Ρεπορτάζ Fly | Πόσο πλήρωσαν οι Λάκωνες στις διακοπές;

Ζητήσαμε από 10 Λάκωνες τις εντυπώσεις τους από τους καλοκαιρινούς προορισμούς που επισκέφθηκαν - 8 ευρώ για ένα τοστ, 100 ευρώ για τις ξαπλώστρες, 80 ευρώ ελάχιστη κατανάλωση σε beach bar, σημειώνουν μεταξύ άλλων!

Νησιά επέλεξαν μεταξύ άλλων και φέτος για τις διακοπές τους οι Λάκωνες, οι οποίοι στις περισσότερες περιπτώσεις κλήθηκαν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Ο Fly ζήτησε δειγματοληπτικά από 10 κατοίκους του νομού να μοιραστούν τις φετινές εντυπώσεις τους από την τουριστική κίνηση, αποκαλύπτοντας παράλληλα και το αντίτιμο που κλήθηκαν να πληρώσουν για τη μετακίνησή τους, τη διαμονή και το φαγητό, το ποτό, αλλά και τις … ξαπλώστρες!

Από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι οι τιμές παρουσίασαν διακυμάνσεις ανάλογα με τον προορισμό και τις παροχές, ενώ είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι απαντήσεις αποτελούν προσωπικές εμπειρίες των ερωτώμενων και ως εκ τούτου δεν μπορούν να χαρακτηριστούν δηλωτικές για το σύνολο των εστιατορίων, των καφέ, των καταλυμάτων και των λοιπών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο χώρο του τουρισμού.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι και φέτος, πρωταθλήτρια στην ακρίβεια αναδείχθηκε η Μύκονος!

Σητεία

Σε φυσιολογικά επίπεδα κινήθηκε η τουριστική κίνηση στη Σητεία της Κρήτης, σύμφωνα με όσα αποκάλυψε Λάκωνας επισκέπτης στον Fly. Για τη διαμονή κατέβαλε το ποσό των 80 ευρώ, ενώ σε επίπεδο μεταφορικών πλήρωσε 100 ευρώ για τα αεροπορικά εισιτήρια. 40 ευρώ κόστισε το σετ ξαπλώστρες στην παραλία, για το φαγητό η τιμή κατ΄ άτομο ανήλθε στα 30 ευρώ, ενώ το ποτό κινήθηκε σε φυσιολογικά επίπεδα, καθώς δεν ξεπερνούσε τα 8 ευρώ.  

Τήνος

Πολλή κίνηση, κυρίως τα Σαββατοκύριακα, δήλωσε στον Fly ένας ακόμη Λάκωνας που επέλεξε την Τήνο για τις διακοπές του, ο οποίος έφτασε στο νησί έχοντας πληρώσει 400 ευρώ στα ακτοπλοϊκά για δύο άτομα κι ένα ΙΧ. Ως προς τη διαμονή, το ποσό που κλήθηκε να καταβάλει ήταν 140 ευρώ ανά διανυκτέρευση. Για δύο ξαπλώστρες το αντίτιμο ήταν 50 ευρώ στις παραλίες, για το φαγητό ένα ζευγάρι χρειαζόταν τουλάχιστον 50 ευρώ και το ποτό κυμάνθηκε μεταξύ 8 έως 10 ευρώ, σύμφωνα με την εμπειρία του εν λόγω επισκέπτη. 

Φολέγανδρος 

Το κάμπινγκ επέλεξε μία συμμετέχουσα στο ρεπορτάζ, η οποία πλήρωσε 30 ευρώ τη σκηνή για κάθε διανυκτέρευση στη Φολέγανδρο. Για το φαγητό το ποσό που συνήθως χρειαζόταν να ξοδέψει ήταν 30 ευρώ το άτομο, ενώ το ποτό κυμαινόταν μεταξύ 8 και 15 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι το εν λόγω νησί δεν έχει οργανωμένες παραλίες, κάτι που σημαίνει ότι οι επισκέπτες απαλλάσσονται του συγκεκριμένου εξόδου. Ιδιαίτερα αυξημένη πάντως ήταν η κίνηση στη Φολέγανδρο τον Αύγουστο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Fly.

Ίος

Γνωστός προορισμός για φοιτητές και νεολαία, η Ίος αποτέλεσε προορισμό μίας ακόμη κοπέλας που διαμένει μόνιμα στη Λακωνία. 70 ευρώ το άτομο χρειάστηκε να πληρώσουμε για τη διαμονή μας, 30 ευρώ για το φαγητό και από 5 έως 15 ευρώ για το ποτό, σημειώνει χαρακτηριστικά στον Fly. Στα 20 ευρώ ανήλθε το αντίτιμο για το σετ ξαπλώστρες, ενώ τα ακτοπλοϊκά από τον Πειραιά, συμπεριλαμβανομένου του αυτοκινήτου, άγγιξαν τα 350 ευρώ. Αρκετή, αλλά όχι υπερβολική ήταν η κίνηση στο εν λόγω νησί τον Αύγουστο. 

Κύθνος 

130 ευρώ για κάθε διανυκτέρευση, 35 ευρώ το άτομο για φαγητό, 10 ευρώ για το ποτό, 5 ευρώ για τον καφέ και 50 ευρώ για τις ξαπλώστρες κλήθηκε να πληρώσει επισκέπτης του νησιού από τη Λακωνία, ο οποίος αναφορικά με τα μεταφορικά από το Λαύριο κατέβαλε το ποσό των 150 ευρώ, τιμή στην οποία συμπεριελήφθη και το ΙΧ. Τον Ιούλιο η κίνηση στο νησί ήταν πιο χαλαρή από το αναμενόμενο, δηλώνει στον Fly. 

Κεφαλονιά 

Ιδιαίτερα αυξημένη ήταν η κίνηση στο νησί, σύμφωνα με Λάκωνα που επέλεξε την Κεφαλονιά για τις διακοπές του. 100 ευρώ χρειάστηκε να πληρώσει για ένα δίκλινο δωμάτιο, στα 20 ευρώ περίπου το άτομο ανήλθε το κόστος του φαγητού, ενώ το ποτό κινήθηκε στα 8 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι για το σετ ξαπλώστρες πλήρωσε 20 ευρώ, ενώ για τα ακτοπλοϊκά το ποσό ξεπερνούσε τα 150 ευρώ και για τη μεταφορά του αυτοκινήτου, δίχως φυσικά να υπολογίζεται και το κόστος των καυσίμων από τη Σπάρτη.

Ύδρα

Ακριβή χαρακτηρίζει την Ύδρα ένας ακόμη συμμετέχοντας στο ρεπορτάζ του Fly, καθώς το οικονομικότερο διαθέσιμο κατάλυμα ήταν στα 100 ευρώ. 25 ευρώ το άτομο πλήρωνε ο επισκέπτης ακόμη και σε μία ψησταριά, με το ποτό να αγγίζει τα 10 ευρώ. Η τιμή του καφέ ανήλθε στα 3,5 ευρώ, ενώ εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο εν λόγω Λάκωνας πλήρωσε 8 ευρώ για ένα τοστ! Τέλος, οι ξαπλώστρες κόστιζαν από 20 έως 60 ευρώ. 

Ελαφόνησος 

Να παραμείνει στη Λακωνία και να κάνει διακοπές στην Ελαφόνησο επέλεξε ένας κάτοικος Σπάρτης, ο οποίος πλήρωσε 120 ευρώ για τη διαμονή του σε κατάλυμα του νησιού. Από 35 έως 40 ευρώ το άτομο κόστισε το φαγητό, στα 10 ευρώ ανήλθε η τιμή του ποτού. Σχετικά με τις ξαπλώστρες, οι τιμές κυμαίνονταν από 40 έως 70 ευρώ, σύμφωνα με τον συμμετέχοντα στο ρεπορτάζ του Fly, ο οποίος σημείωσε ότι η κίνηση ήταν ιδιαίτερα αυξημένη τον Αύγουστο.

Κύθηρα 

140 ευρώ πλήρωσε για τη διαμονή της μία οικογένεια από τη Λακωνία στα Κύθηρα. Από 20 έως 25 ευρώ κόστισε σε κάθε άτομο το φαγητό, ενώ η τιμή του καφέ ανήλθε στα 4 ευρώ. Από 12 έως 15 ευρώ κυμάνθηκαν οι ξαπλώστρες στο νησί, το οποίο στα τέλη του Αυγούστου είχε αρκετή κίνηση!

Μύκονος

Απλησίαστη ήταν και φέτος η Μύκονος, όπου οι τιμές τράβηξαν ξανά την … ανηφόρα! Ένα ζευγάρι από τη Λακωνία επέλεξε το νησί των ανέμων για τις διακοπές του, πληρώνοντας 230 ευρώ για κάθε διανυκτέρευση, 500 ευρώ ακτοπλοϊκά, συμπεριλαμβανομένου και του αυτοκινήτου, 70 – 80 ευρώ το άτομο για το φαγητό, 8 ευρώ για τον καφέ και από 12 έως 25 ευρώ για το ποτό! Αλγεινή εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι το σετ ξαπλώστρες κόστιζε 100 ευρώ, ενώ υπήρχε και 80 ευρώ ελάχιστη κατανάλωση στο beach bar! Σε κάθε περίπτωση, η κίνηση στη Μύκονο το φετινό καλοκαίρι, δεν ήταν η αναμενόμενη!

Στείλτε μας τη δική σας εμπειρία από τις φετινές καλοκαιρινές διακοπές στο flyradio@otenet.gr.