Ο εισηγητής ΚΤΕ Υγείας Λεωνίδας Γρηγοράκος, με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού Α. Τσίπρα στο Υπουργείο Υγείας, έκανε την ακόλουθη δήλωση: Στον ευαίσθητο χώρο της υγείας, οι διακηρύξεις μας οφείλουν να εναρμονίζονται με τις πράξεις μας.
Άλλωστε αυτές, αποτελούν το μοναδικό κριτήριο της αλήθειας. Όλοι γνωρίζουμε ότι τα ψεύτικα λόγια τα μεγάλα βρίσκονταν πάντα σε αντίθεση με την πραγματικότητα. Ο Πρωθυπουργός, θέλοντας να δείξει ότι η κυβέρνησή του παράγει έργο, κατά την επίσκεψη στο Υπουργείο Υγείας περιορίστηκε σε βερμπαλιστικές δηλώσεις και ταυτόχρονα επανέλαβε τις αποφάσεις της προηγούμενης διοίκησης του Υπουργείου.
Η πρωθυπουργική φράση «η υγεία μετατράπηκε από δικαίωμα σε εμπόρευμα», μπορεί να ακούγεται ωραία αλλά το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων καθώς και οι πολίτες που τα επισκέπτονται έχουν γνώση του σημαντικού έργου που επιτελείται αλλά και των προβλημάτων που υπάρχουν.
Στην πολιτική μπορεί να είσαι αρεστός επενδύοντας στα υπαρκτά ελλείματά της όμως, αυτό που έχει πρωταρχική σημασία είναι να είσαι χρήσιμος. Με την αυτονόητη αυτή παραδοχή οφείλει να συμφιλιωθεί ο Πρωθυπουργός επιδεικνύοντάς τον αυτονόητο σεβασμό στο έργο που έχει επιτελεστεί στον τομέα της Υγείας.
Οι δυσλειτουργίες, οι ανεπάρκειες, οι στρεβλώσεις δεν αντιμετωπίζονται με ευχολόγια ούτε με πρακτικές εξοστρακισμού.
Χρειάζεται συγκεκριμένο σχέδιο, συγκεκριμένη μέθοδος και προπαντός σωστή αξιοποίηση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Με την συστράτευση όλων των συντελεστών της υγείας μπορούμε να πετύχουμε πολλά αν καταρχήν απεξαρτηθούμε όλοι από το φόβο του πολιτικού κόστους.
Ευελπιστώ η νέα κυβέρνηση να προχωρήσει σύντομα στις αναγκαίες αναπροσαρμογές εγκαταλείποντας τις μονομέρειες και τις ιδεοληψίες του παρελθόντος.
Στην υγεία δεν διακυβεύεται μόνο η αξιοπιστία και η φερεγγυότητα της κάθε κυβέρνησης, πρωτίστως διακυβεύεται η ίδια η αξιοπρέπεια των πολιτών και η ανάγκη προστασίας της ζωής τους.
Ως προς τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες, ο κύριος Τσίπρας οφείλει να γνωρίζει ότι ο προγραμματισμός των προσλήψεων για το έτος 2015 είχε γίνει έγκαιρα και είχε αποσταλεί στα αρμόδια Υπουργεία (Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Οικονομικών) το περασμένο Οκτώβριο (βλ. σχετ. ανακοινώσεις τύπου). Το αίτημα περιελάμβανε 1500 γιατρούς και 2500 νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό.
Ταυτόχρονα είχαμε φροντίσει να ενισχύσουμε το ανθρώπινο δυναμικό του ΕΣΥ το 2014. Η προσπάθεια αυτή είχε ως αποτέλεσμα το 2ο εξάμηνο του 2014 να ενταχθούν στο ΕΣΥ 2486 άτομα ως εξής:
Α. Διορισμοί μονίμου ιατρικού προσωπικού
Επιτάχυνση της διαδικασίας διορισμού 416 ιατρών για όλα τα νοσοκομεία της χώρας εκ των οποίων μέχρι την αποχώρηση μας είχε τοποθετηθεί η συντριπτική πλειοψηφία εξ’ αυτών.
Ολοκληρώσαμε επίσης όλες τις διοικητικές διαδικασίες, συμπεριλαμβανομένου της έγγραφης του σχετικού προϋπολογισμού από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, για την πρόσληψη επιπλέον 370 ιατρών (πρόκειται για θέσεις για τις οποίες είχαν ολοκληρωθεί οι κρίσεις το 2011και έκτοτε παρέμεναν ανενεργές).
Σύνολο μονίμου προσωπικού: 786
Β. Προσλήψεις επικουρικού ιατρικού προσωπικού στα νοσοκομεία της χώρας
Ολοκληρώσαμε τη πρόσληψη 498 ατόμων και μετά από επίμονες προσπάθειες εξασφαλίσαμε την έγκριση για την πρόσληψη άλλων 302 ατόμων (βλ. τις αλλεπάλληλες προκηρύξεις θέσεων που έλαβαν χώρα το 2014).
Σύνολο επικουρικών στα νοσοκομεία: 800
Γ. Προσλήψεις επικουρικού ιατρικού προσωπικού στο ΠΕΔΥ
Το μήνα Οκτώβριο έτρεξε σχετική πρόσκληση για την πρόσληψη 900 ιατρών
Δ. Προσλήψεις στο ΕΚΑΒ
Πέραν των παραπάνω ολοκληρώσαμε όλες τις διαδικασίες και προκηρύξαμε μέσω ΑΣΕΠ (βλ. σχετ. προκήρυξη) 200 θέσεις διασωστών και πληρωμάτων ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ (από την προκήρυξη αφαιρέθηκαν 14 θέσεις ειδικών διατάξεων αρμοδιότητας Υπουργείου Εργασίας).
Ε. Αγροτικοί ιατροί
Τον Ιούλιο και τον Οκτώβριο του 2014 έλαβαν χώρα δύο προκηρύξεις 767 και 596 θέσεων αγροτικών ιατρών αντίστοιχα (είχαν προηγηθεί άλλες δύο προκηρύξεις τον Ιανουάριο και τον Απρίλιο).
ΣΤ. Πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας
Μετά από επίπονες προσπάθειες του ίδιου του γραφείου του Αν. Υπουργού Υγείας ολοκληρώθηκαν όλες τις σχετικές διαδικασίες και εξασφαλίστηκε η συμμετοχή του συνόλου του τομέα υγείας (νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και λοιποί φορείς) με 2500 θέσεις στο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας του Υπουργείο Εργασίας.
Όσον αφορά τη στελέχωση των ΜΕΘ και ΜΕΝ
Πρόκειται για κάτι που είχαμε εξαγγείλει από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε το Υπουργείο Υγείας και για το οποίο είχαμε εργαστεί σκληρά προκειμένου να αντιμετωπίσουμε έγκαιρα το πρόβλημα. Ενημερώνουμε τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ότι σειρά συμβάσεων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που στελεχώνουν τις ΜΕΘ και τις ΜΕΝ λήγει σταδιακά από τον Οκτώβριο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2015. Κατά συνέπεια πρέπει να εξευρεθούν οι πόροι το συντομότερο δυνατό διότι διαφορετικά θα βρεθείτε στη δυσάρεστη θέση να κλείνουν οι κλίνες και οι πολίτες να μην μπορούν να βρουν θεραπεία.
Όσον αφορά τη κατάργηση του 5ευρού στις δομές υγείας
Σημειώνουμε ότι αυτό αποτελεί έσοδο κυρίως των νοσοκομείων της χώρας και ανέρχεται στα 20 εκ. ευρώ περίπου. Είναι εύκολο να πεις ότι το καταργώ για να χαϊδέψεις τα αυτιά των πολιτών. Αυτό όμως είναι η μισή αλήθεια, η άλλη μισή είναι ότι αφαιρείς πόρους από το ΕΣΥ και άρα δυσκολεύεις την λειτουργία του και τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Επειδή και εμείς θέλαμε να καταργήσουμε το 5ευρω χωρίς όμως να επιβαρύνουμε οικονομικά τα νοσοκομεία είχαμε μελετήσει επαρκώς το θέμα και είχαμε βρει και διάφορες εναλλακτικές λύσεις ώστε να χρηματοδοτηθούν τα νοσοκομεία με το αντίστοιχο ποσό που θα έχαναν με την κατάργηση του 5ευρου.