Το πολιτιστικό απόθεμα της Λακωνίας είναι ταυτοτικό στοιχείο της, που έλκει επισκέπτες από όλον τον κόσμο. Ένα από τα ισχυρότερα «χαρτιά» του πολιτιστικού κεφαλαίου της, είναι ο Μυστράς. Το Υπουργείο Πολιτισμού συμπεριέλαβε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Πελοπόννησος 2021-2027”, το έργο ανάδειξης του εμβληματικού τοπόσημου, με τίτλο «Ανάδειξη-Εκθεσιακή Περιήγηση στο Παλάτι των Δεσποτών στον Αρχαιολογικό Χώρο Μυστρά», ώστε να καταστεί καθολικά προσβάσιμο, να επεκτείνει την αίγλη του και να επανασυστηθεί στο κοινό. Οι Εργασίες Ανάδειξης της Καστροπολιτείας, αναμένεται να ολοκληρωθούν την Παρασκευή 28 Ιουνίου.
Συγχρόνως, μία από τις σημαντικότερες μέρες Μνήμης για τον Ελληνισμό, στις εκδηλώσεις υπόμνησης της οποίας ο Μυστράς βρίσκεται στο προσκήνιο, είναι η θλιβερή Επέτειος της Άλωσης. Κάθε χρόνο, τέτοια μέρα ο Ιερός Μητροπολιτικός Ναός Αγίου Δημητρίου, χαρακτηρισμένος ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την Unesco, εκεί όπου στέφθηκε Δεσπότης του Μυστρά ο Κωνσταντίνος ΙΑ’ Παλαιολόγος, ανοίγει τις πύλες του για την τέλεση της Θείας Λειτουργίας των Παλαιολογείων. Χαρακτηριστικό το γεγονός, πως αυτή είναι μία από τις 3 φορές ετησίως που η Μητρόπολη λειτουργεί.
Με τη σκέψη πως συντρέχουν οι προϋποθέσεις για τη διεξαγωγή μιας επίσκεψης την Τετάρτη 29/5 στον Μυστρά, πριν 1,5 περίπου μήνα ο βουλευτής Λακωνίας Νεοκλής Κρητικός απηύθυνε κάλεσμα προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη: αρχικά με κατ’ ιδίαν επαφή, ενώ εν συνεχεία επικύρωσε το κάλεσμα με αποστολή επιστολής.
Όπως τονίζει στην επιστολή του, η επίσκεψή του θα μπορούσε να συνδυασθεί με την ξενάγησή του από την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και την επίβλεψη των εργασιών στο Παλάτι. Ο ίδιος αμέσως δήλωσε την προθυμία του και ρυθμίζει το πρόγραμμά του, ώστε να «δώσει το παρών».