Προτάσεις για την ουσιαστική δασοπροστασία από τις πυρκαγιές

Ανακοίνωση του ΟΙΚΟΣΥΛ

Ο πύρινος όλεθρος που αντιμετωπίζει αυτές τις μέρες η χώρα μας, αλλά και οι τραγικές εμπειρίες από τα προηγούμενα καλοκαίρια, με όλες τις δραματικές επιπτώσεις σε ανθρώπινες ζωές, περιουσίες και φυσικό περιβάλλον, επιβάλλουν σε όλους μας την ανάγκη να προβληματιστούμε πολύ σοβαρά και αντί να καταφεύγουμε στην εύκολη λύση των αναθεμάτων και των επικρίσεων, να προχωρήσουμε στη διατύπωση σοβαρών προτάσεων και να πιέσουμε για την αποδοχή και την υλοποίησή τους από την πολιτική ηγεσία του τόπου μας.

Ο ΟΙΚΟΣΥΛ, από την ίδρυσή του το 1989, έχει διατυπώσει πολλές προτάσεις που αφορούν την προστασία των δασών και των ορεινών όγκων της περιοχής μας (προστατευόμενες περιοχές στον Πάρνωνα, Εθνικό Πάρκο στον Κεντρικό Ταΰγετο κ.α.).

Σήμερα, μετά τις τρομερές καταστροφές από τις πυρκαγιές στην Αττική, την Εύβοια, την Πελοπόννησο ,και στο νομό μας, αντί να αναζητούμε άλλοθι στις καιρικές συνθήκες και την ορατή πλέον κλιματική αλλαγή, θεωρούμε σκόπιμο να επικαιροποιήσουμε εν συντομία τις προτάσεις μας ελπίζοντας ότι δεν απευθυνόμαστε σε << ώτα μη ακουόντων>>. Οι προτάσεις μας στοχεύουν στην καταστολή της φωτιάς, εν τη γενέσει, διότι κάθε άλλος ισχυρισμός έχει ήδη προ πολλού διαψευστεί από τα γεγονότα. Η φωτιά εάν πάρει διαστάσεις, δεν ελέγχεται με τίποτα και αυτό επιβεβαιώνεται συνεχώς από τα τραγικά γεγονότα των πυρκαγιών κάθε καλοκαιριού.

Εδώ και αρκετά χρόνια έχουν εξελιχθεί συστήματα ανίχνευσης ακόμη και μικρής φλόγας από μεγάλη απόσταση. Η τεχνολογία αυτή στηρίζεται στη αναγνώριση των συχνοτήτων εκείνων του φάσματος, που παράγονται κατά την καύση. Δεν χρειάζεται να υπεισέλθουμε σε ειδικά θέματα υψηλής τεχνολογίας, απλά να τονίσουμε ότι ακόμα κι αν δεν υπήρχε αυτή η τεχνολογία θα έπρεπε να την ανακαλύψουμε, διότι ειδικά τώρα που υπάρχουν και τα ιπτάμενα ντρόουνς, θα μπορούσε με μία δαπάνη πολύ μικρότερη από την σπατάλη των πόρων που γίνεται σήμερα, να δώσει εξαιρετικά αποτελέσματα. Φανταστείτε να μπορούσε να ανιχνευτεί μια φωτιά όταν θα είχε το μέγεθος ενός πιάτου και αμέσως να κινητοποιηθεί ένα εναέριο ή επίγειο πυροσβεστικό μέσο και να τη σβήσει προτού πάρει διαστάσεις σταδίου. Το γιατί δεν χρησιμοποιείται ακόμη αυτή η τεχνολογία και από τεχνολογικά εξελιγμένες

χώρες, μας βάζει σίγουρα σε προβληματισμό για τις σκοπιμότητες που εξυπηρετούνται από τις πυρκαγιές, αλλά αυτό δεν είναι θέμα του παρόντος.

Η δεύτερη πρότασή μας έχει να κάνει με τον αποτελεσματικότερο έλεγχο και την καταστολή μιας εντοπισμένης φωτιάς. Η πρότασή μας αφορά την ουσιαστική αναδιάρθρωση κι ενίσχυση της Δασικής Υπηρεσίας με άμεση επαναφορά σ’ αυτήν της αρμοδιότητας της δασοπυρόσβεσης, η οποία της αφαιρέθηκε αλόγιστα το 1998 από την κυβέρνηση του κ. Κώστα Σημίτη (Ν. 2612/1998 Ανάθεση της δασοπυρόσβεσης στο Πυροσβεστικό Σώμα και άλλες διατάξεις).

Η πάροδος του χρόνου δικαίωσε όλους όσοι είχαν αντιρρήσεις σ’ αυτήν την καθοριστική αλλαγή, αφού αποδείχθηκε στην πράξη ότι ο διαχωρισμός πρόληψης και καταστολής των πυρκαγιών, ήταν ένα ολέθριο λάθος το οποίο, δυστυχώς, συνεχίζεται ως τις μέρες μας. Κι αυτό γιατί ήταν ένα μοντέλο που σύμφωνα με τις καταγγελίες των αρμοδίων δασικών επιστημόνων δεν υπάρχει πουθενά αλλού στον κόσμο.

Εν κατακλείδι προτείνουμε την επαναφορά της δασοπυρόσβεσης σε μια αναδιαρθρωμένη και ουσιαστικά ενισχυμένη σε πόρους και προσωπικό Δασική Υπηρεσία για να πάψει ο δυσλειτουργικός και αναποτελεσματικός διαχωρισμός της πρόληψης (Δασική Υπηρεσία) από την καταστολή των δασικών πυρκαγιών (Πυροσβεστική Υπηρεσία). Εξυπακούεται ότι το συντονιστικό κέντρο θα είναι ένα, αφού η φωτιά δεν γνωρίζει σύνορα μεταξύ δασικής και μη δασικής έκτασης. Είναι βέβαιο πως μια αναβαθμισμένη και σωστά οργανωμένη για πυρόσβεση δασική υπηρεσία θα ενίσχυε σημαντικά τον αγώνα για τη σωτηρία των δασών μας, σε συνδυασμό με έναν σύγχρονο μηχανισμό πρόβλεψης – πρόληψης όπως προτείνουμε ανωτέρω.

Η πολιτική ηγεσία του τόπου μας πρέπει να βρει το θάρρος να αναγνωρίσει τα απανωτά λάθη της, να αφουγκραστεί τις θετικές εξελίξεις στην υψηλή τεχνολογία και να την αξιοποιήσει προς όφελος των δασών, του φυσικού περιβάλλοντος, αλλά και της ανθρώπινης ζωής, ώστε να μην επαναληφθούν οι ανυπολόγιστες καταστροφές των τελευταίων ετών.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΙΧΑΛΑΚΑΚΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΗΤΡΑΚΟΣ