Εμφαση στην εκπαίδευση των στελεχών του τουρισμού, παροχή ποιοτικών υπηρεσιών, προώθηση της μεσογειακής διατροφής και προστασία του περιβάλλοντος.
Τα παραπάνω επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας -παρουσία και της αρμόδιας για τον Τουρισμό αντιπεριφερειάρχη Αννας Καλογεροπούλου-, στην παρέμβασή του κατά την διάρκεια διαπεριφερειακής τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη υπό τον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη.
Στη συνδιάσκεψη -με την παρουσία μελών της ομάδας εργασίας που έχει συστήσει το υπουργείο Τουρισμού- συζητήθηκαν προτάσεις για την τουριστική ανάπτυξη στις Περιφέρειες της χώρας στο πλαίσιο της προετοιμασίας της πρότασης του υπουργείου όσον αφορά την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Τουρισμού σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι “οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης αποτελούν μια κορυφαία ευκαιρία ώστε να σχηματοποιηθούν και να μετατραπούν σε δράσεις και έργα μια σειρά τάσεων που διαμορφώνονται στην τουριστική βιομηχανία. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, η διαφοροποίηση του προϊόντος, η ενίσχυση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου κεφαλαίου και ο εκσυγχρονισμός των υποδομών που στηρίζουν τον κλάδο αποκτούν έναν ισχυρό πυλώνα χρηματοδότησης. Ο τουρισμός αποτέλεσε και παραμένει θεμέλιο της ανάπτυξης, της επιχειρηματικότητα και της απασχόλησης των περιφερειακών κοινωνιών. Στο πλαίσιο αυτό η συνεργασία των Περιφερειών είναι πιο σημαντική από ποτέ και ζητάμε από το Περιφερειακό Συμβούλιο Τουρισμού να συγκεντρώσει και να παρουσιάσει τις προτάσεις του για την καλύτερη αξιοποίηση των πόρων αυτών”.
Ο υφυπουργός Μάνος Κόνσολας αναφέρθηκε στο στόχο της Πολυκεντρικής Τουριστικής Ανάπτυξης προκειμένου να σταματήσει η υπερσυγκέντρωση τουριστικών δραστηριοτήτων σε λίγες μόνο Περιφέρειες της χώρας. Επεσήμανε ότι έχει ήδη ολοκληρωθεί και ένα νομοσχέδιο που μετατρέπει τις περιφερειακές υπηρεσίες του υπουργείου Τουρισμού σε κέντρα προσέλκυσης και προώθησης επενδυτικών πρωτοβουλιών, αλλά και στρατηγεία τουριστικής ανάπτυξης σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.
Η γενική γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης Βίκυ Λοΐζου, υπογράμμισε τη σημασία της συμμετοχής των Περιφερειών στον συνολικό σχεδιασμό ώστε να αναδειχθούν οι ιδιαίτερες πτυχές κάθε Περιφέρειας.
Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν επίσης, ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης και ο εντεταλμένος σύμβουλός του για θέματα τουρισμού Θεόδωρος Κουτσογιαννόπουλος Θεόδωρος, ο περιφερειάρχης Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και ο περιφερειακός σύμβουλος Αλέξανδρος Θάνος, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός και εντεταλμένος σύμβουλος για θέματα τουρισμού Ιωάννης Μπουτίνας, ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης, ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και ο Κυριάκος Κώτσογλου εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος του τομέα τουρισμού και της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός και ο αντιπεριφερειάρχης για θέματα Τουρισμού και Πολιτισμού Ηλίας Μπουρμάς.
Μετείχαν ακόμα, από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ο εντεταλμένος Τουριστικής Ανάπτυξης Κυκλάδων και Επαρχος Νάξου Γιάννης Μαργαρίτης, από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης ο εντεταλμένος Σύμβουλος Τουρισμού και υπεύθυνος τουριστικής προβολής Γιώργος Σγούρος, από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Νικόλαος Νύκτας, ενώ την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων εκπροσώπησε ο αντιπεριφερειάρχης θεμάτων επιχειρηματικότητας και ανταγωνιστικότητας Αλέξανδρος Αλεξάκης.
Συμμετείχαν, επίσης, ως εκπρόσωποι της ΚΕΔΕ, ο Χριστόδουλος Μαμσάκος πρόεδρος της τουριστικής επιτροπής της ΚΕΔΕ, ο γ.γ. της Ενωσης Δ. Καφαντάρης και ο επιστημονικός συνεργάτης της Νότης Μαρτάκης.