Με ερώτηση προς το Υπουργείο Παιδείας ο κ.Κρητικός ξεκινά μία σειρά ενεργειών με σκοπό την Ίδρυση τμήματος ΤΕΦΑΑ στην Σπάρτη.
Στην ερώτηση που κατέθεσε προς την κα Κεραμέως, αναλύει τους λόγους για τους οποίους είναι σημαντικό να ιδρυθεί ένα νέο τμήμα Φυσικής Αγωγής, καθώς βοηθά στην οικονομική ενίσχυση της τοπικής κοινωνίας.
Ειδικότερα αναφέρει:
«Τα περιφερειακά πανεπιστήμια, είναι σημαντικά για την ανάπτυξη των περιφερειακών πόλεων και συνδέονται συνήθως με τις προσδοκίες ενίσχυσης της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης των περιοχών, όπου αυτά ιδρύονται.
Η παρουσία νέου φοιτητικού, διδακτικού και διοικητικού προσωπικού τονώνει την εκάστοτε τοπική οικονομία.
Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι σε όλην την Πελοπόννησο δεν υπάρχει άλλο Τμήμα Φυσικής Αγωγής.»
Στη συνέχεια αναφέρει τους βασικούς στόχους που καλείται ένα τμήμα Φυσικής Αγωγής να εκπληρώσει απέναντι στους φοιτητές, στην πανεπιστημιακή κοινότητα και τελικά στην πατρίδα:
«Να συμβάλλει στην πρόοδο του ελληνικού αθλητισμού και ταυτόχρονα να καλλιεργήσει και να διαδώσει την αθλητική ιδέα στο μέρος όπου αυτή γεννήθηκε.
Να προάγει την επιστήμη της Φυσικής Αγωγής και του Αθλητισμού με την ακαδημαϊκή και την εφαρμοσμένη διδασκαλία και έρευνα.
Να παρέχει στους πτυχιούχους του τα απαραίτητα εφόδια που θα εξασφαλίσουν την άρτια κατάρτισή τους για την επιστημονική και επαγγελματική τους σταδιοδρομία.»
Τέλος σημειώνει πως το οικονομικό κόστος του εν λόγω εγχειρήματος δεν θα είναι μεγάλο. Συγκεκριμένα αναφέρει:
«Το οικονομικό κόστος υπολογίζεται μικρό, καθώς οι εγκαταστάσεις για διδασκαλία και εργαστήρια είναι ιδιόκτητες (Σχολή Ανθρώπινης Κίνησης & Ποιότητα Ζωής), όπως επίσης και οι υπάρχουσες αθλητικές εγκαταστάσεις είναι επαρκείς.
Ακόμα τα μέλη ΔΕΠ, ΕΕΠ μπορούν να ενισχύσουν το διδακτικό έργο αφού η πλειοψηφία αυτών έχει κοινά επιστημονικά (ταυτόσημα) προσόντα.
Επιπρόσθετα είναι δυνατό τα πρώτα έτη το τμήμα να λειτουργήσει χωρίς κανένα πρόβλημ με διδακτικό προσωπικό του ΤΟΔΑ και με μικρό αριθμό αποσπασμένων εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.»
Ο κ.Κρητικός δηλώνει αποφασιμένος να συνεργαστεί με την επιστημονική κοινότητα, την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, τη Δημοτική και Περιφερειακή Αρχή, καθώς επίσης και τους Φορείς του Νομού για να βρουν το κατάλληλο μείγμα ενεργειών, έτσι ώστε η Σπάρτη να αποκτήσει τμήμα Φυσικής Αγωγής στο Πανεπιστήμιο.
Ιδιαίτερα μετά την απομάκρυνση της Νοσηλευτικής Σχολής, ένα γεγονός που γέμισε πικρία στην τοπική κοινωνία, η ίδρυση ενός νέου τμήματος και η είσοδος νέων φοιτητών σε αυτό θα δώσει νέα πνοή στην οικονομική ζωή της πόλης.