Ρεπορτάζ Fly για τις φωτιές | 10.000 περιστατικά πυρκαγιών ετησίως

Όλα όσα δήλωσε στην πρωινή ζώνη του σταθμού ο κύριος Ηλίας Τζηρίτης, υπεύθυνος δράσεων WWF για τις δασικές πυρκαγιές

Μία ακόμη κακή αντιπυρική περίοδος για την Ελλάδα. Έπρεπε να ακούσουμε τα καμπανάκια, καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις είναι γνωστές, αλλά όσο αφήνουμε τη συζήτηση στις διαπιστώσεις τόσο δεν προχωράμε στις λύσεις,  δήλωσε στην πρωινή ζώνη του Fly ο κύριος Ηλίας Τζηρίτης, υπεύθυνος δράσεων WWF για τις δασικές πυρκαγιές.

Η κλιματική αλλαγή, η κακή δασική διαχείριση αλλά και η έλλειψη σε εξοπλισμό και μέσα είναι οι κυριότερες αιτίες των πυρκαγιών που ξεσπούν στη χώρα, σύμφωνα με τον κύριο Τζηρίτη, ο οποίος υπογράμμισε στον Fly ότι δεν υπάρχει ενιαία προσπάθεια στην πρόληψη του φαινομένου. Η καταστολή έχει και όρια, σημείωσε χαρακτηριστικά, αποκαλύπτοντας ότι για μία ώρα πτήσης ενός Canander απαιτούνται 10.000 ευρώ, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τον Έλληνα φορολογούμενο.

Ετησίως καταγράφονται στη χώρα 10.000 περιστατικά πυρκαγιών και κάποια από αυτά ξεφεύγουν. Καθημερινά συλλαμβάνονται άνθρωποι κυρίως από αμέλεια, αλλά πάντα υπάρχει και η πρόθεση με την αναλογία μεταξύ των δύο να είναι 95% – 5%, όπως υποστήριξε το στέλεχος της WWF στην πρωινή ζώνη του Fly.

Τέλος, ο κύριος Τζηρίτης δεν παρέλειψε να σχολιάσει και την άποψη που επικρατεί ότι οι φωτιές οφείλονται σε επιχειρηματικά συμφέροντα και σε σχέδιο εγκατάστασης αιολικών πάρκων, υποστηρίζοντας ότι οι πυρκαγιές στην Ελλάδα ξεκίνησαν από τη δεκαετία του 1970 λόγω της εγκατάλειψης της υπαίθρου, της επίδρασης της κλιματικής αλλαγής, της μείωσης της βόσκησης, αλλά και της φυγής του κόσμου από τα χωριά. Αν από τότε υπάρχει σχέδιο για ανεμογεννήτριες σηκώνω τα χέρια ψηλά, ανέφερε σκωπτικά, προσθέτοντας ότι όσο δεν βρίσκουμε λύσεις στις κρίσεις που προκύπτουν τόσο θα επικρατούν θεωρίες συνωμοσιολογίας.