο ρυθμίζονται πλέον οι οφειλές των ΤΟΕΒ μετά την υπερψήφιση της τροπολογίας, βάσει της οποίας η διάρκεια καταβολής των δόσεων δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 36 μήνες και ο χρόνος καταβολής το χρόνο παραγραφής των οφειλών. Η τροπολογία έρχεται σε μία κρίσιμη στιγμή για την καλλιεργητική περίοδο, αφού οι παραγωγοί βρίσκονται αντιμέτωποι με κλειστές πομόνες, αφού η ΔΕΗ κάνει πράξη την «απειλή» της για διακοπές ρεύματος στους ΤΟΕΒ που δεν μπόρεσαν να εξοφλήσουν τις δόσεις των οφειλών τους.
Ομιλία Αραχωβίτη
Στ. Αραχωβίτης: “Eπί των προηγούμενων κυβερνήσεων καταργήθηκαν οι Υπηρεσίες Εγγείων Βελτιώσεων (Υ.Ε.Β) που προσέφεραν σημαντικότατο έργο στη διαχείριση των υδάτων και στελεχώνονταν από εξαίρετους εξειδικευμένους επιστήμονες! Ενώ οι ίδιες κυβερνήσεις έδωσαν τους Ο.Ε.Β στους Δήμους ώστε να λειτουργήσουν τελικά, πολλοί από αυτούς, σαν εργαλεία εξυπηρέτησης ημετέρων και να αποδυθούν από κάθε δυνατότητα επιστημονικής υποστήριξης. Τους βρήκαμε καταχρεωμένους, ακριβώς γιατί γίνονταν εξυπηρετήσεις παντός τύπου και όχι παραγωγή έργου.
Η συνολική ανάπτυξη των Οργανισμών αυτών είναι χρέος μας προς τον αγροτικό κόσμο αλλά και ολόκληρη την κοινωνία της υπαίθρου. Κι αυτό γιατί η διαχείριση του νερού, του οποίου η γεωργία είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής, είναι κρίσιμης σημασίας για το μέλλον της ίδιας της γεωργικής παραγωγής αλλά και για τη ζωή στην ύπαιθρο. Σήμερα, με την Κλιματική αλλαγή να είναι παρούσα, η διαχείριση του νερού με επιστημονικό, και όχι πελατειακό τρόπο, είναι αδήριτη αναγκαιότητα.
Σπάσαμε λοιπόν τον «αμαρτωλό» δεσμό και επαναφέραμε τους ΟΕΒ στις Περιφέρειες, ώστε να έχουν καλύτερη επιστημονική υποστήριξη, έλεγχο και εποπτεία.
Με την τροπολογία 1609 για τους ΤΟΕΒ και τους οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων γενικότερα, που εισηγούμαστε, αντιμετωπίζονται επίσης θέματα εισπραξιμότητας, όπως η διαδικασία και οι προθεσμίες είσπραξης των οφειλών υπέρ ΟΕΒ. Προβλέπεται η υποχρεωτική αποστολή των οφειλών στην οικεία ΔΟΥ προς είσπραξη, όταν δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Παρέχεται επίσης στους ΟΕΒ η δυνατότητα ρύθμισης καταβολής των βεβαιωμένων οφειλών σε δόσεις.
Όλα τα παραπάνω θα δώσουν νέα δυναμική στη συνολική λειτουργία και την οικονομική βιωσιμότητα των ΟΕΒ ώστε να ανταποκριθούν στον τωρινό αλλά και το μελλοντικό τους σημαντικότατο ρόλο”.