Ανακοίνωση Συλλόγου Εκπαιδευτικών Α/θμιας “Ο Πλήθων”

plithwnΜε την υπ’αριθμ. Φ.354.11/16/82360/Δ1 απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και ύστερα από την υπ’αριθμ. 4223/31−5−2013 πρόταση  της Περιφερειακής Διεύθυνσης Π.Ε. & Δ.Ε. Πελοποννήσου,  αποφασίστηκε η  ανακατανομή των περιφερειών, των εδρών και των σχολείων δικαιοδοσίας των σχολικών συμβούλων.

Πιστεύουμε πως η ανακατανομή υπαγορεύθηκε από την εκτίμηση πως η ισοκατανομή του εκπαιδευτικού δυναμικού στις τρεις περιφέρειες  των σχολείων δικαιοδοσίας των Σχολικών Συμβούλων θα είναι πιο λειτουργική.
    
Ο καθορισμός όμως των περιφερειών δεν μπορεί να χρησιμοποιεί μόνο αριθμητικά κριτήρια αλλά να συνεκτιμά τις έδρες και τα γεωγραφικά-μορφολογικά χαρακτηριστικά της κάθε περιφέρειας καθώς τη διασπορά και το είδος των σχολείων.
     
Ως συνέπεια της παραπάνω απόφασης προκύπτουν κάποια ζητήματα:
    
Θα πρέπει οι εκπαιδευτικοί του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σπάρτης, καθώς και του Δημοτικού Σχολείου Γκοριτσάς –Σκούρας να μετακινούνται πάνω από μια ώρα, με την προϋπόθεση πως διαθέτουν αυτοκίνητο (.. και βενζίνη) προκειμένου να μεταβούν στην έδρα  του σχολικού συμβούλου της 3ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας, που έχει έδρα τους Μολάους, για να συμμετάσχουν στις ενημερωτικές συναντήσεις, αλλά και αντιστρόφως ο σχολικός σύμβουλος προκειμένου να μεταβεί στη Σπάρτη για να καθοδηγήσει παιδαγωγικά τους εκπαιδευτικούς των παραπάνω σχολείων.
     
Δεν επελέγησαν εκείνες οι σχολικές μονάδες, που είναι κοντά στα όρια των Εκπαιδευτικών Περιφερειών, αλλά συμβαίνει γειτονικές σχολικές μονάδες του κέντρου της πόλης να ανήκουν σε διαφορετικές περιφέρειες στερώντας τους τη δυνατότητα  να αποτελούν μια ενότητα και να αποκτούν ιδιαίτερη δυναμική.
    
Το Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Λακεδαίμονος «Ο ΠΛΗΘΩΝ» προτείνει να γίνει έλεγχος από μέρους του Υπουργείου Παιδείας προκειμένου να διαπιστωθεί ποιες αλλαγές θα εξυπηρετήσουν πραγματικούς παιδαγωγικούς σκοπούς και ποιες  θα δυσχεράνουν τη λειτουργία των σχολείων και των εκπαιδευτικών.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ          
                      
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                          Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΣΑΡΑΚΙΝΗ               ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΧΡΙΣΤΑΚΟΥ