Αξιότιμοι κ. Υπουργοί,
Τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων μέσω των προγραμμάτων ΤΕΠΙΧ Ι, ΤΕΠΙΧ ΙΙ και του νέου Ταμείου Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων Covid-19 χαρακτηρίζονται ως θετικό βήμα.
Για να αποδώσουν, όμως, θα πρέπει να παρθούν μέτρα και για την εφαρμογή τους από τις τράπεζες, οι οποίες έχουν κληθεί να υλοποιήσουν αυτές τις δράσεις. Διαπιστώνουμε ότι οι τράπεζες δημιουργούν προβλήματα στις επιχειρήσεις που αιτούνται τη χρηματο-δότησή τους μέσω αυτών των εργαλείων. Δε λείπουν οι καταγγελίες επιχειρηματιών ότι αποκλείονται υγιείς και βιώσιμες επιχειρήσεις γιατί οι τράπεζες εφαρμόζουν τις διατάξεις κατά το δοκούν και σύμφωνα με καθαρά δικά τους κριτήρια (εξυπηρέτηση μόνιμων πελατών και με βασικό κριτήριο το δικό τους κέρδος κλπ).
Δυστυχώς διαφαίνεται ότι οι θυσίες του επιχειρηματικού κόσμου και των πολιτών γενικότερα στα χρόνια της κρίσης – θυσίες από τις οποίες έχουν ωφεληθεί οι τράπεζες μέσω των ανακεφαλαιοποιήσεων – δεν έχουν εκτιμηθεί όπως θα έπρεπε και περαιτέρω, δεν εκτιμάται το γεγονός ότι δε δύναται να υπάρξει επιβίωση και του τραπεζικού συστήματος χωρίς επιχειρήσεις. Στις δύσκολες μέρες που αντιμετωπίζει η επιχειρηματι-κότητα λόγω των προβλημάτων που επέφερε το lockdown θα πρέπει και οι τράπεζες να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων για την επιβίωση της οικονομίας μας.
Αξιότιμοι κ. Υπουργοί,
Έχουμε δει να καταγράφετε το εν λόγω πρόβλημα από την επιμελητηριακή κοινότητα και είμαστε σίγουροι ότι έχετε λάβει γνώση του θέματος και από άλλους φορείς. Θα πρέπει να ενσκήψετε άμεσα στο πολύ σοβαρό αυτό ζήτημα και να επιβάλλετε στο τραπεζικό σύστημα την υλοποίηση των διατάξεων για όλες τις επιχειρήσεις που θα το αιτηθούν, διότι διαφορετικά τα μέτρα της κυβέρνησης θα αποδειχθούν άκαρπα και θα οδηγήσουν σε νέα λουκέτα, γεγονός που δεν αντέχει η οικονομία και οι πολίτες της χώρας μας.
Ευελπιστούμε ότι θα δούμε σύντομα τις δικές σας απτές ενέργειες.
Με εκτίμηση
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΡΙΤΗΣ