Σε στενή συνεργασία βρίσκονται Ιταλοί και Βέλγοι εισαγγελείς για την συνέχιση των ερευνών του σκανδάλου QatarGate.
Σύμφωνα με ιταλικό τύπο, οι εισαγγελείς του Μιλάνου συνεχίζουν να συνεργάζονται στενά με τους Βέλγους συναδέλφους τους, με στόχο την διαλεύκανση της υπόθεσης διαφθοράς που αποκαλύφθηκε στις Βρυξέλλες.
ADVERTISING
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη “La Repubblica”, οι δικαστικοί της ιταλικής συμπρωτεύουσας συνεχίζουν να ερευνούν τις κινήσεις επτά «ύποπτων» τραπεζικών λογαριασμών, οι οποίοι φέρονται να ανήκουν στους Φραντσέσκο Τζόρτζι, Αντόνιο Παντσέρι και του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συνδικάτων, Λούκα Βιζεντίνι. Υπάρχει η υποψία, ουσιαστικά, ότι ένα μέρος των χρημάτων, προϊόν δωροδοκιών, μπορεί να μην βρίσκεται στο Βέλγιο, αλλά στην Ιταλία.
Παράλληλα, η ιταλική εφημερίδα αναφέρει ότι πραγματοποιήθηκε έφοδος της οικονομικής αστυνομίας και σε γραφείου γνωστού φοροτεχνικού της Ρώμης.
Το ιταλικό κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, δε, αποφάσισε να παύσει -προσωρινά- από τα μέλη του, τον ευρωβουλευτή Αντρέα Κοτσολίνο, ο οποίος φέρεται να εμπλέκεται στην όλη έρευνα, αλλά δεν έχει λάβει δικαστική κλήση σε απολογία. Βοηθός του, μετά την λήξη της θητείας του Αντόνιο Παντσέρι στο Ευρωκοινοβούλιο, ήταν ο Φραντσέσκο Τζόρτζι. Ανάλογη απόφαση, προσωρινής παύσης μέχρι την ολοκλήρωση των δικαστικών ερευνών, είχε ληφθεί για τον Παντσέρι, από το αριστερό κόμμα Άρθρο Ένα, αμέσως μετά την σύλληψή του.
Σύμφωνα με το ιταλικό τηλεοπτικό δίκτυο La 7, τέλος, οι έρευνες των Βρυξελλών δεν επικεντρώνονται μόνον στο Κατάρ, αλλά στην φάση αυτή αφορούν, κυρίως, την πολυετή σχέση που ο Αντόνιο Παντσέρι φέρεται να είχε και με το Μαρόκο για ενδεχόμενη προσπάθεια επιρροής στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Ο Τζόρτζι συνδετικός κρίκος με την ηγετική ομάδα της οργάνωσης
Από τις καταθέσεις των συλληφθέντων για το Qatargate, οι ανακριτικές αρχές προσπαθούν να μάθουν πότε και από πού έφθασαν στα σπίτια τους τα χρήματα, αλλά και να εντοπίσουν και άλλα πρόσωπα που ενδεχομένως εμπλέκονται στην υπόθεση διαφθοράς. Ο Φραντζέσκο Τζόρτζι φέρεται να ήταν ο συνδετικός κρίκος με την ηγετική ομάδα της οργάνωσης και η Εύα Καϊλή στην κατάλληλη θέση για να προωθεί τις θέσεις της.
Τα τεράστια ποσά – περισσότερα από 1,5 εκατομμύρια ευρώ – που βρέθηκαν στα σπίτια των Παντσέρι, Καϊλή και Φραντζέσκο Τζόρτζι οι αρχές εκτιμούν ότι είχαν μείνει στα σπίτια τους για μικρό χρονικό διάστημα, καθώς τέτοια μεγάλα ποσά οι εμπλεκόμενοι – όπως γνωρίζουν από την εμπειρία τους – προσπαθούν να τα ξεφορτωθούν.
Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, οι αρχές ερευνούν τον λόγο για τον οποίο είχε στο σπίτι της τα χρήματα η Εύα Καϊλή. Από τη στιγμή που ως ευρωβουλευτής είχε ασυλία, εάν δεν την έπιαναν επ΄ αυτοφώρω οι αρχές, η χρονοβόρα διαδικασία που θα χρειαζόταν για την άρση της ασυλίας της θα εμπόδιζε τη σύλληψή της. Υπενθυμίζεται ότι ο πατέρας της κ. Καϊλή είχε συλληφθεί από τους ερευνητές στο ξενοδοχείο Sofitel των Βρυξελλών, έχοντας στην κατοχή του μια βαλίτσα γεμάτη μετρητά. Η εξέλιξη αυτή επέτρεψε στους ανακριτές και τον ανακριτή να ερευνήσουν το σπίτι της κας Καϊλή χωρίς να ζητήσουν άρση της βουλευτικής ασυλίας.
Ο Φραντσέσκο Τζόρτζι, ο σύζυγος της Εύας Καϊλή, φαίνεται να ήταν ο συνδετικός κρίκος με την ηγετική ομάδα της οργάνωσης, του πρώην ευρωβουλευτή Παντσέρι. Ψάχνοντας το νήμα της ιστορίας, οι αρχές πέφτουν πάνω στο Μαρόκο και μια «αμαρτωλή» ιστορία χρηματισμού που ίσως χρονολογείται πίσω στο 2013- και του Κοντσολίνο, που αντικατέστησε τον Παντσέρι και για τον οποίο δούλευε ο Τζόρτζι και ο οποίος τώρα είναι επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για Μαρόκο, Αλγερία, Μαυριτανία, θέση την οποία προηγουμένως είχε ο Παντσέρι.
Η Εύα Καϊλή από τη θέση της ως ευρωβουλευτής και Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου φέρεται να μπορούσε να περάσει ευκολότερα τις θέσεις των εμπλεκόμενων στο σκάνδαλο του Qatargate.
Σε όλους τους συλληφθέντες οι ανακριτικές αρχές ασκούν πίεση για να δώσουν στοιχεία που θα οδηγήσουν και σε άλλα πρόσωπα του κυκλώματος.
Guardian για Καϊλή: Αποκαλύψεις για τις σχέσεις της με το Κατάρ
Για μαρτυρίες συναδέλφων της Εύας Καϊλή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τη στάση της απέναντι στο Κατάρ κάνει λόγο η εφημερίδα Guardian.
«Η Εύα Καϊλή ήταν η εκπρόσωπος της Ρομπέρτα Μετσόλα για την Μέση Ανατολή. Είχε μεγάλο ενδιαφέρον για το Κατάρ. Ορισμένοι συνάδελφοι είχαν δώσει στην κυρία Καϊλή το παρατσούκλι ”εκπρόσωπος Τύπου του λόμπι του Κατάρ”» αναφέρει η βρετανική εφημερίδα.
Ένας Ευρωβουλευτής, που δεν κατονομάζεται, θυμάται ότι ήπιε καφέ με την Εύα Καϊλή, όταν η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζήτησε τη βοήθειά του «προκειμένου να βελτιωθεί η γλώσσα σε ένα κείμενο συμπερασμάτων για το Κατάρ και το Παγκόσμιο Κύπελλο» λέει το δημοσίευμα.
Όταν λίγο αργότερα οι ευρωβουλευτές ψήφισαν για να καταδικάσουν τους θανάτους χιλιάδων μεταναστών εργαζομένων κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας του Παγκοσμίου Κυπέλλου, καλώντας το το Κατάρ να πραγματοποιήσει έρευνες, η Καϊλή ήταν δυσαρεστημένη με το κείμενο. «Απλώς σκέφτηκα, οκ, δεν ξέρω γιατί ενδιαφέρεται να στηρίξει το Κατάρ», είπε ο ευρωβουλευτής.
Στο συγκεκριμένο δημοσίευμα, γίνεται, επίσης, αναφορά στην ομιλία της Εύας Καϊλή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην οποία η ίδια είχε χαρακτηρίσει το Κατάρ ως «πρωτοπόρο χώρα για τα εργασιακά δικαιώματα», αγνοώντας αμέτρητες αναφορές για τους θανάτους εργατών.
Ο Guardian αναφέρεται στην Εύα Καϊλή ως μια πρώην παρουσιάστρια ειδήσεων από τη Θεσσαλονίκη, η οποία αποτελούσε μια λαμπερή παρουσία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που τραβούσε την προσοχή με το στυλ της, αλλά και το ενδιαφέρον της για την τεχνολογία και τα κρυπτονομίσματα.
«Η Εύα και ο Τζιόρτζι ήταν το “χρυσό ζευγάρι”. Εκείνος ήταν ένας ερασιτέχνης ναυτικός που είχε ένα Instagram γεμάτο με φωτογραφίες από ταξίδια σε κρυστάλλινα νερά, ηλιοβασιλέματα σε παραλίες και selfies σε πλαγιές βουνών. Η Καϊλή είχε social media με φωτογραφίες της ίδιας να μιλάει σε συνέδρια για κρυπτονομίσματα στο Ευρωκοινοβούλιο ή από επισκέψεις στο Ομάν στις οποίες πόζαρε με μια μαντίλα που κάλυπτε χαλαρά τα μακριά ξανθά μαλλιά της στο κεφάλι γράφοντας “χτίζοντας γέφυρες με τους πιο φιλικούς γείτονές μας» καταλήγει η εφημερίδα.