Από Δευτέρα αναμένεται τελικά το Πολυνομοσχέδιο του υπουργού Παιδείας, με το οποίο ουσιαστικά αλλάζει ο χάρτης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Επιδίωξη του Κ. Γαβρόγλου είναι μέχρι τις 19 Απριλίου να έχει ψηφιστεί το Πολυνομοσχέδιο στην Ολομέλεια της Βουλής.
Εν τω μεταξύ, χθες, οι φοιτητές του τμήματος Νοσηλευτικής Σπάρτης πραγματοποίησαν διαμαρτυρία στους δρόμους της πόλης, γνωστοποιώντας με δυναμικό τρόπο τα αιτήματά τους για αναβάθμιση του σπουδών τους. Μάλιστα, έθεσαν στο επίκεντρο την ανάγκη νέων υποδομών, ώστε να βελτιωθεί ποιοτικά η κλινική τους εκπαίδευση.
Ο FLY επικοινώνησε με τους φοιτητές, οι οποίοι εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για το δημοσίευμα που αφορούσε την κατάληψή τους (Διαβάστε το θέμα ΕΔΩ). Επιπλέον, σχολίασαν ότι αναμένουν τις εξελίξεις και σε περίπτωση που ισχύει η πρόσκληση για ραδιοφωνική συνέντευξη και την ερχόμενη εβδομάδα θα επανέλθουν για μία εκ νέου επικοινωνία με το σταθμό. Είχαν προηγηθεί τηλεφωνήματα του FLY στον πρόεδρο και τον κοσμήτορα της σχολής. Αμφότεροι υποστήριξαν ότι δεν γνώριζαν κάτι για την κατάληψη των φοιτητών και δεν αποδέχτηκαν την πρόσκληση για ραδιοφωνική συνέντευξη. Τέλος, οι φοιτητές του τμήματος της Νοσηλευτικής προέβησαν και σε ανακοίνωση στον ιστότοπο Foitikanea.gr, εξηγώντας τους λόγους που τους ώθησαν στη διαμαρτυρία.
“Ερχόμαστε λοιπόν, αντιμέτωποι και στη δική μας Σχολή, το Τμήμα Νοσηλευτικής, με οξυμένα ζητήματα που θίγουν ακόμη και τη συνέχιση των σπουδών μας.
Βασικό μέλημα μας είναι η αναβάθμιση των σπουδών μας κάτι που έρχεται σε αντίθεση με την τωρινή κατάσταση στην οποία οι σπουδές μας και ειδικά η κλινική μας εκπαίδευση δεν μπορεί να υποστηριχθεί για πληθώρα λόγων.
Αρχικά, το Νοσοκομείο της Σπάρτης δεν διαθέτει συγκεκριμένες κλινικές όπως για παράδειγμα Ψυχιατρική, Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και Παιδιατρική με αποτέλεσμα να καθίσταται αδύνατη η υλοποίηση της κλινικής μας άσκησης, η οποία είναι απαραίτητη για την ουσιαστική απόκτηση γνώσεων, αναγκαίων για την μετέπειτα επαγγελματική μας αποκατάσταση. Ταυτόχρονα, οι υπάρχουσες κλινικές αδυνατούν να υποστηρίξουν τον αριθμό φοιτητών, που φοιτούν στο Τμήμα μας, ελαχιστοποιώντας τις ευκαιρίες εφαρμογής των σύγχρονων νοσηλευτικών πρακτικών. Αλήθεια, εσείς κατά πόσο θα νιώθατε ασφαλείς να εμπιστευτείτε την υγεία τη δικιά σας ή των παιδιών σας σε άτομα τα οποία δεν είχαν την δυνατότητα για επαρκή κλινική άσκηση;
Οι κλινικές στην Σπάρτη φιλοξενούν μικρό αριθμό περιστατικών αναλογικά με τους φοιτητές και παράλληλα ο δείκτης σοβαρότητας / πολυπλοκότητας αυτών είναι χαμηλός, καθώς περιστατικά, που τυγχάνουν ιδιαίτερου νοσηλευτικού ενδιαφέροντος διακομίζονται στην Τρίπολη. Όπως καταλαβαίνετε απαιτούμε το αυτονόητο, μια σχολή αντάξια των πολύχρονων κόπων μας για την εισαγωγή μας σε ένα τμήμα Πανεπιστημιακού επιπέδου. Από τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό ότι ο όρος «Πανεπιστημιακό Επίπεδο» χρησιμοποιείται χαριστικά και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Λόγω της κατάστασης ήδη μικρός αριθμός φοιτητών, που έχουν την οικονομική δυνατότητα, αναγκάζονται να μεταφέρονται με δική τους οικονομική επιβάρυνση στην Τρίπολη με σκοπό να έχουν μια ολοκληρωμένη εμπειρία από την κλινική τους άσκηση, την οποία θα έπρεπε να παρέχει το Νοσοκομείο της πόλης που σπουδάζουν. Εσείς κύριε Αραχωβίτη, που επιθυμείτε να παραμείνει το Τμήμα μας στη Σπάρτη παρά τις δυσκολίες και τις ελλείψεις που αντιμετωπίζουμε, θα θέλατε το παιδί σας να σπουδάζει υπό αυτές τις εξευτελιστικές συνθήκες και να αντιμετωπίζεται από τους πολιτικούς ως ένας οικονομικός πόρος και όχι ως ένας άνθρωπος που διψάει για γνώση;
Ταυτόχρονα, πέρα από τα εσωτερικά προβλήματα του Τμήματος με τα οποία καλούμαστε να συμβιβαστούμε χωρίς να έχει γίνει καμία δράση επίλυσής τους από πλευράς αρμοδίων, ερχόμαστε αντιμέτωποι και με την πανεπιστημιοποίηση των Ανώτατων Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων η οποία ως εκ των πραγμάτων μας υποβιβάζει ακόμα περισσότερο καθώς οι πόλεις στις οποίες βρίσκονται οι Σχολές αυτές διαθέτουν μεγάλα νοσοκομειακά κέντρα. Άτομα που εισήχθησαν στα Τμήματα με αισθητά λιγότερα μόρια από εμάς, απολαμβάνουν πιο ολοκληρωμένη εκπαίδευση και καλύτερες ευκαιρίες, καθιστώντας εμάς φοιτητές δεύτερης κατηγορίας.
Παράλληλα με τα προβλήματα του Νοσοκομείου συνυπάρχουν κι άλλα ζητήματα που σχετίζονται με τη εύρυθμη λειτουργία της σχολής. Ορισμένα από αυτά τα ζητήματα είναι: η έλλειψη υλικοτεχνικών υποδομών, η σίτιση, η στέγαση και η οικονομική επιβάρυνση κατά τη μεταφορά από προς στο νοσοκομείο.
Έχοντας τώρα πια μια πλήρη εικόνα της κατάστασης που αντιμετωπίζουμε, απαιτούμε να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για την υλοποίηση των στόχων μας με έμφαση στην αναβάθμιση της κλινικής μας εκπαίδευσης. Απευθυνόμενοι στους αρμόδιους ρωτάμε γιατί θεωρείτε πως τα δικά σας οικονομικά συμφέροντα πρέπει να επισκιάζουν τη σωστή εκπαίδευση και το μέλλον εκατοντάδων φοιτητών;
Η υποτυπώδης αναβάθμιση του Νοσοκομείου της Σπάρτης που προτάθηκε, καταλαβαίνετε κι εσείς πως είναι άχρηστη για εμάς διότι μέχρι την ολοκλήρωσή της θα αποφοιτούν από Σχολές τα παιδιά των παιδιών μας.
Επιτέλους σεβαστείτε το δικαίωμά μας για σωστή και άρτια εκπαίδευση. Είμαστε φοιτητές και μας στερείτε το αναφαίρετο δικαίωμά μας στην εκπαίδευση και στην απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων για την εξέλιξή μας σε σωστούς επαγγελματίες που θα μπορούν να σταθούν επάξια και αυτόνομα στον τομέα της υγείας. Οι γονείς μας καθ’ όλη τη διάρκεια των σπουδών μας μοχθούν καθημερινά σε μία χώρα που δεν παρέχει οικονομική σταθερότητα, στερούμενοι βασικά αγαθά για να μπορούμε εμείς να σπουδάζουμε σε μία πόλη της επαρχίας. Δεν μπορείτε να θεωρείτε τις νέες γενιές το μέλλον της χώρας αφού εσείς οι ίδιοι δεν δίνετε σταθερά θεμέλια για τη δική μας εκπαίδευση. Τα προβλήματά μας είναι γνωστά από την αξιολόγηση του 2013. Τι περιμένετε για να κινηθείτε;
Από τα προαναφερθέντα καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι ένας τρόπος επίλυσης των προβλημάτων είναι η μεταφορά του Τμήματος στην Τρίπολη ή οποιαδήποτε πόλη η οποία παρέχει τις κατάλληλες υποδομές που χρειαζόμαστε για να μπορούμε να λέμε ότι το πτυχίο μας αποτελεί πτυχίο πανεπιστημιακού επιπέδου και ανταποκρίνεται στον όρο «Πανεπιστήμιο». Δεν μπορείτε να μας κρατήσετε σε μία πόλη που ενώ φιλοξενεί το Τμήμα, δεν παρέχει τα απαραίτητα για τη σωστή μας εκπαίδευση.
Για μια ακόμη φορά ερχόμαστε αντιμέτωποι με μια πολιτική που τσακίζει τα δικαιώματα μας σε μόρφωση και γνώση αντίστοιχα με τις ανάγκες μας.
Η τωρινή κυβέρνηση και Ευρωπαϊκή Ένωση ακολουθούν μια πολιτική όπως και οι προκάτοχοί τους, η οποία δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο τη σωστή λειτουργία της ανώτατης εκπαίδευσης.
Να είστε σίγουροι ότι οι φοιτητές δεν θα μείνουν άπραγοι μπροστά στην καταπάτηση των δικαιωμάτων τους για σωστή και ολοκληρωμένη εκπαίδευση.“