Ψήφισμα ΔΣ Σπάρτης για καταργήσεις/συγχωνεύσεις σχολικών τμημάτων

Το Δημοτικό Συμβούλιο Σπάρτης στηρίζει τον αγώνα που δίνουν τα σωματεία των Εκπαιδευτικών και οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων

Με την με αρ. 156/11-09-2024 ομόφωνη απόφαση τού (ΑΔΑ 6ΖΧΛΩ1Ν-Ρ4Μ), που εκδόθηκε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, το Δημοτικό Συμβούλιο της Σπάρτης, τοποθετούμενο σχετικά με το φλέγον θέμα των καταργήσεων/συγχωνεύσεων σχολικών τμημάτων, των υποβαθμίσεων στη Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και των μη εγκρίσεων ολιγομελών τμημάτων στα Γενικά Λύκεια και το ΕΠΑΛ στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση του Δήμου μας, αποφάσισε την έκδοση του ακόλουθου ψηφίσματος:

ΨΗΦΙΣΜΑ: ενάντια στις καταργήσεις/συγχωνεύσεις σχολικών τμημάτων, στις υποβαθμίσεις στη Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και στις μη εγκρίσεις ολιγομελών τμημάτων στα Γενικά Λύκεια και το ΕΠΑΛ στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση του Δήμου μας.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Σπάρτης στηρίζει τον αγώνα που δίνουν τα σωματεία των Εκπαιδευτικών και οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου μας ενάντια στις καταργήσεις/συγχωνεύσεις σχολικών τμημάτων, στις υποβαθμίσεις στη Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και στις μη εγκρίσεις ολιγομελών τμημάτων στα Γενικά Λύκεια και το ΕΠΑΛ στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση του Δήμου μας.

Καλούμε την Κεντρική κυβέρνηση και τους αρμόδιους φορείς να σταματήσουν άμεσα τις σχεδιαζόμενες συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων.

Δηλώνουμε ότι είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε απόφαση η οποία θα δημιουργήσει πολυπληθή και μη λειτουργικά τμήματα στα σχολεία, αναγκάζοντας έτσι μαθητές να φοιτήσουν σε σχολικές μονάδες εκτός της περιοχής κατοικίας τους, παρά την ύπαρξη διαθέσιμων σχολικών αιθουσών και παρά την ύπαρξη διαθέσιμων εκπαιδευτικών, οι οποίοι μάλιστα θα χάσουν τις θέσεις εργασίας τους.

ΑΠΟΦΑΣΗΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΣΠΑΡΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΗΣ Β΄ & Γ΄ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΜΕ ΛΥΚΕΙΑΚΕΣ ΤΑΞΕΙΣ ΞΗΡΟΚΑΜΠΙΟΥ

Με την με αρ. 155/11-09-2024ομόφωνη απόφαση του (ΑΔΑ 9ΩΞΥΩ1Ν-9Ψ4), που εκδόθηκε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, το Δημοτικό Συμβούλιοτης Σπάρτης αποφάσισε ότι: (1)εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του σχετικά με τηνδιακοπή των τμημάτωνκατευθύνσεων Ανθρωπιστικών Σπουδών της Β΄και Γ΄Λυκείου του Γυμνασίου με Λυκειακές Τάξεις Ξηροκαμπίου, (2)στηρίζει το σχετικόψήφισμα του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου με Λυκειακές Τάξεις Ξηροκαμπίου, (3) απαιτεί την ανάκληση της απόφασης για την διακοπή και (4)αξιώνει να αντιμετωπιστεί το Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις Ξηροκαμπίου του Δήμου Σπάρτης με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίστηκαν άλλα σχολεία στη Λακωνία.

Σημειώνεται ότι την ανωτέρω απόφασηακολούθησε η 104109/Δ2/12-09-2024Υ.Α. (ΑΔΑ: ΨΩΞΙ46ΝΚΠΔ-ΖΕΥ) του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Πολιτισμού, συμπληρωματική της υπό στοιχεία 101210/Δ2/06-09-2024 Υ.Α. (ΑΔΑ: Ε54746ΝΚΠΔ-Η4Υ) με θέμα: «Κατά παρέκκλιση έγκριση λειτουργίας ολιγομελών τμημάτων Ομάδων μαθημάτων Προσανατολισμού Γενικού Λυκείου για το σχ. έτος 2024-25» όπως έχει συμπληρωθεί με την υπό στοιχεία 102803/Δ2/11-09-2024 Υ.Α. (ΑΔΑ: 67ΓΨ46ΝΚΠΔ-Λ63), με την οποία το σχετικό αίτημα της κατά παρέκκλισης λειτουργίας των διεκδικούμενων κατευθύνσεων του Γυμνασίου με ΛυκειακέςΤάξεις Ξηροκαμπίου έγινε δεκτό.