Μετά από τέσσερις μήνες κατατίθεται στην Βουλή ένα νομοσχέδιο, που, επιτέλους, αφήνει στην άκρη τις ιδεοληψίες, έρχεται στην εποχή του ρεαλισμού και βοηθά στην ενίσχυση της ρευστότητας και της οικονομίας. Γιατί όλοι βλέπουμε την κατάσταση στην οποία έχει οδηγηθεί η αγορά από την έλλειψη χρημάτων.
Όλα τα περιθώρια έχουν εξαντληθεί. Το μόνο που δεν έχει εξαντληθεί είναι η υπομονή του ελληνικού λαού, γιατί ακόμη στηρίζει την κυβέρνηση. Είναι δύσκολο ξέρετε κάποιος μετά από τέσσερις μήνες να αλλάξει την ψήφο του και η κυβέρνηση πρέπει να το λάβει, σοβαρά, υπόψη της αυτό, γιατί η χώρα έχει περιέλθει σε τραγική κατάσταση.
Έτσι, λοιπόν, αυτό το νομοθέτημα πιστεύουμε ότι θα επιφέρει ταχύτερη ικανοποίηση των χρηματικών αξιώσεων των πιστωτών του Δημοσίου, καθώς οι δικαιούχοι εκκαθαρισμένων χρηματικών απαιτήσεων θα αποκτούν άμεσα εκτελεστό τίτλο, μέσα από τις διαδικασίες που προβλέπει το νομοσχέδιο, σε μια προσπάθεια να αποκατασταθεί η ομαλότητα του συναλλακτικού βίου και να τονωθεί η ρευστότητα της αγοράς.
Επειδή συμμετέχω σαν Έλληνας πολίτης, σαν βουλευτής, σαν πολιτικός στην καθημερινότητα, πραγματικά, όλοι οι άνθρωποι της αγοράς έχουν έρθει σε απόγνωση, γιατί το δημόσιο δεν είναι καλός πελάτης. Οφείλει πάρα πολλά στους προμηθευτές. Σε χιλιάδες επιχειρηματίες, που συναλλάσσονται με το κράτος.
Θα πω κάτι που πιθανόν, εσείς, οι ίδιοι, να μην το έχετε υπολογίσει. Αυτή την στιγμή τα χρέη των νοσοκομείων είναι περίπου στα τρία (3) δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό είναι ένα καινούριο μνημόνιο. Είναι δύσκολη η κατάσταση.
Έτσι, λοιπόν, το νομοσχέδιο αυτό είναι θετικό, γιατί θα βοηθήσει κάποιους από τους προμηθευτές, να μπορέσουν, έστω την τελευταία στιγμή, να ξαναπρομηθεύσουν τα νοσοκομεία της χώρας με πρώτες ύλες και με τα απαραίτητα υλικά, που είναι αναγκαία για τη λειτουργία των νοσοκομείων και γενικότερα την υγεία.
Αλλά, βέβαια, όχι μόνο στην υγεία. Υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι που συναλλάσσονται με το κράτος και βρίσκονται σε αδιέξοδο, γιατί από την μια στιγμή στην άλλη τους «σκάνε» διάφορα γραμμάτια τα οποία διαμαρτύρονται, αφού και το τραπεζικό σύστημα δεν βρίσκεται σε καλή κατάσταση.
Υπάρχουν μεγάλες, ανεξόφλητες οφειλές στο μέσω μιας προβληματικής οικονομίας, που αυτή την στιγμή έχει η Ελλάδα.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το νομοσχέδιο είναι θετικό.
Όμως, επειδή η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού νομίζω, ότι η κυβέρνηση, πρέπει όσο το δυνατό πιο γρήγορα, να βάλει τα δυνατά της να τελειώνει το θέμα με την συμφωνία.
Γιατί δεν μπορούμε αυτό το χαρτί της διαπραγμάτευσης να το κουνάμε συνέχεια. Ξέρετε κάποια στιγμή θα κουραστεί και το χέρι μας αλλά και αυτός που μας βλέπει συνέχεια να του κουνάμε το χέρι. Γιατί, όποιος κουνάει το χέρι, έχει αποδειχθεί ιστορικά, ότι στη πορεία βρίσκεται σε κατάσταση να μην μπορεί να κουνήσει, στην συνέχεια, το χέρι του. Όσοι κούνησαν το χέρι και έδειξαν τους πολίτες στις δημοκρατίες, αυτό το χέρι, ιστορικά, κατέβαινε απελπισμένα και πολύ απότομα.
Θα ήθελα να κάνω δύο παρατηρήσεις. Τον τελευταίο χρονικό διάστημα βλέπω το στελεχιακό δυναμικό του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, και οφείλω να ομολογήσω, ότι είναι μια αστείρευτη πηγή έμπνευσης. Κάθε μέρα βρίσκονται στα κανάλια. Αφήστε που τα κανάλια στήνουν ολόκληρες εκπομπές από το ελληνικό κοινοβούλιο και από τα στελέχη όλων των κομμάτων, όχι μόνο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά από όλους μας. Υπάρχουν ειδικές εκπομπές στην τηλεόραση που ζουν μόνο με όσα συμβαίνουν στο κοινοβούλιο. Δε θα ονοματίσω εκπομπές, Αλλά είναι εντυπωσιακό, ότι ειδικές εκπομπές ασχολούνται μόνο με το κοινοβούλιο.
Θα ήθελα να πω στους συναδέλφους μου, ότι οι αντιφατικές δηλώσεις μας μπλέκουν όλους. Δεν πρέπει αυτές τις αντιφατικές δηλώσεις να φροντίζουμε, να τις προβάλλουμε προς τα έξω. Το κοινοβούλιο πρέπει να αποκτήσει ξανά το κύρος του και σε αυτό είμαστε υποχρεωμένοι να συμβάλλουμε όλοι.
Πιστεύω, λοιπόν, ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να «κοιμάται» καθόλου αυτές στις μέρες, για να μπορέσει να φέρει μια συμφωνία, η οποία θα γίνει αποδεκτή από όλους μας, διότι κανείς από εμάς σε αυτή την αίθουσα, δε θέλει η χώρα να περιέλθει σε δεινή κατάσταση.
Ειλικρινά κανείς από εμάς, δε θέλει η χώρα να μην έχει συμφωνία, να μην έχει μέλλον. Θέλω να πω, ότι δεν «ξύσαμε τον πάτο του βαρελιού», μόνο ζητώντας τα χρήματα από τους αγρότες, από τα νοσοκομεία, από το ασφαλιστικό σύστημα.
Αυτό που πρέπει να δει η κυβέρνηση είναι ότι το εμπορικό ισοζύγιο καταποντίζεται, πρωτογενές πλεόνασμα δεν υπάρχει, το χρέος μεγαλώνει. Αυτά είναι τα προβλήματα που πρέπει να την απασχολούν. Και αυτό που σήμερα έρχεται να λύσει η κυβέρνηση πιστεύω μας βρίσκει σύμφωνους όλους και εμείς θα το στηρίξουμε.
Σας ευχαριστώ.