Ήδη από την α΄ δημαρχιακή θητεία του κ. Δημοσθένη Ματάλα και την προεδρεία του δημοτικού συμβουλίου από τον κ. Κων/νο Δημητράκουλα είχε κατακτηθεί το φυσικό και αναφαίρετο δικαίωμα των δημοτών και των φορέων τους να λαμβάνουν τον λόγο στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου Σπάρτης , προκειμένου να θέτουν διάφορα ζητήματα .
Στα πλαίσια αυτά παραβρέθηκα προσφάτως σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Σπάρτης προκειμένου , ως εκπρόσωπος της επιτροπής των κατοίκων Ν. Κόσμου- Ψυχικού για την ανέγερση του 6ου Δημοτικού Σχολείου Σπάρτης , να θέσω ένα σύντομο ερώτημα σχετικά με την εξέλιξη της διαδικασίας . Πριν από την έναρξη της συνεδρίασης ενημέρωσα σχετικά τον Πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου ο οποίος συγκατένευσε ! Μετά το πέρας όμως των ανακοινώσεων , ο πρόεδρος μου διαμήνυσε από μικροφώνου ότι ύστερα από τροποποίηση του κανονισμού λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΙ να πάρω τον λόγο κι αν θέλω , να απευθυνθώ εγγράφως και αρμοδίως για να πάρω απάντηση !!!
Πραγματικά μια τέτοια εξέλιξη αποτελεί σοβαρή δημοκρατική οπισθοδρόμηση για τη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου Σπάρτης , το οποίο αποτελεί (έπρεπε να αποτελεί) για τον πολίτη την πιο κοντινή έκφραση της άμεσης δημοκρατίας .
Η αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου είναι το σπίτι των δημοτών και αποτελεί τραγική ειρωνεία και φραγμό αντιδημοκρατικό να μη μπορούν οι δημότες να αρθρώσουν λόγο μέσα στο ίδιο τους το σπίτι , εκεί που παίρνονται οι αποφάσεις που αφορούν τη ζωή και το μέλλον τους .
Ο κ. Δήμαρχος Σπάρτης , είχε υιοθετήσει την πρόταση της ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΠΑΡΤΗΣ για θεσμοθέτηση της «ώρας του δημότη» κατά τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου και την είχε συμπεριλάβει στις προεκλογικές του εξαγγελίες . Επομένως , για λόγους συνέπειας αλλά και για ουσιαστικούς λόγους δημοκρατικής λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου κι οργανικής ενότητάς του με τους πολίτες που εκπροσωπεί , ΠΡΕΠΕΙ να θεσμοθετηθεί ΑΜΕΣΑ η ώρα του δημότη στον κανονισμό λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου Σπάρτης , ώστε οι πολίτες του δήμου να έχουν στην αρχή της συνεδρίασης έναν ορισμένο σύντομο χρόνο για να θέτουν διάφορα ζητήματα αλλά και προτάσεις . Αυτό το δικαίωμα της άμεσης και δημόσιας ακρόασης και τοποθέτησης των δημοτών δεν μπορεί να αντικαταστήσει καμιά επιστολή και κατ’ ιδίαν διαβούλευση!
Το μεγαλύτερο μέτρο της δημοκρατίας δεν είναι ο βαθμός ελευθερίας ούτε ο βαθμός ισότητας, αλλά μάλλον ο βαθμός συμμετοχής.
Alain de Benoist, 1943-, Γάλλος φιλόσοφος
Βαγγέλης Μητράκος