Υλικά για 4 άτομα
4 τσιπούρες | 2 μεγάλα φινόκιο | 10 σκελίδες σκόρδο | χυμός από 1 λεμόνι | 25+15 γρ βούτυρο | 1/2 φλ τσ κρέμα γάλακτος | αλάτι και πιπέρι
Τρόπος παρασκευής
1. Κόβετε το φινόκιο στα δύο, αφαιρείτε τους σκληρούς βλαστούς στο επάνω μέρος και τους κρατάτε στην άκρη. Καθαρίζετε τις τσιπούρες, τις αλατοπιπερώνετε και βάζετε τους βλαστούς που κρατήσατε στην κοιλιά τους.
2. Τοποθετείτε κάθε τσιπούρα σε μια λαδόκολλα και πάνω σε κάθε μια βάζετε το 1/4 από τα 25 γρ βούτυρο. Κλείνετε καλά τα ψάρια μέσα στις λαδόκολλες και τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο με τις αντιστάσεις, για 20′-25′ μέχρι να ροδίσει η λαδόκολλα.
3. Στο μεταξύ βράζετε τα φινόκιο σε αλατισμένο νερό για 15′ περίπου, μέχρι να μαλακώσουν. Βουτάτε τις σκελίδες του σκόρδου σε βραστό νερό για 1′ και τις ξεφλουδίζετε. Ζεσταίνετε το υπόλοιπο βούτυρο και ροδίζετε το σκόρδο.
4. Χτυπάτε στο μίξερ τα φινόκιο με το σκόρδο μέχρι να πολτοποιηθούν. Μεταφέρετε τον πουρέ σε μια μικρή κατσαρόλα, προσθέτετε την κρέμα γάλακτος, αλάτι, πιπέρι και αφήνετε τον πουρέ να ζεσταθεί σε χαμηλή φωτιά.
5. Βγάζετε τις τσιπούρες από τον φούρνο, ανοίγετε τις λαδόκολλες προσεκτικά και αδειάζετε τους χυμούς που έμειναν από το ψήσιμο σε ένα τηγάνι μαζί με τον χυμό λεμονιού. Αφήνετε την σάλτσα να πάρει μια βράση.
6. Σερβίρετε τις τσιπούρες σε πιατέλα, περιχύνετε με την σάλτσα και συνοδεύετε με τον πουρέ του φινόκιο.